Η κεντρική σελίδα της μηχανής αναζήτησης της Google φιλοξενεί σήμερα στο Doodle της μια σπουδαία προσωπικότητα από τον χώρο της αρχαιολογίας, τη Γερμανίδα Μαρία Ράιχ (Maria Reiche). Πρόκειται για τον άνθρωπο που ανακάλυψε, χαρτογράφησε και άφησε ως πολιτιστική κληρονομιά στην ανθρωπότητα τις γραμμές Νάσκα στο Περού, ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO.
Γεννημένη στη Δρέσδη της Γερμανίας σαν σήμερα, 15 Μαΐου το 1903, η Reiche σπούδασε μαθηματικά, αστρονομία, γεωγραφία και ξένες γλώσσες και ήδη από το 1932 ξεκίνησε να εργάζεται ως νταντά και δασκάλα για τα παιδιά ενός Γερμανού πρόξενου στο Περού, ενώ επτά χρόνια αργότερα ανέλαβε το πόσο της δασκάλας στη Λίμα και έκανε παράλληλα επιστημονικές μεταφράσεις.
Στην αυγή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η Γερμανίδα παρέμεινε στο Περού και σε μία πτήση που πραγματοποίησε πάνω από την έρημο ανακάλυψε τις Γραμμές της Νάσκα. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον ιστορικό Πολ Κόσοκ, όπου μαζί ξεκίνησαν να καταγράφουν τις γραμμές και να τις συνδυάζουν με διάφορα αστρονομικά συμβάντα.
Η αρχαιολόγος αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γραμμών αυτών, ενώ η επιμονή της έστρεψε και το ενδιαφέρον των αρχών του Περού στο σημείο. Η προσήλωσή της στο έργο της ήταν μεγάλη και οι κόποι της ανταμείφθηκαν όταν τα αποτελέσματα των μετρήσεών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δημιουργοί των Γραμμών τις χρησιμοποίησαν σαν ένα είδους αστρονομικό ημερολόγιο.
Στην προσπάθειά να χαρτογραφηθεί η περιοχή, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ότι οι γραμμές αυτές απεικονίζουν 18 διαφορετικά είδη ζώων και πουλιών, μαζί με εκατοντάδες γεωμετρικά σχήματα.
Το 1992 της πήρε την περουβιανή υπηκοότητα ενώ η χώρα για να την τιμήσει έδωσε το όνομά της στο αεροδρόμιο της Νάσκα. Ο κόπος της αναγνωρίστηκε το 1995, όταν η Unesco ανακήρυξε τις Γραμμές της Νάσκα σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το σπίτι που έζησε για πολλά χρόνια στο Περού, έχει γίνει πλέον Μουσείο.
Πέθανε από καρκίνο το 1998 και θάφτηκε στο Περού, μαζί με την αδελφή της.
Οι Γραμμές της Νάσκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάσκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Παρόλο που μερικά από τα γεωγλυφικά μοιάζουν με χαρακτηριστικά σχέδια της φυλή Παράκας, οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι Γραμμές της Νάσκα δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάσκα ανάμεσα στο 500πΧ και το 500μΧ.
Οι εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές που σχηματίζονται από τις γραμμές, ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.α.
Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες. Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια.
Πηγή: Wikipedia
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >