Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία αναφορικά με τη παρακώλυση δημοσιογραφικής κάλυψης σε δίκη που αφορά εκβιασμό επιχειρηματία χρυσού από στελέχη του ΣΔΟΕ και δικηγόρους προχώρησε ο δημοσιογράφος του Documento, Βασίλης Τριάντης.
Ειδικότερα, όπως αναφἐρει πως τον υποχρέωσαν να βγει από την αίθουσα, στο πλαίσιο προστασίας των μέτρων του κορονοϊού.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, και ενώ είχε κυλήσει ένα τρίωρο ακροαματικής διαδικασίας, ζήτησε από τον δημοσιογράφο, που είναι ο μοναδικός που καλύπτει τη δίκη, να βγει με την αιτιολογία ότι στον χώρο δεν μπορούν να παρευρίσκονται πάνω από 15 άτομα.
Η συνεδρίαση συνεχιζόταν έπειτα από διακοπή καθώς είχε ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες, όπου και πάλι ο δημοσιογράφος βρισκόταν μέσα στην αίθουσα και κάλυπτε κανονικά τη διαδικασία χωρίς να προκύψει καμία απολύτως αντίρρηση από την πλευρά της έδρας, όπως αναφέρει.
Ωστόσο, όταν μάρτυρας εισήλθε στην αίθουσα έπειτα από διακοπή της συνεδρίασης μαζί με τον δικηγόρο της, η έδρα της είπε να βγει έξω. Ακολούθησε η διαμαρτυρία του δικηγόρου και αφού το προεδρείο συνεδρίασε, κάλεσε όλους να περάσουν έξω και να μείνουν μέσα συνολικά 15 άτομα που έχουν να κάνουν μόνο με τους διαδίκους της υπόθεσης. όταν ο δημοσιογράφος
είπε ότι βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο των καθηκόντων του, του είπαν ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
Ο δημοσιογράφος καταγγέλλει το περιστατικό και όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο της εφημερίδας Documento θα ενημερωθούν τόσο ο Άρειος Πάγος και το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν υπό το πρόσχημα των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό να μην επιτρέπουν σε δημοσιογράφους να εκτελούν τα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα.
Σχόλιο για το περιστατικό έκανε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η ρύθμιση αυτή για 15 άτομα μέσα στη δικαστική αίθουσα στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία «δεν μπορεί να ακυρώνει την επιταγή της δημοσιότητας της δίκης, που αποτελεί αρχή καθιερωμένη στο α. 93 του Συντάγματος με ρητές και περιοριστικά αναφερόμενες εξαιρέσεις, καθώς και στο άρθρο 329 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
Τονίζει δε ότι η δημοσιότητα στην ποινική δίκη «δεν είναι μόνο δημοσιότητα των διαδίκων, αλλά και λαϊκή δημοσιότητα. Και η λαϊκη δημοσιότητα είναι άμεση και έμμεση, η οποία πληρούται μέσω της παρουσίας εκπροσώπων του Τύπου».
Παράλληλα, καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους να παρέμβουν «και να μην επιτρέψουν μια γραμμή “ευκολίας” όπου όλες οι κατακτήσεις της ποινικής δίκης θυσιάζονται στο όνομα των μέτρων για τον Covid-19. Η δημοσιότητα είναι η κορωνίδα στη νομιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας. Δεν μπορεί να περιορίζεται, πολλώ δε μάλλον να καταργείται, αβασάνιστα», σημειώνει.
Η ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >