Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, της χώρας που δωρίζει το υψηλότερο ποσό για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέστειλε τη χορήγηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στη Βραζιλία, κατηγορώντας τις βραζιλιάνικες αρχές ότι «δεν επιθυμούν πλέον να σταματήσουν την αποψίλωση του τροπικού δάσους», το 60% του οποίου βρίσκεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια.

Ads

Η σκανδιναβική χώρα προσάπτει στη Βραζιλία ότι «αθέτησε τη συμφωνία» που είχε συνάψει με τους δωρητές του Ταμείου για την Προστασία του Δάσους του Αμαζονίου, στο οποίο το Όσλο έχει προσφέρει 8,3 δισεκατομμύρια κορόνες (828 εκατομμύρια ευρώ) από τη δημιουργία του το 2008.

«Η Βραζιλία έσπασε τη συμφωνία με τη Νορβηγία και με τη Γερμανία αφού η χώρα αυτή έθεσε σε διαθεσιμότητα το διοικητικό συμβούλιο και την τεχνική επιτροπή του Ταμείου για τον Αμαζόνιο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Νορβηγίας, ο Ούλα Έλβεστουν, στην εφημερίδα Dagens Næringsliv (DN), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Νορβηγίας και της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Ads

Οι ετήσιες εκταμιεύσεις από τη Νορβηγία ήταν κυμαινόμενες, ανάλογα με τα αποτελέσματα στον αγώνα εναντίον της καταστροφής του δάσους, που υπολόγιζε η τεχνική επιτροπή.

Σύμφωνα με τους ακόμη προσωρινούς υπολογισμούς βάσει της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων το 2018, το Όσλο αναμενόταν να χορηγήσει στην Μπραζίλια φέτος περίπου 300 εκατομμύρια κορόνες (30 εκατ. ευρώ), πράγμα που πλέον αρνείται να κάνει.

«Αυτό που έκανε η Βραζιλία δείχνει ότι πλέον δεν θέλει να σταματήσει την καταστροφή του δάσους», υπογράμμισε ο Έλβεστουν.

Θορυβημένη από τα δεδομένα που καταδεικνύουν εντατικοποίηση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο ότι αναστέλλει μέρος των χορηγήσεών της.

Το Βερολίνο εξήγησε ότι αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση 35 εκατομμυρίων ευρώ ωσότου τα δεδομένα για την καταστροφή του τροπικού δάσους να ξαναγίνουν ενθαρρυντικά, αν και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να συνεισφέρει χρήματα στο Ταμείο για την Προστασία του Δάσους του Αμαζονίου.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, ο Μπολσονάρου είχε αντιδράσει λέγοντας ότι η χώρα του δεν «έχει ανάγκη» τις γερμανικές χορηγήσεις.

Αντέδρασε ακόμη πιο οργισμένα στην ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης: «Η Νορβηγία δεν είναι αυτή η χώρα που σκοτώνει φάλαινες εκεί πάνω στον Βόρειο Πόλο; Ας πάρει αυτά τα λεφτά και ας βοηθήσει την Άγγελα Μέρκελ να αναδασώσει τη Γερμανία», πέταξε σε δημοσιογράφους.

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία αυξήθηκε ραγδαία, κατά 67% το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς, έδειξαν δεδομένα της υπηρεσίας διαστημικής έρευνας της χώρας (INPE). Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας αποκάλυψαν ότι η καταστροφή του τροπικού δάσους ήταν τετραπλάσιας έκτασης τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.