Μεγάλη μάχη δίνεται με τις φωτιές στη Σιβηρία. Οι πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 28 εκατομμυρίων στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου που είναι εξαιρετικά δύσκολα προσβάσιμη. 

Ads

Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθεί στις φλόγες 11 εκατομμύρια στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ – περισσότερα από 10 εκ. στρέμματα – και στην περιοχή του Ιρκούτσκ – περίπου 7 εκ. στρέμματα.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 3000 πυροσβέστες, 500 πυροσβεστικά οχήματα και 60 εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Τέσσερις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι καπνοί έχουν πνίξει τις ρωσικές πόλεις και έχουν φτάσει μέχρι την Αλάσκα και τον Καναδά, ενώ οι πυρκαγιές είναι ορατές από το διάστημα. 

Κανονική μάχη στους ουρανούς 

Τα αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τύπου Il-76 που έχουν επιστρατευθεί για να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης, πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως.

Τα αεροπλάνα πετούν σε δυάδες, το ίδιο και τα ελικόπτερα τα οποία σήμερα επιχειρούν κοντά στις κατοικημένες περιοχές.

Προσπαθούν να προκαλέσουν βροχή

Παράλληλα αεροσκάφη Antonov An-26 πέταξαν στην περιοχή του Ιρκούτσκ για να βομβαρδίσουν με ιδιωούχο άργυρο τα σύννεφα προκειμένου να βρέξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές. 

Η Ρωσία έχει επιστρατεύσει και αλεξιπτωτιστές οι οποίοι πέφτουν σε δύσβατες περιοχές στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, όπου δυσκολεύονται να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις.

image

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή για ενεργοποίηση περισσότερων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συνδράμουν. 

Η Ρωσία για την ώρα δεν έχει δεχθεί τη βοήθεια, ωστόσο υπάρχει διπλωματική σύγκλιση των δύο κρατών για την κρίση.

Έτσι μοιάζει η μάχη με την κλιματική αλλαγή

Συνολικά, περισσότερες από 250 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε τεράστιες περιοχές του Αρκτικού Κύκλου, από τη βόρεια Σιβηρία, τη βόρεια Σκανδιναβία, την Αλάσκα έως τη Γροιλανδία. 

Οι δορυφόροι της NASA καταγράφουν την εκδήλωση περίπου 50 εστιών την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες με τις επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή να είναι τεράστιες και να μην μπορούν να εκτιμηθούν με ασφάλεια ακόμη.

image

Η Greenpeace μιλάει για τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αρκτική. Οι επιστήμονες, όπως ο Μαρκ Πάριγκτον του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος» για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας, χαρακτηρίζουν αυτές τις δασικές πυρκαγιές ως «πρωτοφανείς». Εισχωρούν βαθιά στο υπέδαφος και καίνε τύρφη, δηλαδή αποθέματα άνθρακα που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Επιπλέον έχουν διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. 

Τον Ιούνιο οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση της Σουηδίας. Έως τις 25 Ιουλίου είχαν απελευθερώσει περίπου 100 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, μια ποσότητα που είχε καταγραφεί από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο, σε 8 χρόνια, από το 2010 έως το 2018.

Δυστυχώς, η έκλυση διοξειδίου αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται με ταχύτητα. Τα αέρια που εκλύονται από τις πυρκαγιές επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που με τη σειρά του θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες πυρκαγιές, καθώς οι θερμοκρασίες στις περιοχές των δασικών πυρκαγιών αυξάνονται.

Τοξικό νέφος

Οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο καπνού που εκτείνεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία. Οι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα τοξικό νέφος, πολύ επικίνδυνο για την υγεία, που μεταφέρεται πολύ μακριά από τις περιοχές των πυρκαγιών και επηρεάζει την ποιότητα του αέρα σε όλο τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός «πιο θερμού πλανήτη» λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου. Ο Νταν Τόμσον, επιστήμονας που ασχολείται με τις δασικές πυρκαγιές στην υπηρεσία Φυσικών Πόρων του Καναδά, τονίζει ότι οι συνέπειες από τις φετινές πυρκαγιές στην Αρκτική θα είναι παγκόσμιες.