Ακόμα κι αν ο Κώστας Βουτσάς πείστηκε από τους νομικούς συμβούλους του να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από την ιστορικό και πρώην βουλευτή Μαρία Ρεπούση· ακόμα κι αν υπογράφει μιαν επίσημη ανακοίνωση που τη συνέταξαν δικηγόροι, για να τον προφυλάξουν, η κίνησή του έχει τη σημασία της: Ενας δημοφιλής ηθοποιός, για να αποφύγει έστω τις περιπλοκές με τη Δικαιοσύνη, υποχρεώνεται σε παραδοχές αποκαλυπτικές για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται συνήθως ο λεγόμενος δημόσιος διάλογος.

Ads

Πριν από έναν χρόνο, ο κ. Βουτσάς, σε συνέντευξη Τύπου για θεατρική του παράσταση στην Οινόη, με αφορμή τη λέξη «συνωστισμός» που είχε χρησιμοποιήσει η Μαρία Ρεπούση στο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, για να περιγράψει την καταστροφή της Σμύρνης, είχε δηλώσει: «Ολοι έχουμε ρίζες και περισσότερο εσείς οι Πόντιοι έχετε ρίζες μέσα από την ταλαιπωρία που τραβήξατε. Και δεν είναι συνωστισμός, όπως είπε μία κυρία. Τι κυρία; Μία μα@@μένη. Συγγνώμη για το μία, ε; Τι συνωστισμός, μωρή; 350.000 κόσμος». Η κ. Ρεπούση είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για προσβολή προσωπικότητας. Εξού και η τωρινή συγγνώμη του κ. Βουτσά: «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από την κ. Μαρία Ρεπούση για τον τρόπο με τον οποίο μίλησα για εκείνη σε δηλώσεις μου πέρσι το καλοκαίρι. Δεν γνώριζα την ιδιότητά της –καθηγήτρια Iστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης– και το σημαντικό συγγραφικό της έργο. Δηλώνω, επίσης, ότι όπως πολλοί Ελληνες, δεν είχα ιδία αντίληψη για το τι ακριβώς έγραφε στο επίμαχο βιβλίο της για την καταστροφή της Σμύρνης. Παραπλανήθηκα από τα δημοσιεύματα και σε κάθε περίπτωση δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω υβριστικούς χαρακτηρισμούς».

Σημαντικό το «όπως πολλοί Ελληνες». Ακόμα κι αν είναι, και αυτό, μια έξυπνη δικηγορική προσθήκη, δεν απέχει από την αλήθεια: Πόσοι –είτε μιλάμε με την παρέα μας είτε σε κανάλι ή ραδιοσταθμό– βασίζουμε τη γνώμη μας σε πραγματική γνώση; Σε αυτοψία; Πόσοι νοιαζόμαστε να ψάξουμε λίγο περισσότερο πριν αρχίσουμε να λιθοβολούμε όποιον στόχο προτείνει η δημοσιότητα, δηλαδή οι κατασκευαστές της, οι εραστές της ευκολογραφίας που άρχουν και στα παραδοσιακά Μέσα και στα μοντέρνα; Και πόσοι έχουμε τη δύναμη να ζητήσουμε συγγνώμη, αν αποδειχτεί ότι λαθέψαμε; Δεκάδες fake news γίνονται πρωτοσέλιδοι τίτλοι. Κι όταν μας πιάσουν στα πράσα, βάζουμε σε μέσα σελίδα μια μικρούλα κουτοπόνηρη «εξήγηση». Αλλά μόνο αν οι προσβληθέντες απειλήσουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: Καθημερινή

Ads