Η διαμόρφωση της τελικής πολιτικής λύσης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το πλαίσιο εποπτείας της επόμενης μέρας συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οσα ειπώθηκαν δημοσίως από τους δύο άνδρες αντικατοπτρίζουν μικρό μόνο μέρος των διαμειφθέντων, αν και τα μηνύματα ήταν ιδιαιτέρως -έως και ασυνήθιστα- καθαρά για τους μέσα και τους έξω, κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον σκληρό βορειοευρωπαϊκό άξονα των δανειστών. Και οι δύο προσδιόρισαν το επιθυμητό τρίπτυχο για το τέλος του μνημονίου και την επόμενη μέρα στην Ελλάδα: καθαρή έξοδος (για την ακρίβεια, «η πλέον καθαρή έξοδος», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν), ρύθμιση του χρέους και λιγότερη λιτότητα.
Οι κατ’ ιδίαν όμως συνομιλίες Τσίπρα και Γιούνκερ ήταν «όλα τα λεφτά», αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», περιελάμβαναν από θέματα διαφθοράς μέχρι την ακύρωση των ψηφισθέντων μέτρων για το 2019 και το 2020. Το περίγραμμα των προθέσεων που έχουν οι Ευρωπαίοι για τη μεταχείριση της Ελλάδας αμέσως μετά τη λήξη του μνημονίου μετέφερε -ως έναν βαθμό- ο πρόεδρος της Κομισιόν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η σκλήρυνση της στάσης της Νέας Δημοκρατίας -και η ταυτόχρονη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής με την αιφνιδιαστική και ανεξήγητη πρόταση της Φώφης Γεννηματά για διενέργεια πρόωρων εκλογών πριν κλείσει η τελευταία αξιολόγηση- συνδέεται ευθέως με αυτά που ειπώθηκαν από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Προφανώς, αυτά που επιφυλάσσονται για τη χώρα αλλά και το πολιτικό πλεονέκτημα που προσφέρεται στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα καταρρίπτουν το αφήγημα της αντιπολίτευσης για επιβολή νέων μνημονίων στη χώρα, συνέχιση της σκληρής επιτήρησης και διάλυση της οικονομίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ως προς το σκέλος της καθαρότητας της εξόδου ο πρόεδρος της Κομισιόν μετέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «το τέλος του προγράμματος σηματοδοτεί μια νέα εποχή, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωζώνη. Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα», δήλωσε, «θα είναι σαφής και καθαρή, όπως και των άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια».
Το καλύτερο όμως αφορά στους όρους που θα τεθούν από τους δανειστές και στο κατά πόσο αναγκαία είναι η εφαρμογή των μέτρων το 2019 και το 2020 (περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου), με δεδομένη την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαίτηση του ΔΝΤ και «τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας δεν συνηγορούν στην επιβολή τους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «υπάρχει τρόπος να μην εφαρμοστούν μέσω της καταρχήν μετάθεσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο, αν αξιολογηθούν ως απαραίτητα». Στο δε θέμα του χρέους, αφού έθεσε ως προϋπόθεση την ταχεία ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «οι συμφωνίες θα τηρηθούν κι αυτό αφορά και στη Γερμανία».
Ιδιαίτερα επίμονος ήταν ο κ. Γιούνκερ και με τα θέματα της διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους και της διαφθοράς του δημόσιου βίου. Ζήτησε, μάλιστα, να πληροφορηθεί σε ποιο σημείο βρίσκονται οι υποθέσεις που διερευνά η Ελληνική Δικαιοσύνη. Στο σημείο αυτό έδωσε έμφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «είναι ιδιαίτερης σημειολογικής -και όχι μόνο- αξίας να τελεσφορήσουν γρήγορα οι υποθέσεις διαφθοράς για να εμπεδωθεί κλίμα δικαιοσύνης στην κοινωνία, ότι οι θυσίες της δεν πήγαν χαμένες».
Οπως μας μετέφεραν κυβερνητικά στελέχη, σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα κρίνονται θετικά. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό τα πολιτικά κίνητρα μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών είναι ευθυγραμμισμένα. Αυτό κάνει ευχερή και επιτυχημένη την ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Μια επιτυχημένη έκβαση θα απαιτήσει τη δημιουργία αποθέματος ρευστότητας ύψους 10-20 δισ. ευρώ, αποχώρηση ή μειωμένο ρόλο για το ΔΝΤ, σταδιακή ελάφρυνση του χρέους και μια δυνητικά λιγότερο επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή από αυτή που προβλέπεται στο σημερινό σενάριο του προγράμματος.
Οικονομικοί αναλυτές του εξωτερικού επισημαίνουν, τέλος, ότι μακροπρόθεσμα η επιτυχία της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα εξαρτηθεί από τρεις κρίσιμους παράγοντες: τη δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με την Ευρώπη, την ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαλάρωσης των capital controls και την πολιτική σταθερότητα.
Πηγή: Νέα Σελίδα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >