Σε καλοκαιρινή διάθεση φαίνεται να βρίσκεται διαρκώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ανανεωμένος προφανώς από την επιτυχία του με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Φαίνεται, δε, ότι ξέχασε τις επικίνδυνες πύλες απολύμανσης που ήθελε να αγοράσει από συγχωριανό του για τα μεγαλύτερα δικαστήρια και περιορίστηκε σε άλλες απευθείας και «επείγουσες» αναθέσεις.

Ads

Όπως αναφέρει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Εφημερίδα των Συντακτών, όλες αυτές οι αναθέσεις, όπως και εκείνες του αδελφού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι πάντα λίγο κάτω από τα ποσά που θα απαιτούσαν διαγωνισμό. Αφού λοιπόν δρομολογήθηκαν με τις αποφάσεις του υπουργού οι χορηγίες στον Οργανισμό του κ. Φλογαΐτη, ολοκληρώνονται τώρα και οι κατατμημένες ανακαινίσεις του κτιρίου του υπουργείου που, ως γνωστόν, νοικιάζεται έναντι 1.400.000 ευρώ ετησίως παρά το γεγονός ότι ανήκει στο Δημόσιο.

Τι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι ανακαινίσεις (οι αποφάσεις όλες είναι αναρτημένες στη διαφωτιστική Διαύγεια):

Τα συνολικά έξοδα για τις επισκευές και τις ανακαινίσεις του νοικιασμένου κτιρίου ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ, όπως έχει καταγράψει σε σχετικό δημοσίευμα της η «Εφ.Συν.» («Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα», 5.2.2021).

Ads

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2021, με απόφαση της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου, Βασιλικής Γιαβή, δόθηκαν 22.829 ευρώ στην εταιρεία Θ. Αντωνιάδης-Ε. Αγγελόπουλος Ο.Ε. για προμήθεια και τοποθέτηση αρχικά 57 καθισμάτων στον χώρο του αρχείου, δηλαδή στον υπόγειο χώρο του υπουργείου. Τα χρήματα δόθηκαν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το κάθε κάθισμα στοιχίζει 400,52 ευρώ!

Τον ίδιο μήνα, με άλλη απόφαση της δυναμικής υπηρεσιακής γραμματέως δόθηκαν 24.031 ευρώ για προμήθεια και τοποθέτηση από τον ίδιο προμηθευτή άλλων 60 καθισμάτων στον ίδιο χώρο, με τη διαφορά ότι στην απόφαση αυτή το υπόγειο αναφέρεται ως χώρος εκδηλώσεων. Η συγκεκριμένη δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΑΧΔΙΚ. Παράλληλα ασφαλτοστρώθηκαν τα δρομάκια του κήπου, παρ’ ότι ήταν ήδη ασφαλτοστρωμένα (!) και αγοράστηκαν κι άλλα φυτά, πέρα από εκείνα που είχαν ήδη αγοραστεί.

Γιατί το υπουργείο εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, και μάλιστα πολυτελείας, δεν το γνωρίζουμε. Προφανώς ο κ. Τσιάρας θεώρησε την περίοδο κατάλληλη για ανακαινίσεις.

Ενα μικρό δείγμα

Τοποθετούνται ταπετσαρίες στον ισόγειο χώρο του υπουργείου και τη δουλειά αναλαμβάνουν 4 λαρισαϊκές εταιρείες «συγχωριανών» του διευθυντή του υπουργού. Με δυο λόγια, εκτός από τις συγγένειες, τις κουμπαριές, τους κολλητούς, τους κομματάρχες κ.λπ., έχει και η εντοπιότητα τις χάρες της.

Ενδεικτικά: η πρώτη εταιρεία αναλαμβάνει τη φωτογράφιση 17 έργων μεγάλων διαστάσεων και την ψηφιοποίησή τους έναντι 3.100 ευρώ· η δεύτερη αναλαμβάνει τη διαδικασία σύνθεσης και επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων έναντι 3.100 ευρώ, η τρίτη την ψηφιακή εκτύπωση σε καμβά ζωγραφικής έναντι 4.650 ευρώ και η τέταρτη την επικόλληση στους τοίχους των εκτυπώσεων σε καμβά με αμοιβή 1.550 ευρώ!

Μόλις έναν χρόνο πριν το υπουργείο ανέθεσε στην εταιρεία «Νεοτεχνική» την αποκατάσταση στις ζαρντινιέρες του εξωτερικού χώρου του υπουργείου έναντι 1.674 ευρώ και στη συνέχεια ανατέθηκε σε άλλη εταιρεία («Αλαφογιάννη Αικατ.») να πραγματοποιήσει εργασίες φυτέματος αξίας 933,18 ευρώ. Την ίδια ημέρα ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία και η προμήθεια φυτών αξίας 2.246,88 ευρώ.

Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο, λόγω της μεγάλης αγάπης για τα φυτά, το υπουργείο αγοράζει ξανά από την ίδια εταιρεία κι άλλα φυτά και γλάστρες αξίας 2.000 ευρώ, ενώ έναν μήνα μετά ανατίθεται στην ίδια εταιρεία το ίδιο ακριβώς έργο. Μάλιστα, μετά την καλή συνεργασία, κρίθηκε σκόπιμο η ίδια εταιρεία να αναλάβει και τη συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου και των φυτών εσωτερικού χώρου έναντι 5.952 ευρώ.

Αλλά η συνεργασία δεν τελειώνει εκεί μια και πάλι η ίδια εταιρεία αναλαμβάνει, με τον κλασικό τρόπο των απευθείας αναθέσεων, και την πραγματοποίηση εργασιών κλαδέματος, κοπής και απομάκρυνσης ξερών δένδρων από τον περιβάλλοντα χώρο του υπουργείου (ακόμα κι αν πολλά από αυτά ανήκουν στην περιφέρεια, που θα τα αποκαθιστούσε δωρεάν). Το έργο αυτό στοίχισε 7.440 ευρώ.

Δηλαδή μία μόνο εταιρεία έγινε προμηθευτής σε έξι διαφορετικά κατατμημένα έργα, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αντί λοιπόν ενός διαγωνισμού με το συνολικό ποσό που επρόκειτο να διατεθεί για τις ανακαινίσεις, επιλέχτηκαν με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες μία εταιρεία για τα καθίσματα και τις ταπετσαρίες και μία για τους «κρεμαστούς» κήπους του υπουργείου στον καιρό της πανδημίας.