Το πλοίο διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μεσόγειος SOS και των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), το Ocean Viking, θα καταστεί επιχειρησιακό «στη διάρκεια του Αυγούστου» στην κεντρική Μεσόγειο, δήλωσαν σήμερα στο Παρίσι οι ΜΚΟ.

Ads

«Επί επτά μήνες εργαστήκαμε ακατάπαυστα για να βρούμε ένα πλοίο…. Μας πήρε πολύ καιρό και δυσκολευθήκαμε πολύ να βρούμε έναν εφοπλιστή που να μας υποστηρίξει και μια σημαία που να τηρεί τις ναυτικές συμβάσεις», δήλωσε ο Φρεντερίκ Πενάρ, διευθυντής επιχειρήσεων της Μεσόγειος SOS σε συνέντευξη Τύπου.

Το Ocean Viking, μήκους 69 και πλάτους 15 μέτρων που κατασκευάστηκε το 1986 για να προσφέρει βοήθεια στις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, μπορεί να φιλοξενήσει «200 έως 300 ναυαγούς» και «ακόμη περισσότερους για μια δεδομένη περίοδο», διευκρίνισε.

Διαθέτει εννεαμελές πλήρωμα, συν μια ομάδα δέκα ατόμων του Μεσόγειος SOS και ιατρικό προσωπικό των MSF μεταξύ των οποίων ένας γιατρός, δύο νοσηλευτές και μία μαία — τριάντα και πλέον άτομα συνολικά πάνω στο σκάφος.

Ads

«Οι ιατρικές πράξεις πάνω στο σκάφος ξεκινούν από τον τοκετό και φθάνουν μέχρι την ανάνηψη, είναι καταστάσεις ζωής ή θανάτου», υπογράμμισε η Χασίμπα Χατζ-Σαχραουί από τους MSF.

Τέσσερις λαστιχένιες λέμβοι, ένα «νοσοκομείο», χώροι προσωρινής στέγασης, χώροι αποθήκευσης και μια πλατφόρμα αποβίβασης για τις λέμβους θα εγκατασταθούν στο σκάφος.

Με σημαία Νορβηγίας, το Ocean Viking κατευθύνεται από το βράδυ της Πέμπτης «προς τη Μεσόγειο προκειμένου να πραγματοποιήσει μια νέα εκστρατεία ερευνών και διασώσεων στην κεντρική Μεσόγειο», ανακοίνωσε χθες Κυριακή η ΜΚΟ Μεσόγειος SOS, που διαβεβαίωσε πως το σκάφος «δεν θα επιστρέψει κανέναν άνθρωπο στη Λιβύη».

«Επιστρέφουμε στη θάλασσα επειδή οι άνθρωποι πεθαίνουν, υπάρχει ανθρώπινος πόνος σε μαζική κλίμακα», είπε η Τζοάν Λιού, πρόεδρος των MSF, σύμφωνα με την οποία τα κράτη έχουν μια «φονική λογική» θέλοντας να «εξαφανίσουν τους διασώστες» και προτείνοντας ως «λύσεις» στους μετανάστες, «τον πνιγμό ή την επιστροφή στη Λιβύη».

Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στη θάλασσα, το Aquarius, το προηγούμενο πλοίο της Μεσόγειος SOS το οποίο είχε διασώσει 30.000 μετανάστες στη θάλασσα, αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητές του τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς έχασε τη σημαία Γιβραλτάρ και στη συνέχεια τη σημαία Παναμά υπό την οποία έπλεε.

Τουλάχιστον 426 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το τελευταίο ναυάγιο που έχει γίνει γνωστό, εκείνο ενός σκάφους ανοικτά της Τυνησίας, προκάλεσε περισσότερους από 60 θανάτους.

Κάθε μέρα στη θάλασσα κοστίζει 14.000 ευρώ, υπενθυμίζει η Μεσόγειος SOS που απευθύνει έκκληση για δωρεές που είναι «απαραίτητες» προκειμένου να υποστηριχθεί «αυτό το σκάφος των πολιτών».