Την πάγια θέση των τοπικών αρχών της Θράκης και, ειδικότερα, της Αλεξανδρούπολης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή «Πέραμα», επικαιροποίησε για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, απαντώντας στην κινητικότητα της νέας κυβέρνησης και της εταιρίας Eldorado Gold για την επέκταση της δραστηριότητάς εξορύξεων στη Θράκη, στα όρια των Νομών Έβρου και Ροδόπης.

Ads

Τόσο η ιδιωτική εταιρία με κινήσεις της όσο και η κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο, με αναφορές του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης, επιχειρούν μετά τις εκλογές του Ιουλίου, να επαναφέρουν το θέμα της εξόρυξης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των τοπικών αρχών που έχουν εκφραστεί κατ’ επανάληψη και διακομματικά, κατά της εξόρυξης.

Μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης που έγινε δεκτή από τη νέα δημοτική αρχή, το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, την Τετάρτη,  που αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος που επαναβεβαιώνει την πλήρη αντίθεση στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Γ. Ζαμπούκης υπενθύμισε τις 8 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 μέχρι σήμερα εναντίον της εξόρυξης τασσόμενος ανοιχτά εναντίον των «χρυσοθήρων» ενώ ο πρώην Δήμαρχος Β. Λαμπάκης  επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του και τις δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση κυανίου. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης απορρίπτει εξαρχής τη διενέργεια δημοψηφίσματος που προωθεί η εταιρία της εξόρυξης και οι υποστηρικτές της.

Ads

Ενάντια στην εξόρυξη τάχθηκαν επίσης όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων της ευρύτερης περιοχής που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Κατηγορίες σε βάρος του Περιφερειάρχη για τη στάση του

Σημειώνεται πάντως ότι αντίστοιχη πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για επικαιροποίηση των ψηφισμάτων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, δεν έγινε δεκτή από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, προκειμένου να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα.

Το θέμα έχει προκαλέσει  αντιδράσεις και μελετάται η συλλογή υπογραφών από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης προκειμένου να τεθεί υποχρεωτικά στη συνεδρίαση, καθώς πληθαίνουν οι κατηγορίες ότι η Περιφέρεια αποφεύγει τη συζήτηση και επιχειρεί να εξυπηρετήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σε αντίθεση με την συντριπτική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών. 

Δημοσκοπήσεις και δημοσιεύματα

Μετά τις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που ξεκίνησαν αμέσως με τις εκλογές στην περιοχή της Θράκης, oι οποίες μελετούν τη στάση των πολιτών απέναντι στα «αναπτυξιακά οφέλη» της εξόρυξης χρυσού, αντίστοιχες έρευνες ξεκίνησαν και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Όπως αναφέρουν πολίτες που έγιναν αποδέκτες τηλεφωνημάτων, από γνωστή εταιρία που συνδέεται με πρόσωπα της κυβέρνησης, δέχθηκαν ερωτήσεις σχετικά με την εικόνα και της δράσεις της «Ελληνικός Χρυσός».

Ταυτόχρονα και καθόλου τυχαία σε μια σειρά από portals εμφανίζονται με διαφορετικές ημερομηνίες, πανομοιότυπα άρθρα που αναφέρονται σε «καινοτόμο περιβαλλοντική πρακτική» που εφαρμόζεται στη Χαλκιδική για την εξόρυξη χρυσού, σε μια προφανή απόπειρα επικοινωνιακής επίθεσης για την κάμψη των αντιστάσεων της κοινωνίας, την επιβλαβή διαδικασία εξόρυξης του χρυσού και την εκμετάλλευση της πολιτικής συγκυρίας.