Κούρδοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την αυτοκινητοπομπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκέπτεται το Λονδίνο και ήρθαν στα χέρια με άντρες των ειδικών δυνάμεων της βρετανικής αστυνομίας. 

Ads

Οι ακτιβιστές είχαν συγκεντρωθεί σε σημείο του δρόμου στο Μπέρκσαϊρ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το αυτοκίνητο του Ερντογάν. Αλλά όταν έφθασε το κομβόι του Τούρκου Προέδρου δεκάδες Βρετανοί αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και έφιπποι, αλλά και με μοτοσικλέτες, επενέβησαν προσπαθώντας να συγκρατήσουν το πλήθος. 

Ακολούθησαν συμπλοκές με τους διαδηλωτές να πετούν μπουκάλια και τους αστυνομικούς να αντεπιτίθενται με γκλομπς και να συλλαμβάνουν αρκετούς. Ένας 17χρονος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας θα εκφωνήσει ομιλία σε συνέδριο της λονδρέζικης δεξαμενής κέψης Chatham House. Την Τρίτη ο Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισσάβετ II και θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι με την οποία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου αργά το απόγευμα.

Ads

Στην ατζέντα των συνομιλιών δεσπόζουν γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα, από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, μέχρι το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, το Κυπριακό και η ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες.