Στην τελική ευθεία της τεχνικής επεξεργασίας βρίσκεται το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα στοχεύει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ύψους 3,5 δισ. ευρώ, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, στην αλλαγή της διαχείρισης των κονδυλίων με έμφαση στα έργα σε όλη τη χώρα, στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, καθώς και στην ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας μέσω και της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Το σχέδιο καταρτίζεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και θα ακολουθήσει «πολιτική διαβούλευση», ήτοι συνεργασία με τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σχέδιο θα είναι έτοιμο πριν από το Euro Working Group της 11ης Απριλίου και θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup στις 27 Απριλίου στη Σόφια.
Όπως έχει δηλώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το σχέδιο θα είναι «ολιστικό», που σημαίνει ότι το σύνολο θα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών. Επισημαίνει δε, ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα το μοντέλο που κατέρρευσε το 2010, το οποίο δεν είχε σύμμαχο την κοινωνία και δεν αντιμετώπιζε με σοβαρό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, που είναι η μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο αγροτικός τομέας. Επίσης, όπως δηλώνει ο υπουργός, «είναι σημαντικό να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος».
Κύριο βάρος για τη χρηματοδότηση του σχεδίου θα δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πρακτορείου, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ, στην «αναπτυξιακή τράπεζα», καθώς και στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, δεδομένου ότι οι τελευταίες έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την τοπική κοινωνία και τοπικούς επιχειρηματίες. Αντίθετα, μικρότερο βάρος θα αναλάβουν οι συστημικές τράπεζες, λόγω του σημαντικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το σχέδιο θα βασίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει ψηφιστεί τον Μάιο 2017 και θα συζητηθεί με τους θεσμούς πριν από το νέο μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2019- 2022. Το πολιτικό μήνυμα που θα σταλεί στους εταίρους, τις αγορές και την κοινωνία, θα είναι ότι η χώρα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τόσο όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, όσο και αναφορικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα αποτελεί «ιδιοκτησία» της, με αλλαγή προσανατολισμού προς τη στήριξη της μεσαίας τάξης, η οποία σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος από την αρχή των μνημονίων. Έτσι, εκτός από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, θα υπάρχουν και παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση (για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας), καθώς και στους τομείς της υγείας και της παιδείας για τη βελτίωση της ζωής των νοικοκυριών. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και δεν μπορεί να συνεχιστεί το μοντέλο ενίσχυσης μόνον των μεγάλων επιχειρήσεων με τη λογική ότι αυτές θα δημιουργήσουν τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι θα είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, ακόμη και μέσω του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να υπάρχουν οφέλη και για τις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές που συνδέονται με την υπό πώληση κρατική επιχείρηση.
Για τη στήριξη της κοινωνίας, το σχέδιο θα έχει επίσης δύο βασικά σκέλη: Την αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά και με βάση το πορτογαλικό μοντέλο, αλλά και χωρίς να θιγεί η προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, όπως άλλωστε ζητούν οι θεσμοί, και τη μείωση των φορολογικών βαρών κατά 3,5 δισ. ευρώ, μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά την περίοδο 2019- 2022. Στο σχέδιο δεν θα εξειδικεύεται η μείωση των φόρων, δεδομένου ότι έως το τέλος Απριλίου δεν θα έχουν διεξαχθεί οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας το 2017 και το 2018.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >