Μια ακόμη πολύ δύσκολη νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της Κορινθίας αλλά και της Δυτικής Αττικής, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στο Σχίνο Λουτρακίου και κατακαίει τα Γεράνεια ‘Ορη και την ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου και Μεγάρων, καταστρέφοντας περιουσίες, κτηνοτροφικές μονάδες και σπίτια, αλλά και τουλάχιστον 40.000 στρέμματα δάσους. .
Οι φλόγες έφτασαν ως τα Μέγαρα, με τις εκκενώσεις οικισμών να συνεχίζονται, ενώ αναζωπυρώθηκε και το μέτωπο στο Αλεποχώρι. Οι εστίες της φωτιάς παραμένουν πολλές και ενεργές με τα μεγαλύτερα μέτωπα το πρωί της Παρασκευής να είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχτηκαν ξανά και τα εναέρια μέσα.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη δυτική πλευρά στην περιοχή του Σχίνου, η εικόνα δείχνει σαφώς καλύτερη, ενώ πνέουν άνεμοι 5-6 μποφόρ με ριπές που αγγίζουν και τα 7, με εστίες στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς δηλαδή από Αιγειρούσες μέχρι Χάνι. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχτηκαν ξανά και τα εναέρια μέσα.
Συνολικά απο το βράδυ της Τετάρτης έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί και 3 μοναστήρια. Πρόκειται για τους οικισμούς: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνεια, Λιακωτό και τις Μονές: Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ιερόθεου.
Διαβάστε επίσης
- Σκέπασε την Αττική ο καπνός από τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας (Φωτογραφίες)
- Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Γιατί δεν λειτούργησε το 112;
- Φωτιά στον Σχίνο: Κίνδυνος υγείας από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας – Ποιοι δεν πρέπει να κυκλοφορούν
- Φωτογραφία από αεροπλάνο με τη φωτιά στον Σχίνο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής
Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως η φωτιά αποτελεί προϊόν εγκληματικής ενέργειας.
Ενδεικτικό του μεγέθους της φωτιάς είναι πως ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία έφτασε πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της Αττικής η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.
Δείτε το μέγεθος της πυρκαγιάς όπως αποτυπώνεται στο χάρτη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS)
«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε νέα έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε πως έχουν καεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα, έκταση διπλάσια από αυτή που είχε ανακοινωθεί περίπου 12 ώρες νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης. Σχετικά με την ζημιές σε κτίρια είπε πως έχουν καταστραφεί οικίες, που στην πλειονότητά ήταν εξοχικές ή αγροικίες, και είναι ήδη σε εξέλιξη.
Μιλώντας για την εξέλιξη της φωτιάς δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», σημειώνοντας πως με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέτωπα ήταν πολλά και δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες στις περιοχές Πευκογιαλός, στις Αιγειρούσες, στον Παρασκευά, στην Ιερά Μονή Αη Γιάννη και στις περιοχές Χάνι και Πευκενέας.
Αναφερόμενος στις απομακρύνσεις των κατοίκων που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ χρειάστηκε να προχωρήσουν σε επιπλέον οργανωμένες απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα στις Αιγειρούσες, στο Πευκενέα, στον Ιερόθεο συμπεριλαμβανόμενης και της Ιεράς Μονής ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα για τους οικισμούς και περιοχές που αντιμετώπιζαν πιθανό κίνδυνο από τις απότομες αλλαγές της φοράς των ανέμων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις και στην κριτική για τη μη λειτουργία του «112» στην πρώτη φάση της μεγάλης πυρκαγιάς, δήλωσε ότι δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, «αλλά είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος πρέπει να αξιοποιείται με φειδώ και με μόνο μέλημα το πώς θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «το 112 είναι η έσχατη λύση. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα και τους συμβατικούς τρόπους απομάκρυνσης και αν για οποιονδήποτε λόγο είτε δεν προλαβαίνουμε είτε υπάρχει πρόβλημα είτε κάποιες συνθήκες καιρικές δεν το επιτρέπουν, τότε έχουμε τη δυνατότητα του 112».
Σχετικά με την παρούσα συγκυρία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι την πρώτη νύχτα «πολύ συγκροτημένα και πολύ πειθαρχημένα κάτω από δύσκολες συνθήκες έγινε η απομάκρυνση των πολιτών. Δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουμε το 112», ενώ προσέθεσε ότι στις περιπτώσεις που είδαν ότι η αλλαγή των ανέμων ή ισχυροποίησή τους ή κάποια ζητήματα υπερτοπικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανθρώπινη ζωή, τότε το ενεργοποίησαν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >