Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια εκτάρια στη Βολιβία προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 2,3 εκατομμυρίων άγριων ζώων και μια «ανεπανόρθωτη» καταστροφή σε ένα πρωτογενές δάσος, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις περιβαλλοντολόγων.

Ads

«Συμβουλευτήκαμε τους βιολόγους της (τροπικής σαβάνας) Τσικουιτάνια και η εκτίμησή μας είναι ότι περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ζώα σε πολλές προστατευόμενες περιοχές έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάντρα Κιρόκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σάντα Κρους, στην ανατολική Βολιβία, την περιοχή που πλήττεται περισσότερο από πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τους βιολόγους που ερευνούν το μέγεθος της καταστροφής, ανάμεσα στα ζώα περιλαμβάνονται ενδημικά είδη ελαφιών και τρωκτικών, οσελότοι –είδος αιλουροειδών που ζει στην Λατινική Αμερική-, μυρμηγκοφάγοι, ασβοί, πούμα, τάπιροι, ιαγουάροι, χελώνες, σαύρες, λάμα, καθώς και υδρόβια ζώα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν απανθρακωμένα ζώα σε δάση που σιγοκαίγονται και πουλιά να φεύγουν προς τις περιοχές που γλίτωσαν από τις πυρκαγιές.

Το μέγεθος της καταστροφής στην άγρια ζωή στο υπόλοιπο μέρος της χώρας δεν είναι ακόμη γνωστό.

Ads

Οι πυρκαγιές, που από τον Αύγουστο κατέκαψαν 4,1 εκατομμύρια εκτάρια δάσους και βοσκοτόπων, έχουν επίσης καταστρέψει το «πρωτογενές δάσος» με έκταση πάνω από 100 εκτάρια στον Φυσικό Δρυμό της Τουκαβάκα στην περιφέρεια της Σάντα Κρους. «Το δάσος έχει απανθρακωθεί εντελώς και η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη», είπε η Κιρόκα.

Η ανατολική περιφέρεια Σάντα Κρους έχει πληγεί περισσότερο από τις εννέα περιφέρειες της Βολιβίας, έπειτα από το ξέσπασμα των πυρκαγιών τον Μάιο, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν στα τέλη Αυγούστου. Παρά τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που έχουν διατεθεί από τις αρχές, οι πυρκαγιές στη Βολιβία εξακολουθούν να μην έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Περιβαλλοντολόγοι επιρρίπτουν ευθύνη στην κυβέρνηση του προέδρου Έβο Μοράλες που ενέκρινε πρόσφατα ένα νόμο που επιτρέπει την αύξηση της αποψίλωσης των δασών για γεωργικές δραστηριότητες κατά πέντε έως 20 εκτάρια. Η κυβέρνηση αποδίδει τις πυρκαγιές στη ξηρασία, στους ισχυρούς ανέμους και στην παράνομη αποψίλωση των δασών.