Σε νέα βαθιά πολιτική κρίση μπαίνει η Ιταλία μετά την απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Ads

Ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και ότι μοναδική λύση είναι η προκήρυξη νέων εκλογών.

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ενημέρωσει τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, ότι η συμμαχία Λέγκα του Βορρά – Κινήματος Πέντε Αστέρων έχει καταρρεύσει και ότι «θα πρέπει να δώσει γρήγορα την επιλογή στους ψηφοφόρους».

Εξηγήσεις ζητά ο Κόντε

Από τη δική του μεριά, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες Πέμπτη ότι ο Ματέο Σαλβίνι, οφείλει να εξηγήσει στον ιταλικό λαό γιατί αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ads

Ο Κόντε, ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται πιο κοντά στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί πλέον να ανέχεται τις επιθέσεις του Σαλβίνι εναντίον των άλλων υπουργών και τον κατηγόρησε πως απλώς επαναλαμβάνει «συνθήματα» προς άγραν ψήφων.

«Οφείλει (…) να εξηγήσει στους ψηφοφόρους που πίστεψαν την υπόσχεση ότι θα ερχόταν αλλαγή, τους λόγους που τον οδήγησαν να διακόψει πρόωρα και αιφνίδια το κυβερνητικό έργο», επέμεινε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Έτοιμος δηλώνει ο Ντι Μάιο

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ανακοίνωσή του  Ματέο Σαλβίνι.

«Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε», τόνισε ο Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι «παρασύρει τη χώρα» και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.

Η αφορμή της ρήξης

Η κυβέρνηση συμμαχίας είχε φτάσει επανειλημμένα στα πρόθυρα της διάλυσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα δύο κόμματα συγκρούστηκαν για διάφορα ζητήματα, από την αυτονομία των ιταλικών περιφερειών ως τον κατώτερο μισθό.

Οι κυβερνητικές εντάσεις κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία της πρότασης που κατέθεσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας, την οποία όμως έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει η Λέγκα, η οποία τασσόταν υπέρ του έργου.

Τα σενάρια της «επόμενης μέρας»

Εφόσον η κυβερνητική συμμαχία καταρρεύσει, το μπαλάκι περνάει στον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλλα, ο οποίος  θα μπορούσε να αναθέσει διερευνητική εντολή σε κάποιον πολιτικό αρχηγό ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ή να ονομάσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, κάτι που συνέβη επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, η Γερουσία ενδέχεται να συνεδριάσει την 20ή Αυγούστου για να σημάνει το τέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το κοινοβούλιο ενδέχεται να διαλυθεί μερικές ημέρες αργότερα.

Οι κάλπες θα μπορούσαν κατόπιν να στηθούν μέσα σε 50 ως 70 ημέρες, βάσει του ιταλικού Συντάγματος, αν ο πρόεδρος Ματαρέλα επιλέξει να προκρίνει αυτόν τον δρόμο. O τελευταίος εναντιώνεται στη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, περίοδο που η κυβέρνηση καταρτίζει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, πριν τον υποβάλλει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Στην περίπτωση εκλογών τρία είναι τα σενάρια για το μοίρασμα των εδρών στο Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όπως προκύπτει από τους υποθετικούς υπολογισμούς, λαμβάνοντας ως γνώμονα την τελευταία δημοσκόπηση της AGI/YouTrend την 1η Αυγούστου.

Σε αυτήν τη σφυγμομέτρηση η Λέγκα πιστώνεται με ποσοστό 36,8%, το κεντροαριστερό Pd (Δημοκρατικό Κόμμα) με 21,7%, το Κίνημα 5 Αστέρων με 17,6%, το δεξιό Forza Italia (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) με 7,3% , το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) με 6,4%, το κεντρώο +Europa με 2,9%, οι Πράσινοι με 2,3% και «Η Αριστερά» με 2%.