Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και περίπου τρεις μήνες η εξάπλωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες φιλοδοξούν να μετατραπούν στο νέο «κύτταρο» του ΕΣΥ, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη χώρας μας.
Οι εν λόγω μονάδες λειτουργούν με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης (10 – 12.000 κατοίκους) και στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες έως 12 ατόμων (αποτελούμενες από γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και διοικητικό προσωπικό). Το ωράριο λειτουργίας των ΤΟΜΥ είναι συνεχές από τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ σε καθημερινή βάση, ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες τους είναι δωρεάν.
Η καινοτομία (για τα ελληνικά δεδομένα) που έρχεται να εισάγει το εν λόγω σύστημα έχει να κάνει με τη θέσπιση της έννοιας του οικογενειακού γιατρού, καθώς αυτός θα λειτουργεί ως σύμβουλος Υγείας απέναντι στον εκάστοτε πολίτη (αυτός θα πρέπει να έχει κάνει έγγραφη στο σχετικό μητρώο), κατευθύνοντάς τον στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Με αυτό τον τρόπο καθορίζεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασιζόμενο στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.
Μέχρι στιγμής 50 μονάδες έχουν εγκαινιάσει τη λειτουργία τους σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Γιάννενα, Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα κι εσχάτως και στην Αττική. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι το τέλος Μάϊου να δημιουργηθουν άλλες 50, ενώ για να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών της χώρας σχεδιάζεται η ανάπτυξη περίπου 600 μονάδων.
«Άκρως ικανοποιητικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα»
Πολύ ικανοποιημένος από τους πρώτους μήνες λειτουργίας των μονάδων αλλά κι από την ανταπόκριση του κόσμου εμφανίζεται μιλώντας στο tvxs ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Σε ένα τρίμηνο λειτουργίας της καινούργιας αυτής δομής έχουμε εγγράψει πάνω από 600 ανασφάλιστα παιδιά, ενώ στο Παιδιατρικό Τμήμα του ΤΟΜΥ Νικόπολης στη Θεσσαλονίκη το 1/3 των παιδιών που ήταν ανεμβολίαστα εμβολιάστηκαν» σημειώνει χαρακτηριστικά. Σε ό,τι έχει να κάνει με αγροτικές – ημιαγροτικές περιοχές, όπου ενδεχομένως να καθυστερήσουν να δημιουργηθούν μονάδες, ο κ. Βαρδαρός επισημαίνει ότι θα καλυφθούν από συμβεβλημένους γιατρούς του περιφερειακού συστήματος υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
«Στοχευμένη υπονόμευση του εγχειρήματος από μεγάλους ιατρικούς συλλόγους»
Την ίδια στιγμή πάντως, αφήνει σαφείς αιχμές για τις ηγεσίες των μεγαλύτερων ιατρικών συλλόγων της χώρας για υπονόμευση του εγχειρήματος: «Έκαναν στοχευμένη αντικαμπάνια, υπήρξαν καταγγελίες στη Θεσσαλονίκη ότι έγιναν ακόμη και τηλεφωνήματα σε γιατρούς προκειμένου να τους αποτρέψουν να ενταχτούν στο σύστημα» τονίζει ο κ. Βαρδαρός επισημαίνοντας πως «αυτό έγινε γιατί κάποιοι αντιλήφθηκαν πως οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούσαν ανταγωνιστικά απέναντι στο ιδιωτικό σύστημα υγείας».
Αναφερόμενος στους επιμέρους όρους στελέχωσης των δομών ο κ. Βαρδαρός επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι στις δομές προσλαμβάνονται με συμβάσεις τετραετούς διάρκειας, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται η μονιμοποίησή τους στο ΕΣΥ». Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι η λειτουργία των ΤΟΜΥ, εκτός από τα τεράστια οφέλη που θα έχει για τη δημόσια υγεία, θα ανακόψει το κύμα φυγής νέων επιστημόνων από το χώρο της υγείας στο εξωτερικό: «Ήδη έχουμε παραδείγματα νέων γιατρών που γυρνούν στην Ελλάδα από χώρες, βρίσκοντας δουλειά στις νέες αυτές μονάδες».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >