Η Πανδημία είναι τομή. Βασική διαχωριστική τομή. Ο Μπάιντεν το έδειξε πιο καθαρά αλλά είναι μια παγκόσμια τάση προς την χρηματοδότηση ισχυρών κεντρικών-κρατικών συτημάτων υγείας και περίθαλψης.

Ads

Ο κ Μητσοτάκης στην χθεσινή ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» υποδύθηκε ότι ακόμη κι αυτός το ξανασκέφτεται το θέμα του ΕΣΥ, αλλά δεν έπεισε όχι μόνο γιατί είναι πολιτικά στυγνός όσο γιατί είναι εμφανώς δέσμιος συμφερόντων. Έχοντας κληρονομήσει από τα ερείπια του άλλοτε κραταιού εκσυγχρονιστικού χώρου μια νομενκλατούρα που η διαχείριση του συστήματος ανέδειξε, νομίζει ότι μπορεί να κάνει και στον ελληνικό λαό λοβοτομή. Ημιμαθείς και αδίστακτοι, μπλεγμένοι σε τόσες ιστορίες κι όμως πάντα παρόντες και πρόθυμοι οι τεχνοκράτες, όταν πρόκειται να σώσουν την υγεία και την πατρίδα.

Οι ίδιοι και οι ίδιοι, με τις ίδιες οξυδερκείς παρατηρήσεις επί είκοσι χρόνια και, χωρίς απάντηση γιατί δεν τα επέλυσαν από τις κουΐντες τόσων υπουργών, που κατά καιρούς υπηρέτησαν. Ευλόγως λοιπόν, τόσο ο κ Τσίπρας όσο και η κα Γεννηματά υπενθύμισαν τις εμβληματικές στιγμές της κυβερνώσας παράταξης απέναντι στο ΕΣΥ (‘σοβιετικό’ σύστημα το αποκαλούσε κατά την ίδρυση του, ιδιωτικό τομέα επαγγελλόταν, πάγωμα κάθε πρόσληψης ή ανάπτυξης προ της πανδημίας κλπ)

Επίσης ο κ Τσίπρας υπενθύμισε ποιος πήρε την δόξα της τρόικα, στις απολύσεις υγειονομικών της Α’ βάθμιας και τις επίσημες προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ του 2019. Αυτά υπήρξαν η ένδοξη συνέχεια της ξεχασμένης αβερωφικής θεωρίας περί σοβιετικού συστήματος. Στο ελληνικό Βατερλό της πανδημίας, πάνω από 4000 νεκροί δεν είδαν ποτέ ιατρό ή τον είδαν λίγο πριν. Δεν έλειψαν σκανδαλωδώς από την μάχη μόνο τα ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά κι όλοι όσοι ιδιώτες γιατροί δέχονταν απελπισμένες εκκλήσεις από τους πάσχοντες πελάτες τους για την νοσηλεία στο σπίτι. Ο κατ΄ευφημισμόν ΕΟΔΥ υπήρξε αιτία θανάτου για πολλούς.

Ads

Μετά το ρητορικό ερώτημα των βοηθών Μωυσή περί του τι θα γινόταν, ωιμέ, αν ήταν κυβέρνηση στην πανδημία οι «άλλοι», όπου να είναι θα ακούσουμε πως αν δεν είχε φύγει η δεξιά το 15 και συνέχιζε απερίσπαστος το έργο του στην Αριστοτέλους ο Άδωνις, τα νοσοκομεία θα ήταν πανίσχυρα και πανέτοιμα, τόσο που δεν θα την παίρναμε καθόλου χαμπάρι!

Στην πραγματικότητα αν λέμε μια για την οικονομία ότι την έσωσε το λεγόμενο μαξιλάρι Τσακαλώτου αυτό συμβαίνει επί δέκα για το ΕΣΥ. Αν δηλαδή δεν είχε μεσολαβήσει η περίοδος Τσίπρα με τις καθοριστικές ενέργειες διάσωσης του συστήματος, την άρση αποκλεισμού εκατομμυρίων ανασφάλιστων και την ένεση ανθρώπινου δυναμικού, σε συνθήκες μνημονίων η πανδημία θα μας είχε βρει σε στάτους διάλυσης Αυτό είναι κοινός νους.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι: «αυτό που δημιουργείται είναι η απαίτηση για ισχυρό, ανθρώπινο και αποτελεσματικό κράτος, στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Αυτή κατά την άποψή μου, αποτελεί και τη πρώτη μεγάλη ιδεολογική επικράτηση της αριστεράς έναντι της δεξιάς, για να το πω σχηματικά, μετά τη πτώση του τείχους. Απαντώντας  στην πρωθυπουργική μεγαλοψυχία πως πήρε, για αυτή την αναγκαία παρένθεση, κάμποσους επικουρικούς και μερικούς από αυτούς θα τους κρατήσει(!), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέθεσε μια διαφορετική αξιακή προσέγγιση με άξονα το «σε καθέναν ανάλογα με τις ανάγκες του κι όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του».

Το εξειδίκευσε σε τρεις άξονες: στοιχείο ενός ευρύτερου νέου συμβολαίου – αύξηση δαπανών – εσωτερική αναδιανομή πόρων και εξορθολογισμός Αυτό για τους υγειονομικούς σημαίνει: ένταξη όλων όσων δουλεύουν με προσωρινές συμβάβεις,, αυτόματη αναπλήρωση αποχωρούντων, κίνητρα, Πολύ κοντά σε όλα αυτά έδειξε να βρίσκεται η κα Γεννηματά. Είναι απορίας άξιο αν οι δυο ηγέτες δεν επιτύχουν προγραμματική σύγκλιση σε αυτό τον τομέα, που λένε τα ίδια, που μπορεί να το επιτύχουν;

Επίσης ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  ένοιωσε την ανάγκη να διατυπώσει μια  πιο ολιστική προσέγγιση, θεωρώντας ότι στη νέα κυβερνητική θητεία του θα έχει περιθώριο για «πολυτέλειες», που η προηγούμενη πενταετία δεν του επέτρεψε. Αναφέρθηκε λοιπόν στην πλήρη ανάπτυξη της Α’βάθμιας, στην έμφαση στις κινητές ομάδες και στην κατ’ οίκον νοσηλεία, σε σχολικές ομάδες υγείας, ομάδες ειδικής αγωγής κά Είπε ότι θα θεσπίσει ειδικές πολιτικές για θέματα όπως καρκίνος, αναπαραγωγή , αποκατάσταση, εξαρτήσεις κά. Ενώ ακόμη υποσχέθηκε οδοντιατρική δωρεάν κάλυψη, μείωση συμμετοχής σε χρονίως πάσχοντες, ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ, άρση γεωγραφικών ανισοτήτων.

Η φύση της χθεσινής ημερίδας που την διοργάνωσε ένα μέσο που διακρίθηκε στην ωραιοποίηση κι όχι στην αναζήτηση της αλήθειας επί 16 μήνες, ήταν ένα είδος τελετής λήξης της πανδημίας. Βέβαια, όποιος σφυράει το τέλος πριν την ώρα του αγώνα, πλανάται! Κι όχι μόνο επιχειρησιακά όπως επεσήμανε η κα Γεννηματά αλλά σε όλους τους τομείς.

Συναισθηματικά , ηθικά,  πολιτικά αλλά και συνδικαλιστικά η πανδημία θα σημαδεψει τις εξελίξεις  σε μεγάλο βάθος χρόνου. Πόσο θα αντέξουν  οι επικοινωνιακές φανφάρες και η μυθολογία; Από την άλλη μεριά, αν έχει τόσο κομβική σημασία το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται απλώς με όρους γενναίας ή πιο γενναίας χρηματοδότησης. Θα πρέπει να περιγραφεί με όρους ταξικής πάλης, δεδομένου ότι σε μια κορυφαία σύγκρουση συμφερόντων κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν, κάποιοι θα ηγηθούν και κάποιοι θα ακολουθήσουν.

Εμφανής ήταν η προσπάθεια να διασκεδαστεί ο ρόλος που έπαιξε ο ιδιωτικός τομέας περίθαλψης αλλά και το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ιδιωτών ιατρών. Παρών λοιπόν και υπερεκπροσωπούμενος στην ημερίδα ο ιδιωτικός τομέας , ο μέγας απών της μάχης! Από τα νεοδημακρατικά ΣΔΙΤ(σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα), με την πανδημία περιπέσαμε στα ΑΔΙΤ (απόλυτη διαφύλαξη του ιδιωτικού τομέα)

Ωστόσο, ξαναγυρίσαμε χθες στην πολυθρύλητη ιδιωτική «ποιότητας» που βρέθηκε ανέτως στα χείλη όσων έλεγαν έδω και ένα χρόνο ότι τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία για ότι έκανε η «Παμμακάριστος» και το «Αγία Βαρβάρα» … Η πρωθυπουργική εξυπνάδα δημόσιες αλλά όχι αποκλειστικά κρατικής καθώς και τα περί άριστης συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, υπονοεί την ενοικίαση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ στην διπλή τιμή. Ας του πει κάποιος ότι ακόμη κι αυτή η ενοικίαση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, για τις ανάγκες του δημοσίου, επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε.