Στη γνωστή «σκηνή» του Hilton θα γραφτεί – πλην θεαματικού απροόπτου – την επόμενη εβδομάδα το τελευταίο staff level agreement (τεχνική συμφωνία) του ελληνικού Μνημονίου, όχι όμως και η τελική, και καθοριστική, πράξη της συμφωνίας «εξόδου» με τους δανειστές.

Ads

Η τεχνική συμφωνία και αυτή καθαυτή η τέταρτη αξιολόγηση, παρά το χθεσινό μήνυμα του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο για επιτάχυνση των διαδικασιών, δεν αποτελεί το μείζον πρόβλημα. Και τούτο διότι, όπως συνομολογούν τόσο ελληνικές όσο και κοινοτικές πηγές, ο οδικός χάρτης που έχει ήδη χαραχθεί προβλέπει τη μεταφορά τουλάχιστον δέκα από τα 88 προαπαιτούμενα στο μεταμημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς και το κλείσιμο – εξπρές μέσα στον επόμενο μήνα πολλών εκκρεμών παρεμβάσεων.

Τεχνική συμφωνία στις 24 Μαίου

‘Ηδη, άλλωστε, κυβέρνηση και θεσμοί ανταλλάσσουν προσχέδια κειμένων για το staff level agreement, ενώ στο πενθήμερο των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στο Hilton αναμένεται να κλείσουν κομβικά ζητήματα στο πεδίο των πλειστηριασμών, των κόκκινων δανείων, των ενεργειακών, καθώς και στα κρίσιμα μέτωπα των εργασιακών και των δημοσιονομικών.

Ads

Ο ίδιος οδικός χάρτης, όπως επιβεβαίωσε και με την χθεσινή απολογιστική επιστολή του ο Μάριο Σεντένο,  προβλέπει επικύρωση του staff level agreement στο Eurogroup της 24ης Μαίου με την επισήμανση ότι οι όποιες νομοθετικές και εφαρμοστικές εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν άμεσα.

Από εκεί και πέρα όμως, με ορίζοντα είτε το επόμενο Eurogroup της 21η Ιουνίου, είτε εκείνο της 12ης Ιουλίου, ανοίγει το τελικό και πιο δύσκολο στοίχημα – εκείνο της συμφωνίας για την μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος.

Το «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας»

Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας εδώ, αποτυπώνεται επίσης εμμέσως πλην σαφώς στην χθεσινή επιστολή Σεντένο η οποία κάνει λόγο για «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» που έχει βάλει στο τραπέζι ως φόρμουλα διεξόδου η Κομισιόν, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος αναφέρει μόνον ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν».

Κατά τις πληροφορίες, το εν λόγω εργαλείο «ενισχυμένης εποπτείας» είναι το υβριδικό μοντέλο εξόδου που έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν για να υπερβεί τις γερμανικές αντιστάσεις – ένα μοντέλο, που δεν παραπέμπει μεν σε νέο πρόγραμμα αλλά προβλέπει πιο στενή εποπτεία από το συμβατικό post program πλαίσιο που ορίζει ο κανονισμός του ESM.

Το υβριδικό μοντέλο εξόδου είχε προαναγγελθεί από το περασμένο φθινόπωρο από κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει ουσιαστικά στην άμβλυνση δύο απαιτήσεων του Βερολίνου: Η πρώτη είναι η «ρήτρα αιρεσιμότητας» στην ελάφρυνση του χρέους και η δεύτερη η αρχή της «μη αναστρεψιμότητας» στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.

Ως προς το πρώτο σκέλος, η Γερμανία εξακολουθεί να απορρίπτει τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν υποχωρεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αντ’ αυτού ζητά ένα μικτό σύστημα στο οποίο θα ενσωματωθεί ένας άτυπος «κόφτης» – ένας παράλληλος μηχανισμός, δηλαδή, που θα συνδέει την μείωση του χρέους με την εκπλήρωση συγκεκριμένων δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών στόχων. Εάν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, τότε δεν θα ενεργοποιούνται και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ανεξαρτήτως του εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλός ή χαμηλός.

Ο παράλληλος αυτός μηχανισμός θα αποτελεί ουσιαστικά την εγγύηση και για το δεύτερο σκέλος των γερμανικών απαιτήσεων, εκείνο της «μη αναστρεψιμότητας». Θα εγγυάται, δηλαδή, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο τρίτο Μνημόνιο και να παρεκκλίνει από τις συμφωνημένες δημοσιονομικές πολιτικές.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο ΛεΜερ

Με την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν επιχειρείται το πλαίσιο αυτών των εγγυήσεων να μην είναι ασφυκτικό, να μην αναιρεί το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να ασκεί οικονομική πολιτική με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, και να μην σηματοδοτεί ο,τιδήποτε μπορεί να προσεγγίζει σε παράταση του τρίτου προγράμματος.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Αθήνα φέρεται να έχει αποδεχθεί μια ενισχυμένη μορφή εποπτείας με τριμηνιαίες ή τετραμηνιαίες αξιολογήσεις έναντι των δύο εξαμηνιαίων που προβλέπει η συμβατική μετα-μνημονιακή διαδικασία του ESM. Τίποτα όμως δεν έχει κλείσει ακόμη, ο πήχης των γερμανικών απαιτήσεων παραμένει υψηλός και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πλην της Κομισιόν ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό ΛεΜερ.