«Η Βρετανία θα πει στις Βρυξέλλες ότι είναι έτοιμη να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και μετά το 2021 και μέχρι να ετοιμαστούν οι υψηλής τεχνολογίας υποδομές που χρειάζονται για τον έλεγχο των συνόρων μετά το Brexit», γράφει η βρετανική Telegraph.

Ads

Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αυτές μπορεί να μην είναι έτοιμες μέχρι το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. «Οι υπουργοί παραμένουν σε αδιέξοδο σχετικά με την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και οι ευρωσκεπτικιστές φοβούνται για παραμονή στην τελωνειακή ένωση επ’ αόριστον».

Από την πλευρά τους οι Financial Times εκτιμούν πάντως οτι «η Βρετανία του Brexit έκλεισε τις πόρτες της στους ξένους και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει διαλέξει τη σκληρότερη δυνατή ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Όσοι πιστεύουν ότι εκτός της ΕΕ η Βρετανία μπορεί να ξαναγίνει η δύναμη της ελισαβετιανής περιόδου ας θυμηθούν τα λόγια διακεκριμένου Βρετανού διπλωμάτη: ότι οι μοντέρνες οικονομίες δεν μπορεί να είναι ανοιχτές στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα κλειστές στους ξένους» σημειώνουν οι Financial Times.

Η Τερέζα Μέι επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει

Ads

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αρνήθηκε σήμερα ότι υπαναχωρεί στα σχέδιά της να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Ερωτηθείσα για τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνησή της θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση περάν της λήξης της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit το 2020, η Μέι δήλωσε σε δημοσιογράφους σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σόφια:

«Όχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση όπως αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, θα διαπραγματευθούμε τις μελλοντικές τελωνειακές ρυθμίσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχω ορίσει τρεις στόχους…για αυτές».

Σύμφωνα με την Μέι, οι τρεις στόχοι είναι η Βρετανία να έχει τη δική της εμπορική πολιτική με τον υπόλοιπο κόσμο, να είναι απρόσκοπτες οι εμπορικές της συναλλαγές με την ΕΕ και να μην υπάρξει «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία.