Στο χείλος της εξαφάνισης βρίσκεται πάλι η λίμνη Κορώνεια, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ψόφια ψάρια ξεβράζονται μαζικά τις τελευταίες μέρες στις όχθες της, ενώ το βάθος της δεν ξεπερνά πλέον τα 80 εκατοστά, από περίπου 2,5 μέτρα το 2015.

Ads

Μιλώντας στο Έθνος, ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Ηλίας Τεκίδης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της Κορώνειας. Τονίζει ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια μειώνεται συνεχώς η στάθμη της, με αποτέλεσμα η Κορώνεια να αντιμετωπίζει τα ίδια έντονα προβλήματα με πριν από λίγα χρόνια, όταν υπήρχαν τεράστιοι φόβοι ακόμα και για ξήρανσή της.

Κατά τον κ. Τεκίδη, το φαινόμενο οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ανομβρία που πλήττει την περιοχή. Η στάθμη της Κορώνειας έχει πέσει υπερβολικά, με αποτέλεσμα το οξυγόνο να είναι λιγοστό μέσα στη λίμνη και τα ψάρια να ξεβράζονται ψόφια στην ακτή.

«Δυστυχώς, η λίμνη Κορώνεια εκπέμπει SOS και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Παρακολουθούμε αρκετές ημέρες το φαινόμενο. Αναμέναμε ότι θα εμφανιστούν τα ίδια προβλήματα με το παρελθόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας. Εδώ και δύο χρόνια μειώνεται συνεχώς η στάθμη της λίμνης. Τα ψάρια ψοφάνε λόγω έλλειψης οξυγόνου. Για το θέμα είμαστε σε επαφή με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα γίνουν αναλύσεις. Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε καλό δρόμο αναφορικά με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά επίπεδα της λίμνης. Αν δεν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, το ερχόμενο καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι χειρότερα για τη λίμνη Κορώνεια» σημειώνει ο κ. Τεκίδης.

Ads

Όπως αναφέρει ακόμα ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, μεγάλο πρόβλημα για τη στάθμη της λίμνης αποτελεί το γεγονός ότι τροφοδοτείται μόνο με βρόχινο νερό, τη στιγμή που η κατανάλωση νερού για άρδευση από γεωτρήσεις γύρω από την Κορώνεια εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

«Γεφύρι της Άρτας»

Με τον θρύλο του «Γεφυριού της Άρτας» συνέκρινε τα προβλήματα της λίμνης Κορώνειας ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, αφού πρόκειται για ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο ταλαιπωρεί τους κατοίκους και αποτελεί στίγμα για την περιοχή. Όπως αναφέρει στο Έθνος, χιλιάδες ψόφια ψάρια μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε γύρω από τη λίμνη τις τελευταίες μέρες. Υποστηρίζει και αυτός ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μεγάλη ανομβρία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν πέσει στη λίμνη ουσίες, οι οποίες να έχουν δηλητηριάσει τα ψάρια.

Και προστατευόμενη…

Οπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η  λίμνη Κορώνεια είναι ένας από τους ένδεκα ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη σύμβαση Ramsar. Από το 2008, παράγοντες όπως οι βιομηχανικές εκροές, τα αστικά λύματα, η επιβάρυνση από τις αγροτικές δραστηριότητες και την άντληση των υδάτων, οδήγησαν στην πτώση της στάθμης του νερού και τελικά στην σχεδόν πλήρη αποξήρανση της λίμνης. Τα εμφανή αποτελέσματα της πλήρους οικολογικής καταστροφής της περιοχής προκάλεσαν το μαζικό θάνατο χιλιάδων μεταναστευτικών πτηνών και άλλων ειδών που κατοικούσαν στη λίμνη ενώ παράλληλα επέφεραν μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικονομία των γύρω περιοχών.