H ακόλουθη επιστολή είναι του πατέρα του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κουτσιακ, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τη σύντροφό του, τον περασμένο Φεβρουάριο, επειδή ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα του. Η επιστολή εστάλη προς την κριτική επιτροπή του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για Δημοσιογράφους, Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος καιΥπερασπιστές της Αλήθειας, για να αναγνωστεί κατά την απονομή του βραβείου στον Γιαν Κούτσιακ.

Ads

“Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για κάθε εκδήλωση μνήμης της Γιαν και της Μάρτινκα. Ολόκληρη η οικογένειά μας και η οικογένεια Κουσνίροβα είμαστε ευτυχείς που η εν ψυχρώ δολοφονία που μας πήρε τα παιδιά δεν αφήσει αδιάφορους τους ευρωβουλευτές.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ζητήσω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κάθε κράτος ξεχωριστά να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνας για αυτή την τρομερή διπλή δολοφονία όπως και για τα σκάνδαλα για τα οποία έγραψε ο Γιάνκο.

Έτσι είναι πράγματι η νέα μας δημοκρατία: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι από μόνοι τους μπορούν να οδηγήσουν τη Σλοβακία σε μια προηγμένη Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα διανεμηθούν μόνο στους συγγενείς ή τους γνωστούς τους, γεγονός που ευθύνεται για τη μεγάλη δυσπιστία προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ads

Όποιος επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η Σλοβακική Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ανίκανος και ότι δεν καταλαβαίνει το θέμα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διοικούνται όλα τα υπουργεία με ελάχιστες διαφορές. Νομίζω ότι είμαστε ένα έθνος αμόρφωτων ανθρώπων, που δεν έχουν τη δική τους γνώμη. Αυτό γίνεται σαφές από τις δηλώσεις τους.

Μια άλλη συχνή αντίδραση των κυβερνητικών αξιωματούχων μας είναι: «Ας περιμένουμε την αστυνομία να σχολιάσει». Αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Είτε δεν συνέβη τίποτα είτε υπήρξαν διαδικαστικά σφάλματα. Και το αποτέλεσμα;

Δεν έχει διερευνηθεί μεγάλη υπόθεση σχετικά με τους λεγόμενους “ανθρώπους μας” (άνθρωποι κοντά στη σημερινή κυβέρνηση της Σλοβακίας). Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο απευθύνω έκκληση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιβλέψουν τη διερεύνηση της σφαγής των παιδιών μας.

Γνωρίζω ότι ο Γιαν και η Μάρτινκα δεν γίνεται να επιστρέψουν πια, αλλά όπως ως πιστοί προσευχόμαστε καθημερινά και πιστεύουμε ότι οι ψυχές τους απολαμβάνουν ήδη την αιώνια ευδαιμονία. Θα ήταν όμως μια ικανοποίηση να ξέρουμε ότι η κοινωνία αντιλήφθηκε τον θάνατό τους, και ότι στο τέλος θριάμβευσε η δικαιοσύνη, εξαλείφθηκε η διαφθορά σε όλους τους τομείς της ζωής μας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να δωροδοκούν. Χωρίς δωροδοκίες δεν υπάρχει διαφθορά. Ο Γιάνκο πολέμησε για αυτό.

Για μια ακόμη φορά, σας ευχαριστώ πολύ,
Με εκτίμηση,

Γιοζεφ Κουτσιακ Πρ.
(πατέρας του Γιαν Κούτσιακ)
στο Στιαβινκου 24.5.2018 (Σλοβακική Δημοκρατία)”