Νέα δεδομένα δημιουργεί η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο «Επιτελικό Κράτος», εκφράζοντας εκ διαμέτρου διαφορετική άποψη με τον επισπεύδοντα υπουργό, Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος διατράνωνε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει και δεν υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο.

Ads

Συγκεκριμένα, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου εκφράζει ενστάσεις και ζητά διευκρινίσεις, βάζοντας στο επίκεντρο τα διευρυμένα καθήκοντα της γενικής γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων (η οποία θα υπάγεται στην υπερ-υπηρεσία «Προεδρία της Κυβέρνησης) .  Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρεται, επιφέρει την υποβάθμιση τόσο των υπουργικών αρμοδιοτήτων όσο και του προέδρου της Βουλής μέσω της παρείσφρησης της συγκεκριμένης γενικής γραμματείας σε λειτουργίες που άπτονται αποκλειστικά στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον στο επίκεντρο  του ενδιαφέροντος της Επιτροπής μπαίνει και το άρθρο 25 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων όχι μόνο θα υπογράφει νομοσχέδια, τροπολογίες και προσθήκες αλλά χωρίς την υπογραφή του, οι υπάλληλοι της Βουλής δεν θα μπορούν καν να τα παραλάβουν. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο εν λόγω γ.γ. θα «θεωρεί τα δοκίμια των φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με σκοπό τη δημοσίευσή τους από το Εθνικό Τυπογραφείο», αρμοδιότητα που ενδέχεται να επηρεάσει και τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος βάσει του Κανονισμού της Βουλής δημοσιοποιεί άνευ διαμεσολάβησης αποφάσεις ή πράξεις που εκείνος κρίνει ότι χρήζουν δημοσίευσης.