Η εικόνα του εκκενωμένου και τσιμεντωμένου από την κυβέρνηση ΕΜΠΡΟΣ είναι θλιβερή για όσους έζησαν τον ζωντανό πυρήνα του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου, που από το 2011 είναι εστία τέχνης, πολιτισμού και ενεργών κινημάτων.

Ads

Εκεί παρακολουθήσαμε εκατοντάδες καλλιτέχνες να παίζουν αφιλοκερδώς – από τον Ψαραντώνη και την Τσανακλίδου έως ανεξάρτητα σχήματα- σε πάνω από 2000 παραστάσεις και 500 συναυλίες. Εκεί έγιναν εκατοντάδες ομιλίες με θέμα τον αντιφασισμό, εκεί συζητήσαμε για την δίκη της ΧΑ, για το προσφυγικό. Παρακολουθήσαμε εργαστήρια λογοτεχνίας, πάρθηκαν αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις για ζωτικά θέματα του πυκνού πολιτικού χρόνου, από το 2011 έως σήμερα.

«Μεταφέρουμε τα όνειρα μας στην πλατεία του ΕΜΠΡΟΣ. Από εδώ θα βλέπουμε όλοι και όλες το έγκλημα». Αυτή η απόφαση επικράτησε στην χθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φορτισμένο συναισθηματικά με αρκετά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης να παραμένουν αναπάντητα από τα αρμόδια υπουργεία. Έτσι, η συνέλευση της Κυριακής θα γίνεται πλέον στην πλατεία, ενώ  αύριο από το μεσημέρι ξεκινούν οι δράσεις με παραμύθια για παιδιά ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία από μουσικούς που στέκονται πάντα αλληλέγγυοι στο ΕΜΠΡΟΣ.

Δεληβοριάς: Γίνονταν πράγματα μαγικά

Ένας από τους ανθρώπους που έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα  είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς:

Ads

«Στο εμπρός θυμάμαι να πηγαίνω με την αδερφή μου όταν ήμουν 17 για να δούμε τον «Σωσμένο» με Καταλειφό και την Ράνια Οικονομίδου. Μια ιστορική παράσταση που μαζί με τον «Αμερικάνικο Βούβαλο» άλλαξαν την δεκαετία του ’90 το ελληνικό θέατρο. Ήταν απροσπέλαστη η περιοχή κι όμως είχαν κάνει το εμπρός θαύμα» λέει στο tvxs.gr.

«Μετά έγινε αυτοδιαχειριζόμενο και πήγαινα μόνος ή ως καλεσμένος της κολεκτίβας. Γίνονταν πράγματα μαγικά. Από όσα συμβαίνουν σε αυτή την πόλη και την έχουν αρρωστήσει, το ΕΜΠΡΟΣ βρήκαν να κλείσουν; Οι χώροι, αυτοί που στεγάζουν έναν κόσμο που δίνει δυναμική στα πράγματα είναι αυτό που ενοχλεί; Είναι μια νοοτροπία όλο και πιο παράλογη, όλο και πιο νοσηρή, κάθε μέρα που περνάει».

Αντώνης Ρέλλας: Τσιμέντωσαν έναν χώρο προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ

Ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής του κινήματος αναπήρων Αντώνης Ρέλλας έχει έναν λόγο παραπάνω να μελαγχολεί και να θυμώνει, γιατί το ΕΜΠΡΟΣ ήταν ένας από τους λίγους προσβάσιμους χώρους για τα ανάπηρα άτομα.

«Μας απαγόρευσαν πλέον να κάνουμε παραστάσεις. Όλοι οι ανάπηροι καλλιτέχνες έχουν περάσει από το Εμπρός. Βάλαμε χρήματα από το κουτί συνεισφοράς και κάναμε πρόσβαση. Οι ίδιοι άνθρωποι που στήριξαν το Εμπρός, το έκαναν αυτό όχι η πολιτεία. Αυτόν τον χώρο τσιμέντωσε η κυβέρνηση. Και τσιμέντωσαν και την ράμπα απ’έξω. Πως το έκαναν αυτό; Είναι για να κινηθείς στο πεζοδρόμιο η ράμπα, όχι απαραίτητα για να μπεις στο κτίριο. Αποκαταστήσανε την κανονικότητα κλείνοντας τον δρόμο σε εμάς; Παριστάνει η ΝΔ ότι είναι ευαίσθητη στα ανάπηρα άτομα» λέει ο Αν. Ρέλλας ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμο Χαλανδρίου, ο οποίος κατόπιν αιτήματος έστειλε όχημα να διασώσει τον εξοπλισμό προσβασιμότητας.

«Θα κρατήσουμε το Εμπρός ζωντανό με δράσεις έξω, στην πλατεία. Θα συνεχίσουμε» καταλήγει.