Στην πόλη της Νέας Υόρκης ζουν περίπου δέκα εκατοµµύρια άνθρωποι. Η Νέα Υόρκη δεν είναι η πρωτεύουσα των ΗΠΑ, αλλά είναι µια πόλη – σύµβολο του φιλελεύθερου καπιταλισµού. Πρόσφατα στο κέντρο της Νέας Υόρκης σε µία από τις περιοχές – βιτρίνες της πόλης, στο διάσηµο Μανχάταν, σηµειώθηκε ένα µεγάλης έκτασης µπλακάουτ.

Ads

Μεγάλο µέρος του ∆υτικού Μανχάταν βυθίστηκε στο σκοτάδι για ώρες. Από τα δηµοσιεύµατα προκύπτει ότι η αιτία για τη διακοπή ρεύµατος ήταν κάποια αδιευκρίνιστη βλάβη στο δίκτυο της εταιρείας που παρέχει ρεύµα στην πόλη της Νέας Υόρκης, της διάσηµης Consolidated Edison.

Η Con Ed είναι ιδιωτική εταιρεία, η οποία δεν δραστηριοποιείται µόνο στην ηλεκτροδότηση και την παραγωγή ηλεκτρισµού, αλλά επίσης στον χώρο του φυσικού αερίου, των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και σε µια σειρά από άλλους κλάδους. Η εταιρεία το 2017 είχε έσοδα 12 δισεκατοµµύρια δολάρια και συνολικά έχει στην κατοχή της περιουσιακά στοιχεία αξίας 48 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Με αφορµή το µπλακάουτ, ο δήµαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, προανήγγειλε έρευνα για τις πραγµατικές αιτίες της διακοπής. Όπως είπε, αν προκύψουν στοιχεία που να δείχνουν κακή συντήρηση ή περιφρόνηση των υποχρεώσεών της, τότε δεν είναι απίθανο να της αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας.

Η παραπάνω ιστορία είναι άκρως διδακτική, καθώς εδώ, στα καθ’ ηµάς, µια ολιγόωρη διακοπή ρεύµατος σε περιοχές της Αθήνας αποτέλεσε εφαλτήριο για µια επίθεση προς τη ΔΕΗ και τον κρατικόδηµόσιο χαρακτήρα της. Πρώτο µάθηµα από το θέµα της Con Ed είναι ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται και σε άλλους κλάδους. ∆εύτερο µάθηµα, ο δήµαρχος (ναι ο δήµαρχος, όχι ο πρωθυπουργός ή κάποιος υπουργός των ΗΠΑ) της Νέας Υόρκης ξεκινά έρευνα κατά της ιδιωτικής εταιρείας κολοσσού. 

Ads

Συµπέρασµα από το πρώτο µάθηµα: η ∆ΕΗ θα πρέπει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τοµείς (ήδη το κάνει µε τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας). Συµπέρασµα από το δεύτερο µάθηµα: από το να κυνηγάµε πάλι επιχειρηµατίες που υπεξαιρούν τα χρήµατα του ελληνικού λαού ή που δεν βάζουν χρήµατα για συντήρηση του δικτύου, καλύτερα να µην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ∆ΕΗ.

Πηγή: Έθνος