Η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι σε πορεία για «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα και το ΔΝΤ ίσως αποφασίσει να λάβει μέρος στο τελευταίο γύρο της νίκης, δίνοντας το πράσινο φως για την διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους τονίζει η HSBC σε νέα έκθεσή της για την Ελλάδα. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει αλλά για να αυξηθεί ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης μακροπρόθεσμα η χώρα χρειάζεται ξένες άμεσες επενδύσεις. (FDI)

Ads

Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας βρέθηκαν με πελάτες τους στην Αθήνα όπου είχαν συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με την HSBC, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αλλά η υλοποίηση κάποιων προαπαιτούμενων ίσως πάει για το καλοκαίρι αν και η επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι στα σχέδια.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ εμφανίζονται να συγκλίνουν σε κάποιες από τις υποθέσεις για την πορεία του χρέους αλλά συνεχίζουν να διαφωνούν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι διαφωνίες ίσως γεφυρωθούν από το προτεινόμενο γαλλικό σχέδιο που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης με την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ads

Η HSBC εκτιμά ότι θα περιλαμβάνει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο με προκαταβολική επιμήκυνση των δανείων και των τόκων τω δανείων του EFSF κατά 10-12 χρόνια, κάτι που θα εξομαλύνει τις πληρωμές, καλύπτοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πληρωμές ως 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα τουλάχιστον με βάση την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,5%.

Η HSBC σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να εξεταστούν με χρήση των αδιάθετων πόρων του προγράμματος, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που έχουν υψηλά κουπόνια, π.χ. εκείνα που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα SΜP της ΕΚΤ, περίπου 3 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το «γαλλικό κλειδί» για το χρέος, η ίδια αναφέρεται σε ένα ημιαυτόματο μηχανισμό που οι συνομιλητές της εκτιμούν ότι τελικά θα συμφωνηθεί. Με πιθανή την προκαταβολική επέκταση των δανείων του EFSF θα αποκτήσει νόημα από τα μέσα του 2030. Ωστόσο είναι κρίσιμο για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ αλλά και για να διασφαλιστούν μελλοντικοί επενδυτές.

Πηγή: ΕΡΤ