Η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το δίκαιο, και ότι «απειλεί την ειρήνη», υποδεικνύοντας πως «αν κάποιος απειλεί την ειρήνη είναι η Τουρκία που παρεμβαίνει με κρατικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη, συνοδευόμενα και από πολεμικά πλοία, μέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ads

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει πως στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η χώρα του κινείται και αναζητεί λύσεις σύμφωνα με το δίκαιο. Εκείνο, όμως, που απουσιάζει εντελώς από τις θέσεις που προβάλλει και την επιχειρηματολογία του είναι το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει ο εκπρόσωπος.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τον ανυπόστατο ισχυρισμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το δίκαιο, και ότι `απειλεί την ειρήνη`. Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη είναι η Τουρκία που παρεμβαίνει με κρατικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη, συνοδευόμενα και από πολεμικά πλοία, μέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Σημειώνει πως το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο δείχνει να αδυνατεί να αντιληφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, φαίνεται και από τις σαφείς τοποθετήσεις τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, της Ρωσίας και γενικά της διεθνούς κοινότητας υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και ενάντια στις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας.

Ads

«Φαίνεται ακόμα από το γεγονός ότι με την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση ακριβώς του διεθνούς δικαίου συνεργάζονται άλλα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος κ.ο.κ., καθώς και πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες οι οποίες πάντοτε φροντίζουν να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και όχι πειρατικά», προσθέτει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Σημειώνει ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της ενεργεί και εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει επίσης πως ο ισχυρισμός του Τούρκου Προέδρου ότι «υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες» είναι εντελώς ατεκμηρίωτος και αυθαίρετος.

Από ποιόν άραγε «έχουν καθοριστεί» τέτοιες περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας και δήθεν «δίνουν δικαιώματα στην Τουρκία»; Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης, ούτως ώστε μέσα από διαβουλεύσεις και κατά το διεθνές δίκαιο να καθοριστεί εκατέρωθεν η ΑΟΖ των δυο χωρών;, διερωτάται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης σημειώνει πως, αναφερόμενος σε «διαμοιρασμό» του πλούτου «σύμφωνα με τον πληθυσμό», προφανώς ο Τ. Ερντογάν δεν είναι ενήμερος για σχετική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

«Πρέπει ακόμα να απορρίψουμε τον ανιστόρητο και εντελώς αβάσιμο ισχυρισμό τον οποίο επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά η Τουρκία μέσα από αυτή τη συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με την ένταξη και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ», προσθέτει.

Όπως επισημαίνει «εφόσον διαρκώς αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, οφείλει να γνωρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενταχθεί από το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως ολόκληρη η Κύπρος. Είναι εντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι `η Ε.Ε. δεν ενέταξε τη βόρεια Κύπρο. Αυτό το πρόβλημα στοιχειώδους κατανόησης θα συνεχίσει όμως να το έχει η Τουρκία ενόσω μόνη από όλο τον κόσμο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος -μέλος της ΕΕ», λέει ο κ. Προδρόμου.

Προσθέτει πως ανά πάσα στιγμή και εφόσον η Τουρκία συγκατανεύσει σε λύση του Κυπριακού, εγκαταλείποντας την επικίνδυνα τυχοδιωκτική όσο και καθαρά επεκτατική πολιτική με το ψευδοκράτος της στα κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι ως Κύπριοι πολίτες θα συμμετέχουν πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει να αγνοεί πως ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν υπηκοότητα και έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ως εκ τούτου ήδη Ευρωπαίοι πολίτες».

Σε σχέση με τον ισχυρισμό του Τ. Ερντογάν ότι η κυπριακή κυβέρνηση με το ενεργειακό πρόγραμμα που εφαρμόζει «θέλει να στερήσει τη βόρειο Κύπρο», ο κ. Προδρόμου απαντά: «Τουναντίον, αν κάποιος θέλει να στερήσει από τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά τους, αυτή είναι η Τουρκία, η οποία σύμφωνα με τα όσα αξιώνει και όπως παρουσιάζονται και σε χάρτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να αφαιρέσει 44% της κυπριακής ΑΟΖ προς όφελός της».

Ο εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας πως «αν ο κ. Ερντογάν εννοούσε έστω και κατ’ ελάχιστον τα όσα αναφέρει σχετικά με το διεθνές δίκαιο, θα φρόντιζε πρώτα από όλα να τερματίσει τις επεκτατικές ενέργειες κατά της πόλης της Αμμοχώστου που εξαγγέλλει ο Υπουργός Εξωτερικών του, κατά κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και τις εντελώς αντίθετες στο διεθνές δίκαιο επεμβάσεις και ενέργειες τουρκικών σκαφών μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερντογάν για Ανατολική Μεσόγειο: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε

Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε», όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού για το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο με τις χώρες της Δύσης. Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και το δίκαιο, και ότι απειλεί τη διεθνή ειρήνη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. Και φαίνεται και η ΕΕ ως φιλοξενούμενη εγγυήτρια».

«Πολλοί νυν ηγέτες δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες που εγώ συμμετείχα. Ποια είναι αυτή; Η σύνοδος στο Μπούργκενστοκ. Με ποιον την κάναμε; Με τον Κόφι Ανάν. Συναντηθήκαμε με τον ίδιο στο Μπούργκενστοκ. Τότε καθίσαμε με τον Έλληνα Πρωυπουργό ως εγγυήτρια δύναμη κι εμείς ως εγγυήτρια δύναμη και συζητήσαμε. Ήρθε και ο Φερχόιγκεν που εκπροσωπούσε την ΕΕ. Κάναμε αυτές τις συναντήσεις. Πρώτα ήθελαν να σηκωθούν από το τραπέζι τότε ο Κόφι Ανάν τους είπε ‘εγώ έδωσα τον λόγο μου, πριν τελειώσει αυτή η δουλειά δεν μπορούμε να σηκωθούμε», σημείωσε.

«Τότε αναγκάστηκαν να υπογράψουν. Και τί έγινε; Πήγαμε σε δημοψηφίσματα και η πλευρά βορείου Κύπρου ψήφισε ναι με 65%. Η νότια Κύπρος είπε όχι με 75%. Παρόλο που είπε όχι η ΕΕ ενέταξε την Κύπρο αλλά δεν ενέταξαν την βόρεια Κύπρο. Κοιτάτε μέχρι που φτάνει αυτή η υπόθεση», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «από τότε μέχρι σήμερα είναι άδικη η προσέγγιση. Η προσέγγιση που δεν αναγνωρίζει δικαιώματα και δίκαιο απειλεί την ειρήνη στον κόσμο».

«Υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες, και υπάρχουν και περιοχές όπου η νότια Κύπρος μπορεί να κάνει έρευνες. Αλλά τί λέει το διεθνές δίκαιο σε αυτό το θέμα; ‘Όποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό», επεσήμανε.

«Αυτοί τί κάνουν; Θέλουν να στερήσουν τη βόρεια Κύπρο από αυτά. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποια δικαιώματα υπάρχουν θα ληφθούν με ποσοστά του πληθυσμού. Όποια είναι τα δικαιώματα της νότιας Κύπρου θα τα πάρει. Αλλά χώρες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση προσπαθούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτές τις θάλασσες. Το πρόβλημα πηγάζει από εδώ», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού στο θέμα της ενέργειας με τις χώρες της Δύσης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό μπορεί να αξιολογηθεί. «Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανέναν από αυτούς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μπορεί να γίνει. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει και τρίτο. Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Όλα αυτά τα πλοία μας ξεκίνησαν σταδιακά τις εργασίες και συνεχίζουν», σημείωσε.