Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Έντσον Φάκιν απέρριψε το τελευταίο αίτημα του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το οποίο είχαν υποβάλει χθες οι συνήγοροί του ζητώντας ο εντολέας τους να παραμείνει ελεύθερος ωσότου εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να επιτύχει την ακύρωση της καταδίκης του για μια υπόθεση διαφθοράς.

Ads

Το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει την Πέμπτη το αίτημα του κεντροαριστερού πρώην προέδρου να μη φυλακιστεί.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας αναμένεται να παραδοθεί στην αστυνομία εντός της ημέρας, μετέδωσε το βραζιλιάνικο πρακτορείο ειδήσεων Agência Brasil, ώρες μετά την παρέλευση της προθεσμίας που του έδωσε δικαστής για να παρουσιαστεί οικειοθελώς στο αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στην Κουριτσίμπα.

Παρότι ο δικαστής Σέρζιου Μούρου είχε δώσει προθεσμία στον Λούλα να παρουσιαστεί στο αρχηγείο της αστυνομίας μέχρι της 17:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος παρέμεινε κλεισμένος στα γραφεία του συνδικάτου των εργαζομένων του μετάλλου –του οποίου υπήρξε ηγέτης– περιστοιχισμένος από φίλους και συνεργάτες του και προστατευμένος από χιλιάδες ανθρώπους γύρω από το κτίριο, κοντά στο Σάου Πάουλου.

Ads

Πλέον ο Λούλα αναμένεται να παραδοθεί σήμερα, αφού πρώτα παραστεί σε μια επιμνημόσυνη δέηση για την εκλιπούσα σύζυγό του.

image

image

Διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον του Λούλα έγιναν εκ νέου σε περίπου 50 πόλεις της Βραζιλίας. Δρόμοι αποκλείστηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από σφαίρα στην Πολιτεία Παραΐμπα, σύμφωνα με το Κίνημα Ακτημόνων Αγροτών, που υποστηρίζει τον Λούλα.

Η υπόθεση συνεχίζει να συγκλονίζει τη χώρα. Οι υποστηρικτές του Λούλα βλέπουν στην καταδίκη του και στην εντολή φυλάκισής του μια συνωμοσία για να αποτραπεί η συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, ενώ οι αντίπαλοί του λένε πως η φυλάκισή του θα δώσει ώθηση στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας.

Δικηγόρος του Λούλα δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν θα προβάλει αντίσταση στη σύλληψη, ούτε φυγοδικεί, αλλά κανένας δεν μπορεί να περιμένει πως «θα πάει στο σφαγείο με το κεφάλι κατεβασμένο».

Ούτε η δικαιοσύνη ούτε η αστυνομία θεωρούν ότι ο Λούλα είναι φυγάς, σύμφωνα με στελέχη τους που μίλησαν στο Agência Brasil.

Οι συνήγοροι του Λούλα εξάλλου ζήτησαν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να προτρέψει την κυβέρνηση να δώσει εντολή να μη συλληφθεί ο πολιτικός.

Ο 72χρονος πρώην πρόεδρος (2003-2010) πασχίζει να σώσει την πολιτική του καριέρα και να αποφύγει τον εγκλεισμό του στη φυλακή για να εκτίσει 12 χρόνια κι έναν μήνα κάθειρξη μετά την καταδίκη του για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος. Ο Λούλα διατείνεται πως καταδικάστηκε παρότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ανεπαρκή για πολιτικούς λόγους από τον δικαστή Μούρου, ορκισμένο αντίπαλό του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP-Reuters