Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου αμέσως μετά την αθώωσή του στη δικαστική διαμάχη που είχε με το Χρήστο Πάχτα έφεραν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός προς το Δήμο Αριστοτέλη τα οικονομικά έτη 2011 έως και 2014.

Ads

Τη συγκεκριμένη περίοδο ως γνωστόν στο δημαρχιακό θώκο ήταν ο Χρήστος Πάχτας, ενώ οι κινητοποιήσεις του κινήματος της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην εξόρυξη χρυσού από τη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν στο απόγειό τους. Η υπόθεση έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και των εισαγγελικών αρχών μετά από στοιχεία που παρείχε η νέα δημοτική αρχή.

Για «απαίτηση άμεσου ελέγχου των χρημάτων, άσπρων ή πιθανώς και μαύρων, τα οποία έχουν δοθεί από την Ελληνικός Χρυσός επισήμως ή και ανεπισήμως» έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος, υπενθυμίζοντας πως για το ζήτημα έχει ήδη (εδώ κι ένα χρόνο) διαταχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Οπως σημείωσε, «ως δήμαρχος, ο κ. Πάχτας, απ’ αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, εισέπραξε 11.600.000 από την “Ελληνικός Χρυσός”. Γίνεται έρευνα από τη σημερινή διοίκηση του δήμου και πιστεύω κι από τη Δικαιοσύνη αργότερα, να δούμε αυτά τα χρήματα πού πήγανε». 

Ποια είναι όμως τα σκοτεινά σημεία των εν λόγω συναλλαγών;

Ads

«Παροχές» εκατομμυρίων σε καύσιμα, ασφαλτοστρώσεις και γέφυρες

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αποκάλυψε η ίδια η εταιρεία, το σύνολο των ποσών που διέθεσε η Eldorado Gold σε πάσης φύσεως δωρεές προς την τότε δημοτική αρχή ξεπέρασαν τα έντεκα εκατομμύρια ευρώ. «Από αυτά μόνο το ένα τρίτο δόθηκαν με απολύτως καθαρό τρόπο», όπως αναφέρουν μιλώντας στο Tvxs.gr πηγές προσκείμενες στη νέα δημοτική αρχή. Διευκρινίζουν δε ότι αυτές οι συναλλαγές είχαν να κάνουν με δωρεές που κατατέθηκαν σε μετρητά κι είχαν σχετική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο καθώς κι από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά όλες τις υπόλοιπες «δωρεές» εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός προς το Δήμο Αριστοτέλη, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «τα πράγματα είναι πολύ πιο θολά, καθώς αφορούν παροχές σε είδος, είτε αυτό έχει να κάνει με οικοδομικά υλικά, ηλεκτρολογικό υλικό, καύσιμα κλπ. είτε ακόμη και με την πραγματοποίηση έργων». Ως προς τη δεύτερη κατηγορία, ενδεικτικά αναφέρουν πως «μεταξύ των έργων περιλαμβάνονταν η κατασκευή γεφυρών, η ανακατασκευή γηπέδων, ο καθαρισμός ρεμάτων, η κατασκευή κέντρου δημιουργικής απασχόλησης, ασφαλτοστρώσεις, η δημιουργία πεζοδρομίων, η κατασκευή στάσεων λεωφορείου, η περίφραξη νεκροταφείου, η αποκατάσταση ζημιών δικτύων, η αγορά αυτοκινήτων, η πραγματοποίηση εκχιονισμών ή ακόμη κι η κατάσβεση πυρκαγιών».

Τονίζουν μάλιστα ότι «εκείνο που κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι το γεγονός πως όλα τα παραπάνω καταγράφονταν ως συναλλαγές της εταιρείας με τρίτους, που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Δήμου Αριστοτέλη, χωρίς βέβαια η τότε δημοτική αρχή να έχει λάβει οποιαδήποτε σχετική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο».

Ερωτήματα ζητούν απάντηση από τη δικαιοσύνη (κι όχι μόνο)

Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που τίθεται από αρκετές πλευρές έχει να κάνει με το κατά πόσο η δημοτική αρχή Πάχτα εφάρμοσε τη νομοθεσία, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες που υπαγορεύουν την πραγματοποίηση διαγωνισμού σε περιπτώσεις πραγματοποίησης έργων ή, ακόμη και σε περίπτωση απευθείας ανάθεσης, και απαιτούν την πραγματοποίηση σχετικής μελέτης. Πόσο μάλιστα αν αποδειχτεί, όπως καταγγέλλεται, ότι δεν τηρήθηκαν διαδικασίες δημόσιων λογιστικών, και μάλιστα σε συναλλαγές τέτοιας κλίμακας. 

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση, προκειμένου να αποδειχτεί αν κάποιες από τις συναλλαγές υπερκοστολογήθηκαν (με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό) καθώς κι αν υπήρξε κάποιου είδους «διευκόλυνση» σε απόπειρα φοροδιαφυγής από την Ελληνικός Χρυσός.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση  βρίσκεται εδώ κι αρκετό καιρό στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία μάλιστα έχει βάλει στο μικροσκόπιό της και τη σχετική έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνει σωρεία παραβάσεων.

Από τη μεριά του, ο Χρήστος Πάχτας αρνείται τις κατηγορίες, ενώ πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, επετέθη στη νέα δημοτική αρχή για την απόφασή της να διακόψει κάθε οικονομική σχέση με την Eldorado gold. Αντίθετα, παρότι του ζητήθηκε, απέφυγε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των τριγωνικών συναλλαγών μεταξύ της εταιρείας, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα επτά εκατομμύρια ευρώ.

Έφεση Δημοσίου κατά αποφάσεων που ακυρώνουν πρόστιμα στην Ελληνικός Χρυσός

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο κατέθεσε χθες εφέσεις κατά δύο δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες είχαν ακυρωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Οι εν λόγω εφέσεις κατατέθηκαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ύστερα και από σχετική επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με στόχο από το ΥΠΕΝ την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου Περιβάλλοντος.