Κυανόκρανοι σε αποστολές σε όλον τον κόσμο έχουν γίνει στόχος καταγγελιών για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση αμάχων. Οι κυανόκρανοι εκμεταλλευόμενοι τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκονται αλλά και την αδυναμία των ανθρώπων με τους οποίους έρχονται σε επαφή, δεν διστάζουν να προβαίνουν σε σωρεία πράξεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, σύμφωνα με έκθεση του ίδιου του διεθνούς Οργανισμού. Και η υπηρεσία έχει επίσης κατηγορηθεί ότι αποκρύπτει καταγγελίες και δεν ενεργεί άμεσα και με διαφάνεια όταν ερευνά καταγγελίες εις βάρος στρατευμάτων της.
Σύμφωνα με έρευνα του Associated Press, από το 2005 ως το 2017 έχουν καταγραφεί περίπου 2.000 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, τα Ηνωμένα Έθνη δέχθηκαν 54 ξεχωριστές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από προσωπικό και συνεργαζόμενες ΜΚΟ. Δεκατρείς από τις καταγγελίες αφορούν κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, συνολικά, 66 άτομα έχουν καταθέσει καταγγελίες για κατάχρηση από προσωπικό των υπηρεσιών και μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, καθώς και από εργαζόμενους μη κυβερνητικών οργανώσεων που εφαρμόζουν προγράμματα του ΟΗΕ.
Στα θύματα περιλαμβάνονται 13 κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών και 16 αγνώστου ηλικίας και φύλου, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Farhan Haq στους δημοσιογράφους.
Ο Haq επισήμανε ότι «η καταπολέμηση αυτής της μάστιγας και η βοήθεια και ενδυνάμωση όσων έχουν πληγεί από αυτές τις απαράδεκτες πράξεις αποτελούν βασικές προτεραιότητες» για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Από τις νέες αυτές καταγγελίες που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής φέτος, 21 αφορούν οργανώσεις-εταίρους, 18 αφορούν προσωπικό στις υπηρεσίες και τα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών και 14 αφορούν μέλη ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ.
Οι περιπτώσεις κατάχρησης αφορούν τους υπαλλήλους του ΟΗΕ που κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονται και καταχρώνται άτομα που επιζητούν επί τόπου βοήθεια από τον Οργανισμό.
Τα τελευταία χρόνια, οι ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ ειδικότερα έχουν δεχτεί κατηγορίες για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική εκμετάλλευση. Πρόσφατα, τα στρατεύματα του ΟΗΕ σε Αϊτή και Σουδάν είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Μετά τις καταγγελίες για όργια μελών της Oxfam στην Αϊτή, για σεξουαλική εκμετάλλευση από τους κυανόκρανους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό που βρίσκονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (σε μια περίπτωση εμπλέκεται ένα 14χρονο κορίτσι), στο Σουδάν αλλά και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη των Γιατρών χωρίς Σύνορα, ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι προσπαθεί να ενισχύσει τη διαφάνεια στους κόλπους του και να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτού του είδους τις καταγγελίες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΗΕ, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017 έγιναν 40 καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση σε βάρος εργαζόμενων στον Οργανισμό.
Από τις 40 καταγγελίες, οι 15 αφορούσαν μέλη ειρηνευτικών αποστολών, 17 εργαζόμενους σε υπηρεσίες και προγράμματα του ΟΗΕ, ενώ οκτώ αφορούσαν εργαζόμενους σε συνεργαζόμενα προγράμματα με τον Οργανισμό.
Με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας
Καταγγελίες-κόλαφος για τη δράση των ανθρωπιστικών οργανώσεων της Δύσης και των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ στη Συρία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC. Στο εκτενές ρεπορτάζ «Voices from Syria 2018» αποκαλύπτονται εκτεταμένα κρούσματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης Σύριων γυναικών με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης, τροφή, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Τα κρούσματα κακοποίησης είναι μάλιστα τόσο εκτεταμένα που οι ντόπιες Σύριες αποφεύγουν να επισκέπτονται τα κέντρα παροχής βοήθειας γιατί θα θεωρείται ότι προσέφεραν σεξ σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που έφεραν στο σπίτι.
Αν και οι καταγγελίες έχουν γίνει εδώ και τρία χρόνια, ο ΟΗΕ και οι χώρες της Δύσης δεν αντιμετώπισαν τα περιστατικά, σκοπίμως φοβούμενοι μήπως σταματήσουν τα προγράμματα βοήθειας.
Πολλά περιστατικά αφορούσαν στην ανεξέλεγκτη δράση τρίτων συνεργατών και τοπικών αξιωματούχων, η δράση των οποίων ήταν γνωστή, πλην όμως δεν αντιμετωπίστηκε γιατί ήταν ο μόνος τρόπος το προσωπικό των οργανισμών να αποκτήσει πρόσβαση στις απομακρυσμένες και επικίνδυνες περιοχές της Συρίας.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μετανάστες και αιτούντες άσυλο από την Αφρική υπέστησαν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση σε κέντρα κράτησης στην Υεμένη.
«Ντρέπομαι να αποκαλέσω τον εαυτό μου ειρηνοποιό, όταν βρίσκομαι μπροστά σε περιπτώσεις όπως αυτή» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Υποστήριξη Περιοχών, Atul Khare, αναφερόμενος στην εγκυμοσύνη ενός 13χρονου κοριτσιού το οποίο έπεσε θύμα βιασμού από ένστολο που συμμετείχε σε ειρηνευτική αποστολή.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνουν χώρα οι συγκεκριμένες πράξεις δείχνουν να ποικίλουν, ωστόσο συνήθως τελούνται στο πλαίσιο εκβιασμών με χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλαδή με «αντάλλαγμα» είδη σίτισης και πρώτης ανάγκης.
Mια γυναίκα που βιάστηκε στην Αϊτή το 2005 είχε αναφέρει την περίπτωσή της στο Al Jazeera:
«…Πολλά παιδιά συνήθιζαν να στέκονται κάθε μέρα γύρω από τον καταυλισμό περιμένοντας τους στρατιώτες (του ΟΗΕ) να τους δώσουν λίγο ψωμί ή μπισκότα, έτσι καθόμουν και γω και περίμενα. Ένας από αυτούς μου έκανε νόημα να πλησιάσω κι εγώ πήγα νομίζοντας πως θα μου δώσει κάτι να φάω. Όταν έφτασα κοντά του αυτός με τράβηξε μέσα από το ακανθωτό συρματόπλεγμα, μου κάλυψε το στόμα και με βίασε».
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό όταν, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, οι προστάτες μετατρέπονται σε όρνεα», τόνισε ο Atul Khare ο οποίος ταυτόχρονα έκανε λόγο για λήψη αυστηρότατων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση που πλέον αποτελεί μάστιγα και στιγματίζει ανεπανόρθωτα το ανθρωπιστικό έργο του διεθνούς οργανισμού.
«Αυτό που συμβαίνει δεν ακυρώνει την καλή δουλειά που γίνεται από εκατοντάδες χιλιάδες μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών αλλά πρέπει να εντοπίσουμε τους ενόχους που διασύρουν το ειρηνευτικό μας έργο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >