«Ούτε για την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης συζητάμε, ούτε για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, ούτε για μεγάλες μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FΜ».

Ads

Ο Σ. Φάμελλος προανήγγειλε πως με την επιστροφή της αντιπροσωπείας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και των δημάρχων από το Παρίσι θα επιδιώξει συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συζητηθεί η διαχείριση των αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Θα επιδιώξω συνάντηση με τη συμμετοχή του Φορέα και της Περιφερειακής ‘Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για να δεσμευτούμε πότε θα δημοπρατηθούν τα έργα και πότε η περιοχή και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη θα έχει σύγχρονες υποδομές απορριμμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων διευκρίνισε πως «κανείς δεν έχει στη στρατηγική του την αποτέφρωση, την καύση. Θα πρέπει να πάμε πρώτα στην ανακύκλωση -γιατί τα υλικά τα χρειαζόμαστε και αποτελούν θέσεις εργασίας- και σε σύγχρονες μονάδες απορριμμάτων».

Ads

Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο «αυτό που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη είναι να βάλει μπροστά τα μεγάλα έργα, εφόσον η πολιτεία έχει δώσει τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις. Για να παραμείνουν τα έργα στη δημόσια σφαίρα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη και το μεγαλύτερο όφελος για το περιβάλλον».

Για την αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης και ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το νερό, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως «όταν αναμεταδόθηκαν οι πληροφορίες για τις προθέσεις της Suez για συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ, καλό ήταν να υπήρχε η διαφορετική άποψη των δημάρχων, τοποθετούμενων πως δεν είχαν καμία πρόθεση να λειτουργήσουν ως «όχημα» της Suez».

«Το σημαντικό που περιμένουμε είναι η τοποθέτηση των δημάρχων στην πρόταση που περιλαμβάνεται στον “Κλεισθένη” ως προς τη δημοτική ιδιοκτησία ποσοστού της ΕΥΑΘ. Η κυβέρνηση κατοχυρώνει πως το 51% του νερού θα είναι στην Πολιτεία. Εάν περάσουμε στη λογική που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης της ιδιωτικοποιημένης ΕΥΑΘ θα έχουμε σοβαρά θέματα στην ποιότητα, ποσότητα και στο κόστος του νερού».

Με αφορμή την έντονη βροχόπτωση και τις ζημιές που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε πως «η ραγδαιότητα του φαινομένου είναι μια υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε στη χώρα μας».

Συμπλήρωσε πως «επόμενο βήμα είναι το περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» και πως έχουν δοθεί προδιαγραφές στις περιφέρειες για την εκπόνηση των συγκεκριμένων σχεδίων που θα αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.