Με ομόφωνη αθώωση του πρώην στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου-Γεώργιου Ρόντου και άλλων τριών υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών και με καταδίκη των υπευθύνων της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» καθώς και δύο πρέσβεων, έκλεισε -με την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων- η υπόθεση των επιχορηγήσεων του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2000-2004 για εξουδετέρωση ναρκών σε διάφορες χώρες κατά παραβίαση της νομοθεσίας.

Ads

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο με ανάλογη εισαγγελική πρόταση αθώωσε τον πρώην γενικό διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Α.Γ. Ρόντο, ενώ επέβαλε κάθειρξη 16 ετών στον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση υπεύθυνο της ΜΚΟ δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο.

Η δικογραφία αφορά χρηματοδοτήσεις που είχε ανακοινωθεί ότι φθάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ τα οποία φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002-2004, η ΜΚΟ «International Mine Initiative» από το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο.

Στους καταδικασθέντες σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, είναι και οι πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός με ποινή κάθειρξης 12 ετών και Νικόλαος Μπάζας με κάθειρξη 14 ετών. Καταδικάστηκε επίσης η σύζυγος του δημοσιογράφου, Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών. Όλοι οι καταδικασθέντες, στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, είναι ελεύθεροι με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τους ενώ στον Κ. Τζεβελέκο επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά διαστήματα. Οι κατηγορίες ανά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της απάτης, των ψευδών βεβαιώσεων, της απιστίας αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που βαρύνει τον ιδρυτή και υπεύθυνο της ΜΚΟ.

Ads