Κλείσιμο του staff level agreement για την τέταρτη αξιολόγηση έως το Σάββατο, συμφωνία για το χρέος εντός του Ιουνίου είτε μείνει, είτε φύγει το ΔΝΤ, και καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τις περικοπές στις συντάξεις τουλάχιστον έως τον Αύγουστο είναι ο σχεδιασμός με τον οποίο βαδίζει καθαρά πλέον η Αθήνα στη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Μνημόνιο.
Ο σχεδιασμός αυτός έγινε απολύτως σαφής μετά τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές στο Hilton αλλά και τις συναντήσεις που είχε χθες στη Σόφια ο έλληνας πρωθυπουργός με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν – συναντήσεις, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκαναν καθαρά δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως δεν υπάρχει ακόμη καμία βεβαιότητα – το αντίθετο – για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Το δεύτερο είναι πως, προκειμένου να κλείσει με τον πλέον ομαλό και θετικό τρόπο για την Ελλάδα η συμφωνία της «εξόδου», δεν πρέπει να υπάρξει το παραμικρό μήνυμα υπαναχώρησης της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Με αυτά τα δεδομένα, πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση και έχουν γνώση τόσο του περιεχομένου των συζητήσεων στο Hilton όσο και του κλίματος στις συναντήσεις Τσίπρα στη Σόφια, καταγράφουν αυτήν τη στιγμή την εξής εικόνα: Οι ευρωπαίοι θέλουν να κλείσουν το ελληνικό ζήτημα με τρόπο που δεν θα επιφέρει νέους, οικονομικούς και πολιτικούς, κραδασμούς στην Αθήνα, το Βερολίνο σταθμίζει για πρώτη φορά σοβαρά την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, και το Ταμείο θέλει μεν να μείνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά επιμένει στην πίεση για μηχανισμό αυτόματης ελάφρυνσης του χρέους – έναν μηχανισμό, που εξακολουθεί να απορρίπτει η κυβέρνηση Μέρκελ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι πιθανότητες να μην εμπλακεί, χρηματοδοτικά τουλάχιστον, το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι αυτή τη στιγμή περισσότερες από εκείνες της πλήρους συμμετοχής του, και θεωρούν καθοριστικές τις εξελίξεις και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών έως το Eurogroup της 24ης Μαίου.
Εως τότε, στον απολογισμό της διαπραγμάτευσης καταγράφονται ως ήδη «κεκτημένα» για την ελληνική πλευρά, τα εξής: Η οριστική απομάκρυνση κάθε ενδεχομένου για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020, η οριστικοποίηση της υιοθέτησης των θετικών αντίμετρων παράλληλα με τις ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου του 2019, και η επιβεβαίωση – σε «επίπεδο κορυφής», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά – ότι θα υπάρξει ουσιαστική λύση για το χρέος.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τα αντίμετρα, η παράλληλη εφαρμογή τους «κλείδωσε» μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Hilton για τα δημοσιονομικά, και επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικό αξιωματούχο. Για να επιτευχθεί αυτό, το ΔΝΤ έκανε ένα ακόμη βήμα πίσω και αναθεώρησε την εκτίμησή του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ. Με αυτό το δεδομένο, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως είναι ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου που αφήνει η υπεραπόδοση της οικονομίας για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Στο ζήτημα του χρέους, η κυβέρνηση φέρεται να έχει πάρει διαβεβαιώσεις τόσο από την πλευρά της Κομισιόν, όσο και από την Γαλλία πως «θα τηρηθούν στο ακέραιο» οι αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. Με αυτό το δεδομένο, η κρατούσα άποψη στην κυβέρνηση είναι πως ακόμη κι εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν επηρεάζεται επί της ουσίας το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ αντίθετα ίσως ανοίξει ο δρόμος για τη – μεταγενέστερη – επαναδιαπραγμάτευση της «δοσολογίας» της λιτότητας, μηδέ των περικοπών στις συντάξεις εξαιρουμένων.
Όλα αυτά, ωστόσο, θα κριθούν όταν κριθεί και η συμμετοχή ή μη – ή έστω η μορφή της εμπλοκής – του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επ’ αυτού, το δικό του, διπλό μήνυμα, προς το Βερολίνο έστειλε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις: «Το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι» είπε υπενθυμίζοντας μια παλαιά φράση της Κριστίν Λαγκάρντ, για να προειδοποιήσει παράλληλα ότι «ο χρόνος τελειώνει». Την απάντηση, θα κληθεί να δώσει την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup ο διάδοχος του Σόιμπλε, Ολαφ Σολτς, και αυτή τη φορά ουδείς προεξοφλεί τον συμβιβασμό με το Ταμείο ως δεδομένο…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >