Η μαζική σύμπραξη στο διαδίκτυο έχει δημιουργήσει τις διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες, με επίπεδα ακριβείας που ανταγωνίζονται ακόμη και την Britannica. Έχει τροφοδοτήσει πολύ γνωστά πολιτικά κινήματα από την Washington έως την Τεχεράνη. Μας έχει δώσει το iTunes App Store, με τις εκατομμύρια πωλήσεις. Ήταν θέμα χρόνου, οι χρήστες του Internet να δημιουργήσουν ένα συγκεντρωτικό λογοτεχνικό έργο. Ή τουλάχιστον, μια συλλογή ελαφρών ιστοριών.

Ads

Αυτά τα Χριστούγεννα, ανάμεσα στις παρωδίες του Harry Potter, βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερις τίτλοι, που τράβηξαν το ενδιαφέρον του διαδικτυακού κοινού.

Ο κόσμος σύμφωνα με το Twitter: ο David Pogue συντάκτης των New York Times σε θέματα τεχνολογίας, ρώτησε το κοινό του Twitter πρωτότυπες ερωτήσεις. Από το «Για ποιο πράγμα έχεις μετανιώσει περισσότερο στη ζωή σου» μέχρι το «Ποιο είναι το καλύτερο αυτοκίνητο σε προφυλακτήρα αυτοκινήτου που έχεις δει τελευταία». Στη συνέχεια συγκέντρωσε τις καλύτερες απαντήσεις και δημοσίευσε 2.524 από αυτές σε μορφή βιβλίου.

Η σοφία του Twitter: Δημοσιεύτηκε από τον Nick Douglas, ιδρυτή και εκδότη του κουτσομπολίστικου τεχνολογικού blog, Valleywag, τους τελευταίους μήνες και ήταν μάλλον περιορισμένης ευρύτητας. Λανσάρεται σαν «μια εξουσιοδοτημένη συλλογή των πιο διασκεδαστικών Tweets όλων των εποχών» και προλογίζεται από τον συνιδρυτή του Twitter, Biz Stone.

Ads

Καθώς κανένα από αυτά τα βιβλία δεν πρόκειται να κάνει λογοτεχνικό άλμα, οι δημιουργοί τους διακηρύσσουν ότι το Twitter «είναι κυρίως για να διαφημίζεις τι έφαγες για πρωινό».

Στο μεταξύ, στο λογοτεχνικό Πάνθεον του Twitter, βρίσκονται τα πιο σπουδαία βιβλία του κόσμου, «ξαναειπωμένα» από τους Alexander Aciman και Εmmett Rensin. Η κλασική λογοτεχνία με 140 ή και λιγότερους χαρακτήρες, υπάρχει στο Twitter σε ένα λεπτό εγχειρίδιο περιλήψεων. O Aciman και ο Rensin, ήταν19 χρονών και πρωτοετείς φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Chicago, όταν ξεκίνησαν. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο Άμλετ θα μειωνόταν τόσο πολύ;

Όταν η εκδοτική βιομηχανία πρωτοανακάλυψε την blogoσφαιρα, οι bloggers προσέγγισαν κατά κάποιο τρόπο την παραδοσιακή λογοτεχνία. Η Julie Powell κέρδισε το 2006, το πρώτο «Blooker Prize» για βιβλία που είναι βασισμένα σε ιστολόγια. Πρόκειται για το έργο «Julie/Julia» μία διαδικτυακή ιστορία για την προσπάθειά της να ετοιμάσει 524 συνταγές από το κλασικό βιβλίο μαγειρικής της Julia Child «Κυριαρχώντας στην τέχνη της γαλλικής κουζίνας».

Στις αρχές του Δεκέμβρη, ο Rick Moody, συντάκτης στο «The Ice Storm» και συγγραφέας σύντομων ιστοριών, δημοσίευσε στο Twitter, ένα ρομαντικό μυθιστόρημα ανά δεκάλεπτα διαστήματα. Του πήρε τρεις μέρες.

Η ιστορία αφηγείται με εναλλακτικό τρόπο την συνάντηση των δύο κεντρικών πρωταγωνιστών, που γνωρίστηκαν μέσω του διαδικτύου, έβγαιναν ραντεβού σε ταινίες του Trakovsky και φρόντιζαν να ανακυκλώνουν τα περιοδικά τους.

Η ιστορία δημοσιεύτηκε στην στήλη της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας του Twitter, ένα μηνιαίο περιοδικό μυθοπλασίας που είναι διαθέσιμο για εκτύπωση σε διαδικτυακή μορφή και download. O Moody δεν είναι ο πρώτος συγγραφέας που δημοσιεύει μυθιστόρημα, αλλά είναι προφανώς ο πιο δημοφιλής. Σίγουρα πάντως δεν είναι ο τελευταίος.

Πηγή: Independent