Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς και παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής.

Ads

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου επιβάλλονται στην ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε. Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Πάντως τα μηνύματα που έρχονται από τους θιγόμενους δείχνουν πως βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου. Σε μια πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προανήγγειλε αντισταθμιστικά μέτρα από την Ε.Ε. «τις επόμενες ώρες». «Είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο», τόνισε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ. «Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

H Άνγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο» στους δασμούς των ΗΠΑ. Όπως υπογράμμισε, σε δηλώσεις από τη Λισαβόνα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε πως οι εν λόγω δασμοί «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». 

Ads

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε λόγο για μια «παράνομη» κίνηση και εξέφρασε την ανησυχία της για τον «κίνδυνο της κλιμάκωσης». Η απόφαση επιβολής τους «εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου που θα μας οδηγήσει σε κλιμάκωση, η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. «Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) να μην εξαιρέσει σε μόνιμη βάση (την Ευρώπη) θα αναλυθεί διεξοδικά στους κόλπους της ΕΕ», η οποία είναι προετοιμασμένη «να απαντήσει σε ενδεδειγμένα αντίμετρα», υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «παράνομη» και «λανθασμένη» απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ που, όπως είπε, «κλείνει την πόρτα» για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σκοπεύει να συζητήσει αργότερα σήμερα για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Την απογοήτευσή της εξέφρασε και η Βρετανία. «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε. επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες ζητούν άμεσα μέτρα

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χαλυβουργιών Eurofer «καταδίκασε» την απόφαση της Ουάσινγκτον και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να υιοθετήσει αμέσως ευρεία και πλήρη προστατευτικά μέτρα». «Το αμερικανικό μέτρο είναι καθαρός προστατευτισμός, μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα» τόνισε ο γενικός διευθυντής της Eurofer, Άξελ Εγκερτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να υπερασπιστεί την εσωτερική αγορά», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες φοβούνται ότι τα προϊόντα που δεν θα εισάγονται στις ΗΠΑ λόγω των δασμών θα κατευθύνονται «στην πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου για τον χάλυβα, την Ευρώπη». Ο Έγκερτ ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα «που θα καλύπτουν το σύνολο των προϊόντων τα οποία πλήττονται». Σημείωσε επίσης ότι στόχος «δεν είναι να αποκλειστούν οι εισαγωγές χάλυβα» στην Ευρώπη αλλά να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να μην υπάρξει απειλή αύξησης των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τη Eurofer, οι εισαγωγές χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,4% το πρώτο τετράμηνο του έτους, κάτι που η ομοσπονδία αποδίδει «σχεδόν μετά βεβαιότητας» στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες.