Από το 1985 υπάρχει στη νομοθεσία της χώρας η πρόβλεψη πολιτικού όρκου – πολιτικής διαβεβαίωσης για την ακρίβεια – για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέρασαν 30 χρόνια για να εφαρμοστεί για πρώτη φορά αυτή η πρόβλεψη. Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρώτη πολιτική ορκωμοσία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίστηκε ενώπιον του αρχιεπίσκοπου και των κληρικών και κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν στο twitter για την επιστροφή στην «κανονικότητα». Ενδεικτικό είναι το παρακάτω tweet:
«Θρησκευτικός όρκος και ενδυματολογικός κώδικας αντίστοιχος του αξιώματος. Όπως σε όλα τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη. Η επιστροφή στην κανονικότητα της ευπρέπειας».
Θρησκευτικός όρκος και ενδυματολογικός κώδικας αντιστοιχος του αξιωματος.Οπως σε όλα τα δημοκρατικα ευρωπαϊκα κρατη.Η επιστροφή στην κανονικότητα της ευπρέπειας. pic.twitter.com/H7ZGnEJVoG
Ads— Lina Kleitou (@LKleitou) July 8, 2019
Σε όλα; Όχι. Υπάρχει ένα μικρό χωριό που αντιστέκεται… Σε αυτή την περίπτωση μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα του 2019. Στις ευρωπαϊκές χώρες, ο γενικός κανόνας προβλέπει πολιτικούς όρκους. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα – κατ’ επιλογήν του ορκιζόμενου – να προσθέσει μια θρησκευτική αναφορά – συνήθως τη φράση «so help me God» («είθε να με βοηθήσει ο Θεός»). Ωστόσο, η παρουσία και σύμπραξη ιερέων στη διαδικασία είναι σπάνια, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε ποιά ακριβώς δημοκρατικά ευρωπαικά ανεπτυγμένα κράτη υπάρχει θρησκευτικός όρκος;
— alexandros dokalis (@alex_serpico) July 9, 2019
_Πείτε μας μερικά Ευρωπαϊκά κράτη που η κυβέρνηση ορκίζεται με θρησκευτικο όρκο?
_Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν, Τουρκια, και Βατικανό.
_ Μπράβο παιδί μου. Άριστη— Nickher@ (@Nickher2) July 9, 2019
Σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία όπου το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο υπάρχει η επιλογή της αναφοράς στο θεό με τον όρκο να γίνεται ενώπιον των βουλευτών. Προαιρετική είναι η αναφορά σε Γερμανία και Αυστρία. Στη Δανία ακόμη και ο όρκος του βασιλιά που είναι μέλος της επίσημης εκκλησίας γίνεται ενώπιον του Συμβουλίου του Κράτους και δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα.
Χωρίς θρησκευτικές αναφορές είναι ο όρκος στην Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο ενώ ο πρόεδρος της Πορτογαλία ορκίζεται στην τιμή του. Στη Γαλλία δεν υπάρχει η έννοια του όρκου για τον πρόεδρο. Χωρίς καμία θρησκευτική αναφορά είναι οι όρκοι σε Τσεχία, Μολδαβία και Ρωσία, όπου ο πρόεδρος ορκίζεται ενώπιον κοινοβουλευτικών, κυβερνητικών και δικαστικών αξιωματούχων. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε Βουλγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λετονία, Εσθονία κ.α.
Κληρικοί πουθενά. Στο tweet της δημοσιογράφου απάντησαν χρήστες με τον παρακάτω χάρτη που δεν είναι βέβαια επίσημος, αποτελεί όμως στοχευμένο σχόλιο:
— Tassos (@tg128) July 9, 2019
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >