Είναι σύνηθες οι ηγέτες να θέλουν να ακυρώσουν κάποια από τα επιτεύγματα των προκατόχων τους για να τους μειώσουν και να αποδείξουν ότι οι ίδιοι αξίζουν τις δάφνες της Ιστορίας. Ο Τραμπ όμως φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει τους πάντες καθοδηγούμενος από την εμμονική του εχθρότητα προς τον Ομπάμα. Από την αρχή της θητείας του ξεκίνησε την εκπλήρωση των προεκλογικών του υποσχέσεων που βασικά είχαν στόχο τα ορόσημα της πολιτικής του προκατόχου του.

Ads

Μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο ακύρωσε ή ξεκίνησε την ακύρωση 67 περιβαλλοντικών κανονισμών, ανακοίνωσε την απόσυρση από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού, αποσύρθηκε από τη συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ), ανέστρεψε μερικώς τη συμφωνία με την Κούβα, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και προ ημερών απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν. Κάποιες από τις ενέργειες αυτές έχουν σοβαρές παγκόσμιες συνέπειες και αφορούν όλους μας.

Η απόσυρση από την κλιματική συμφωνία, η απόσυρση κανονισμών για τον περιορισμό στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν τη θέρμανση του κλίματος και η απελευθέρωση πολλών περιοχών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων που προκαλούν την έκλυση αυτών των αερίων θα επιδεινώσουν το κλίμα σε όλο τον πλανήτη.

Κι αυτό επειδή ο πρόεδρος Τραμπ, ένας άνθρωπος που διαβάζει ελάχιστα και αρνείται την επιστημονική ενημέρωση, έχει δηλώσει: «Δεν πιστεύω στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».

Ads

Η τελευταία του απόφαση να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν θα έχει συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη. Πιθανόν το Ιράν να προχωρήσει στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι απαραίτητο υλικό για την πυρηνική σχάση και την κατασκευή ατομικής ή θερμοπυρηνικής βόμβας υδρογόνου.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία «τη χειρότερη συμφωνία ποτέ» και κατασκεύασε τη δική του θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ έδωσαν 150 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν για να υπογράψει.

Η πρώτη παράγραφος της συμφωνίας λέει: «Το Ιράν βεβαιώνει ότι επ’ ουδενί λόγω δεν θα επιδιώξει την ανάπτυξη ή την απόκτηση πυρηνικών όπλων». Ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον και ο σύμβουλος ασφάλειας Μακμάστερ τόνιζαν στον Τραμπ ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, γι’ αυτό και τους αντικατέστησε με τα γεράκια Πομπέο και Μπόλτον. Αν θέλεις να συντηρήσεις μια αυταπάτη, απομονώνεσαι από τη σωστή πληροφόρηση και τους ανθρώπους που σου μεταφέρουν την πραγματικότητα.

Ο Μπόλτον έχει υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα για να ρίξουν την ιρανική κυβέρνηση. Οι Ιρανοί έχουν πολλούς λόγους για να μην εμπιστεύονται τους Αμερικανούς. Θυμούνται ακόμη το πραξικόπημα του 1953, όταν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέτρεψαν τον νόμιμο πρωθυπουργό Μοσαντέκ επειδή είχε εθνικοποιήσει τα πετρέλαια. Πιο πρόσφατα, το 1995, ο Κλίντον απαγόρευσε μια συμφωνία της ιρανικής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Κόνοκο.

Το 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, οι Ιρανοί πρότειναν στους Αμερικανούς να βοηθήσουν στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν. Το 2003 οι Ιρανοί, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν άρση των διεθνών περιορισμών, πρότειναν να ανοίξουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα στη διεθνή κοινότητα. Ο Τσένι απάντησε ότι δεν συνομιλεί με τους κακούς.

Αυτό που θα συμβεί τώρα με την απόσυρση από τη συμφωνία Ομπάμα είναι η ισχυροποίηση των ακραίων συντηρητικών στοιχείων στο Ιράν με πιθανές εκρηκτικές συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς ενιαία εξωτερική πολιτική, απλώς ενοχλείται επειδή οι εξαγωγές κάποιων ευρωπαϊκών χωρών στο Ιράν τώρα κινδυνεύουν. Συμπεριφορά ανάλογη με αυτήν προς την Τουρκία, την οποία κατηγορούν για αυθαίρετη συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά ταυτόχρονα την εξοπλίζουν.

Ο Τραμπ, ο άνθρωπος που καμάρωνε επειδή έπιανε τις γυναίκες από τα γεννητικά τους όργανα, παίρνει αποφάσεις που έχουν συνέπειες για όλους μας. Εχει απλοποιήσει τον κόσμο σε καλούς και κακούς και χρησιμοποιεί ένα στοιχειώδες λεξιλόγιο με φράσεις όπως «κακό», «λυπηρό», «πολύ καλό», «σπουδαία δουλειά», «φανταστικό», «πιστέψτε με», που τις επαναλαμβάνει με την άνεση ανθρώπου που γνωρίζει τέλεια την αλήθεια. Ενας πρώην εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε: «Το μόνο πράγμα που κινεί και ενοποιεί τις πολιτικές του απόψεις είναι η αντιπάθεια προς τον Ομπάμα. Είναι εκδικητικός, γι’ αυτό και προσπαθεί να τον χτυπήσει».

Η Ιστορία έχει πολλά παραδείγματα ηγετών οι οποίοι κατά καιρούς έχουν βυθίσει εκατομμύρια στην αθλιότητα και την καταστροφή με τις αποφάσεις τους. Αν οι Δημοκρατίες είναι τόσο ευάλωτες στις διαθέσεις ανθρώπων που θέλουν να παραμορφώσουν την ιστορική αφήγηση με κάθε κόστος για την κοινωνία, ώστε να χτίσουν μια μεγαλειώδη αυτοεικόνα, τότε κάτι πρέπει ν’ αλλάξει.

* πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Πηγή: ΕΦΣΥΝ