«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς»: Σ’ αυτή την φράση του Νίκου Κοτζιά κρύβεται και το μήνυμα που θα καθορίσει την έκβαση της σημερινής συνάντησής του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα και, εν πολλοίς, και τις τελικές πιθανότητες για λύση στο Μακεδονικό.

Ads

Ή άλλως, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσέρχεται στο σημερινό κρίσιμο ραντεβού με τον ομόλογό του της πΓΔΜ ζητώντας έναν απολύτως συγκεκριμένο συμβιβασμό και έτοιμος για, υπό προϋποθέσεις, εξίσου συγκεκριμένες παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά: Ο συμβιβασμός που ζητείται από τα Σκόπια είναι να αποδεχθούν το erga omnes, ήτοι την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας. Κι εάν συμβεί αυτό, η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί έναν «πολιτικά ευέλικτο» οδικό χάρτη για τις συνταγματικές αλλαγές που θα ξεκλειδώνει, βήμα – βήμα, και την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ.

«Συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε επ’ αυτού στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες από το Βελιγράδι και δείχνοντας εμμέσως και το πλαίσιο λύσης που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το αδιαπραγμάτευτο στοιχείο για την Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι η αποδοχή του erga omnes – δηλαδή, η συνταγματική κατοχύρωση της νέας ονομασίας προκειμένου να χρησιμοποιείται τόσο στις διεθνείς σχέσεις της πΓΔΜ όσο και στο εσωτερικό. Μέχρι στιγμής, η πλευρά Ντιμιτρόφ φέρεται να επιμένει στην διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας «Μακεδονία», κατά τις ίδιες πηγές όμως διακρίνονται περιθώρια υπαναχώρησης.

Ads

Εάν αυτό συμβεί, εκείνο που φαίνεται πως θα ζητήσει από την πλευρά της η κυβέρνηση Ζάεφ είναι η μεταφρασμένη ονομασία και η διατήρηση του μακεδονικού στοιχείου στην ταυτότητα και στη γλώσσα. Οι χθεσινές διαρροές σε μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ είναι μάλλον ενδεικτικές και σίγουρα όχι τυχαίες: Οπως μετέδωσε η ιστοσελίδα των Σκοπίων vecer.mk, η τελική πρόταση Ζάεφ για το θέμα της ονομασίας θα είναι το Upper Macedonia (Ανω Μακεδονία με αγγλική μετάφραση) και ότι η γλώσσα θα είναι το “μακεδονικά” η οποία θα εντάσσεται επισήμως στην οικογένεια των Σλαβικών.

Επίσημη επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών δεν υπήρξε, ενώ στο δικό του μήνυμα εν όψει της σημερινής συνάντησης ο Νικολά Ντιμιτρόφ δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του: «Ελπίζω σε πρόοδο», είπε, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι τόσο η δική μας συμπεριφορά, όσο και των ελλήνων γειτόνων μας κατά την διαδικασία, δείχνει ότι βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο σημείο και επικεντρωμόμαστε στις συζητήσεις αυτές στην Οχρίδα, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το πνεύμα της ελπίδας».

Εάν η έκβαση της συνάντησης στην Οχρίδα είναι θετική, τότε διπλωματικές πηγές θεωρούν δεδομένη μια νέα συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομολόγο του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Θα είναι μια συνάντηση στο μοντέλο του Νταβός, όπου και θα λήφθεί η τελική πολιτική πλέον απόφαση για το εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και λύση.

Σε διαφορετική περίπτωση, αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα «όπλα» του διπλωματικού blame game…