«’Εφυγε» από την ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κώστας Νικολάου, διευθυντής της Ελληνικής Σύνταξης της Deutsche Welle τον καιρό της δικτατορίας.

Ads

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο (31/3) στην Αθήνα στο Πρώτο Νεκροταφείο (Ναός Αγίου Λαζάρου) στις 11:30 π.μ.

Η Ελληνική Σύνταξη της Deutsche Welle τον αποχαιρέτησε ως εξής:

«Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν ολοκληρώσει το έργο της ζωής τους, όμως και η φυσική παρουσία τους μόνο εξακολουθεί να εμπνέει και να εμψυχώνει. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Κώστας Νικολάου που μας άφησε προχθές. Πληθωρικός και αιματώδης, αιχμηρός και απόλυτος, ένα αιώνιο παιδί μέχρι τέλους. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1933, είχε σπουδάσει στη Γερμανία, είχε εμπλακεί στη δράση του ΠΑΚ τον καιρό της δικτατορίας, αργότερα είχε εκλεγεί βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πικρία του για τη ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου τον είχε οδηγήσει μέχρι την Πολιτική Άνοιξη, είχε γράψει λογοτεχνία, είχε μεταφράσει ξένους συγγραφείς. Όμως για μας υπήρξε πρωτίστως μια από τις ηρωικές φωνές της Deutsche Welle την εποχή των συνταγματαρχών.

Ads

Όταν ο Κώστας Νικολάου ανέλαβε τη διεύθυνση της Ελληνικής Σύνταξης το 1969, η εκπομπή της Deutsche Welle ήταν ακόμα ένα συμβατικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα στα βραχέα, αποκομμένο από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η συμβολή του Νικολάου έγκειται στο ότι έπεισε τον τότε Γενικό Διευθυντή του σταθμού, τον Σοσιαλδημοκράτη Βάλτερ Στάιγκνερ, ότι θα ήταν προς το συμφέρον και της Γερμανίας, αν η DW στήριζε ανοιχτά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτή η επίγνωση υπήρξε και η αφετηρία της ιστορικής φάσης της DW, όταν αναρίθμητοι Έλληνες κρέμονταν κάθε βράδυ στη μπάντα των βραχέων για να ακούσουν τη «φωνή της αλήθειας». Έτσι στον Νικολάου και την υπόλοιπη δημοσιογραφική ομάδα της Κολωνίας προσγράφεται αυτό το εξαιρετικό κεφάλαιο, όχι μόνο της ιστορίας του ραδιοφώνου αλλά και των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας είχε αποσυρθεί με την Όλγα στο σπίτι τους στη Δροσιά. Ανάμεσα στον κήπο με τα αγαπημένα σκυλιά και σε ντοκουμέντα από την εποχή της δικτατορίας, ανάμεσα σε παλιές μνήμες και καινούργια άρθρα ο άνθρωπος αυτός αναμηρύκαζε θαρρείς έναν ηρωισμό που είχε μείνει πια χωρίς αντικείμενο. Για τη γενιά μου, έλεγε σε μας τους νεώτερους, όλα ήταν απλούστερα: ο εχθρός ήταν ένας και δεδομένος, ήξερες πώς να τον πολεμήσεις, σήμερα ο κόσμος είναι πολύ πιο περίπλοκος και το κακό πιο δύσκολο να προσδιοριστεί.

Μετά τον Αλέξανδρο Σχινά και τον Βάσο Μαθιόπουλο, τώρα εγκατέλειψε τον συγκεχυμένο κόσμο μας και ο Κώστας Νικολάου. Ισχυρές φυσιογνωμίες που έγιναν σκιές στην άλλη όχθη. Θα τους σκεφτόμαστε και θα τους μνημονεύουμε με τον τρόπο μας. Σύντομα η Deutsche Welle θα κυκλοφορήσει ένα CD με ιστορικές εγγραφές από την εποχή της δικτατορίας. Για να διασώσουμε το πιο τίμιο, τη φωνή τους.

Η Ελληνική Σύνταξη»