Κριτική αναφορικά με τη στάση της αστυνομίας κατά την δολοφονική επίθεση ακροδεξιών κατά προσφύγων, άσκησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7. Ο Δ. Βίτσας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός πως ενώ 120 πρόσφυγες και μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα, δεν συνέβη το ίδιο με όσους δημιούργησαν τα επεισόδια, καλώντας τις αστυνομικές αρχές έστω και εκ των υστέρων να προβούν σε προσαγωγές ατόμων κάνοντας χρήση του οπτικοακουστικού υλικού που έχουν στη διάθεσή τους.

Ads

«Θεωρώ ότι είναι κακό παράδειγμα του τρόπου δράσης. Εκτιμώ ότι πρέπει να δει η αστυνομία ό,τι υλικό έχει και πρέπει να γίνουν τουλάχιστον προσαγωγές» είπε και συνέχισε «Είναι φανερό ότι υπήρχε μια ομάδα ακροδεξιών η οποία πήγε επί τούτου. Έκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Πολλοί δεν ακολούθησαν, ενώ άλλοι ήταν θεατές. Η ακροδεξιά ομάδα όμως ήθελε να προκαλέσει “πογκρόμ”».

Ο Δ. Βίτσας στάθηκε και στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία να καταδικάζει τα γεγονότα υπογραμμίζοντας πως σ’ αυτά τα θέματα πρέπει να δημιουργείται ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να ασκεί πιέσεις χρησιμοποιώντας ανθρώπους

Ads

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, είπε πως «δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέζεις είτε την ΕΕ είτε την Ελλάδα» και τόνισε πως οι Αρχές τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση. «Στον Έβρο ανησυχεί η κατάσταση. Η Τουρκία οφείλει να κρατάει τους ανθρώπους στο έδαφός της και να εμποδίζει την πρόσβασή τους στις γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες εισροές στη Βουλγαρία» είπε αποκαλύπτοντας πως μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 2.100 άνθρωποι έχουν περάσει στα νησιά και 2.600 στον Έβρο αριθμοί που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Μέτρα για την αποσυμπίεση των νησιών

Επιπλέον, ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών.

«Το θέμα είναι το πώς αποσυμπιέζουμε τα νησιά με γρήγορη μεταφορά χωρίς να δημιουργούμε νέες ροές αν είναι δυνατόν. Μεταφέρουμε στην ενδοχώρα ασυνόδευτα παιδιά, ευπαθείς ομάδες, και όσους έχουν λάβει άσυλο, δημιουργώντας και νέες θέσεις φιλοξενίας» είπε ιεραρχώντας ως πρώτιστο ζήτημα την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων διερμηνέων προκειμένου να γίνει γρήγορη αλλά όχι πρόχειρη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.