Δεν προκαλεί έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματικές τις αλλαγές στο μάθημα θρησκευτικών. Το ανώτατο δικαστήριο έχει ενδυθεί κι άλλες φορές το ρόλο Ιεροδικείου της Τεχεράνης σε πείσμα των αρχών μιας σύγχρονης δημοκρατίας. Το πολιτικό σύστημα όμως είναι αυτό που έχει δημιουργήσει τις συνθήκες.

Ads

Οι αλλαγές Φίλη προχωρούσαν σε ένα αναγκαίο εκσυγχρονισμό του μαθήματος χωρίς να θίγουν τη θέση της θρησκείας στην εκπαίδευση, λόγος για τον οποίο συγκέντρωνε την αποδοχή της ηγεσίας της Εκκλησίας. Ο Ιερώνυμος, αναγκάστηκε να αλλάξει στάση μετά την πίεση των φανατικών Μητροπολιτών, που ιδεολογικοποίησαν τις αλλαγές και κόστισαν το “κεφάλι” του Υπουργού. 

Το ΣτΕ συχνά λειτουργεί ως προστάτης ενός υπερσυντηρητικού, μεσαιωνικού πυρήνα κράτους, όπως τώρα. Όμως είναι το Σύνταγμα και η ειδική μεταχείριση που επιφυλάσσει στην επίσημη θρησκεία και ​δίνει το νομικό και ηθικό έρεισμα να μπλοκάρει αυτονόητες αλλαγές, επικαλούμενο αντισυνταγματικότητα.

Η απόφαση δείχνει πόσο επείγει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας καθώς η πολιτική κατευνασμού έχει αποτύχει. Η παρούσα Βουλή έχει την ευθύνη να προωθήσει τα επίμαχα άρθρα σε επόμενη συντακτική Βουλή και έχει τη λαϊκή εντολή για θεσμικό εκσυγχρονισμό. Απομένει στους αυτοδιαφημιζόμενους “μεταρρυθμιστές” και “φιλελεύθερους” του πολιτικού συστήματος να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ads