Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μωβ, σωματείο για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία δημοσιεύθηκε πριν 2 μέρες, διατάχθηκε Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, υπό την εποπτεία του Συνήγορου του Πολίτη, για τις προσαγωγές μελών του στις 26 Μαρτίου, αλλά και ένορκή τους κατάθεση.

Ads

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής :

«Οι δημόσιες καταγγελίες μας για αστυνομική αυθαιρεσία και παρεμπόδιση του δημοκρατικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, στην ειρηνική διαμαρτυρία που επιχειρήσαμε 7 γυναίκες, εκπροσωπώντας γυναικείες οργανώσεις, στις 26 Μαρτίου 2021 μπροστά στην Τουρκική Πρεσβεία ενάντια στην αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, φαίνεται πως τάραξαν τα νερά.

Με επιστολή – κλήση για κατάθεση που έστειλε το Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς, στις 8 οργανώσεις που συνυπογράφουν τη δημόσια καταγγελία (Σωματείο ΜΩΒ / Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνικής Παρέμβασης Δυτικά / ΚΕΔΕ / Κίνηση Δημοκρατικών γυναικών / Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας / Ελληνικό Δίκτυο για τη φεμινιστική απεργία / ΧΕΝ ) ενημερωθήκαμε ότι έχει ξεκινήσει Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (Π.Δ.Ε), με την εποπτεία του Συνήγορου του Πολίτη, για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον «καταλογισμό τυχόν πειθαρχικών ευθυνών εις βάρος παντός υπαίτιου εμπλεκόμενου αστυνομικού»

Ads

Παραστήκαμε λοιπόν χθες, 8/6/2021, ενώπιον του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς, 2 από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία και υπογράφουμε το παρόν δημοσίευμα και καταθέσαμε ενόρκως στο πλαίσιο της διενεργούμενης Π.Δ.Ε.

Στην κατάθεσή μας, αφού αναφέρουμε αναλυτικά τα γεγονότα που αποτελούν παρεμπόδιση του δημοκρατικού μας δικαιώματος του συνέρχεσθαι και την προσπάθεια τρομοκράτησής μας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της ειρηνικής μας δράσης, διαμαρτυρόμαστε για την πολιτική – τακτική τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας που ακολουθεί η Αστυνομία και ζητάμε να διερευνηθεί το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες.

Ειδικότερα, τα γεγονότα της 26/3/2021, όπως τα καταθέσαμε ενόρκως, έχουν αναλυτικά ως εξής:

Η συμβολική – ειρηνική μας διαμαρτυρία με πανό ήταν προγραμματισμένη να γίνει μπροστά στην Τουρκική Πρεσβεία, ενάντια στην αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας με στόχο να επιδοθεί σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας στην Τουρκική Πρεσβεία και είχε προαναγγελθεί με δημόσιο κάλεσμα.

Όταν φτάσαμε στο σημείο συνάντησης (περίπου 150 μέτρα από την Τουρκική Πρεσβεία) οι πρώτες 3 από τις 7 γυναίκες που τελικά συμμετείχαμε, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί μας απαγόρευσαν να πλησιάσουμε την Πρεσβεία και ένας αστυνομικός μας εμπόδισε να ανοίξουμε το πανό μας. Κυριολεκτικά, προσπαθούσαμε κατ΄ επανάληψη να ανοίξουμε το πανό μας 150 μέτρα μακριά από την Τουρκική Πρεσβεία στη γωνία με την οδό Ρηγίλλης και ο αστυνομικός μας το έκλεινε με τα χέρια του, επίσης κατ’ επανάληψη.

Μετά την επιμονή μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για την παρεμπόδιση του δημοκρατικού μας δικαιώματος του συνέρχεσθαι, ο αστυνομικός μας άφησε τελικά να ανοίξουμε το πανό και παραμείναμε στη γωνία με την οδό Ρηγίλης.

Μέσα στα επόμενα 10 λεπτά άρχισαν να καταφθάνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, γύρω στα 50 άτομα συνολικά, που μας περικύκλωσαν (αστυνομικοί, 5-6 μηχανάκια, 12 Ματατζήδες με ασπίδες, 2 περιπολικά , άτομα με πολιτικά που εκτιμούμε ότι ήταν άνθρωποι της ασφάλειας και άλλοι) προφανώς για να μας τρομοκρατήσουν.

Μετά από 30 λεπτά περίπου ολοκληρώσαμε τη διαμαρτυρία μας, κλείσαμε το πανό και επιχειρήσαμε να φύγουμε. Όμως ο επικεφαλής αστυνομικός δεν μας επέτρεψε να αποχωρήσουμε, μας είπε πως είμαστε υπό επιτήρηση και μας υποχρέωσε να μεταβούμε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα (Συντάγματος) για εξακρίβωση στοιχείων, όπου πήγαμε συνοδεία Αστυνομικών και παρά τη θέλησή μας αφού βρισκόμασταν υπό καθεστώς ψυχολογικής βίας και τρομοκρατίας.

Εκεί, αφού έγινε η εξακρίβωση των στοιχείων μας, μάς άφησαν ελεύθερες

Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν εμφανέστατα επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματά μας και στοχεύουν όπως φαίνεται στην τρομοκράτηση των πολιτών αλλά και κάθε φεμινιστικής διαμαρτυρίας, όπως αποδείχθηκε και στις 25 Νοέμβρη του 2020 με τις συλλήψεις 14 φεμινιστριών.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αστυνομοκρατία και την αστυνομική αυθαιρεσία που έχει σαν στόχο να τρομοκρατήσει κάθε Ενεργό Πολίτη, να μειώσει τις προσωπικές ελευθερίες και να βάλλει κατά του συνταγματικού δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Και στις ένορκες μαρτυρίες μας ζητούμε να καταλογισθούν και αποδοθούν ευθύνες για τις παρανομίες που έγιναν.

Απαιτούμε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά μας, όπως στο δικαίωμά μας στη διαδήλωση.

Την ανακοίνωση υπογράφου η Ελένη Σταύρου, εκπρόσωπος της Ομάδας Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνικής Παρέμβασης Δυτικά, και η Σίσσυ Βωβού, από Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων ΤΟ ΜΩΒ.

image

Πηγή φωτογραφίας : tomov.gr