Μετά την κατάληψη της Αφρίν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σε άλλες κουρδικές περιοχές όπως στο Ιράκ.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Αγκυρα «μπορεί να εισβάλει ξαφνικά μέσα σε μία νύχτα» στην ιρακινή πόλη Σιντζάρ. Ο Ερντογάν ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να «καθαρίσει» τους Κούρδους αντάρτες του PKK. Σε περίπτωση μη επίλυσης του ζητήματος προειδοποίησε: «Μπορούμε να εισβάλλουμε μέσα σε μία νύχτα στη Σιντζάρ και να την “καθαρίσουμε”».
Η πόλη Αφρίν στη Βόρεια Συρία, που αποτελούσε και τον βασικό στόχο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στα μέα Ιανουαρίου, έπεσε την Κυριακή. Ωστόσο οι Κούρδοι της Συρίας υποσχέθηκαν να πολεμήσουν για την απελευθέρωση ολόκληρης της περιοχής του Αφρίν. Η τοπική κουρδική διοίκηση της περιοχής του Αφρίν υποσχέθηκε ότι οι κούρδοι μαχητές θα γίνουν «διαρκής εφιάλτης» για τον τουρκικό στρατό και τους σύρους αντάρτες στον θύλακα. «Η αντίσταση στο Αφρίν θα συνεχισθεί μέχρι την απελευθέρωση όλων των εδαφών».
«Οι δυνάμεις μας είναι παντού στο Αφρίν. Αυτές οι δυνάμεις θα χτυπήσουν τις θέσεις της τουρκικής επιθετικότητας και των μισθοφόρων της σε κάθε ευκαιρία. Αυτό σημαίνει ότι η διακήρυξη της νίκης του Ερντογάν και των εταίρων του δεν έχει κανένα νόημα μπροστά στο τουρκικό κοινό και τον κόσμο. Οι δυνάμεις μας θα μετατρέψουν κάθε περιοχή σε εφιάλτη γι ‘ αυτούς. Η αντίσταση στο Αφρίν θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί κάθε ίντσα του Αφρίν, και μέχρι οι άνθρωποι του Αφρίν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφεραν οι Κούρδοι, ανακοινώνοντας τη νέα φάση του ανταρτοπόλεμου.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.500 κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεση εναντίον του Αφρίν , καθώς και 400 σύροι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας. Ο τουρκικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι στις τάξεις του έχουν σκοτωθεί 46 στρατιώτες και 225 έχουν τραυματισθεί.
Τις τελευταίες ημέρες, η προώθηση των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους προς την πόλη προκάλεσε μαζική έξοδο αμάχων, όπως ακριβώς και στο μέτωπο της ανατολικής Γούτα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού πολεμούν τις δυνάμεις των σύρων ανταρτών. Με την σχεδόν ολική πολιορκία της πόλης τις τελευταίες ημέρες, ενισχύθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές και ο βομβαρδισμός του πυροβολικού.
Η Τουρκία αρνείται ότι ο άμαχος πληθυσμός έγινε στόχος των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεβάζει στους 280 τον αριθμό των νεκρών πολιτών από την έναρξη της επίθεσης της Αγκυρας. Προσπαθώντας να διαφύγουν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, περί τις 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη του Αφρίν ακλουθώντας έναν διάδρομο προς νότον που οδηγεί προς τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη ή προς ζώνες υπό τον έλεγχο της Δαμασκού
Κούρδοι αξιωματούχοι αλλά και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού αναφέρουν πως οι άμαχοι που έχουν εγκαταλείψει την πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία μετά την κατάληψή της, είναι αντιμέτωποι με επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για μαζικές λεηλασίες. «Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτίρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα, όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε ο Μπρόσικ αλ Χασάκε, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που βρίσκεται στην περιοχή του Αφρίν.
«Η λεηλασία και η κλοπή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αποτελούν έγκλημα», κατήγγειλε από την πλευρά του μέσω Twitter o Μοχάμεντ Αλούς της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ. Φωτογραφίες μέσα από την Αφρίν απεικονίζουν τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις να ρίχνουν αγάλματα που παρουσιάζουν προσωπικότητες της κουρδικής παράδοσης. Ένας μαχητής φαίνεται να κρατά ένα μεγάλο μαχαίρι και να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του.
Για άγριο πλιάτσικο του τουρκικού στρατού και των Σύριων συμμάχων του κάνει λόγο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εισέβαλαν σε καταστήματα, εστιατόρια και σπίτια και λεηλάτησαν ότι βρήκαν μπροστά τους, από τρόφιμα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέχρι κουβέρτες και άλλα αγαθά. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τη λεία τους σε αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά και έφυγαν από την πόλη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι «έχουν αρχίσει να λαφυραγωγούν ιδιωτικές περιουσίες, καταστήματα και πολιτικο-στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Κάτοικος της Αφρίν είπε νωρίτερα ότι είχε δει τους συνεργαζόμενους με τους Τούρκους μαχητές να εισβάλουν σε καταστήματα για να λεηλατήσουν ό,τι υπήρχε μέσα, ενώ άλλοι έκλεβαν αυτοκίνητα σταθμευμένα στους δρόμους. Ορισμένοι αντάρτες, μάλιστα, πυρπόλησαν καταστήματα που πουλούσαν αλκοολούχα ποτά.
«Οι πρόσφυγες είναι σε απόγνωση»
Πολλοί από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την ήτΑφρίν (σημ: περισσότεροι από 200.000) έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Οι πρόσφυγες από την Αφρίν είναι σε απόγνωση», δήλωσε ο αλ Χασάκε αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύκτας παρά το κρύο. “Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Χέβι Μουστάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής στην περιοχή της Αφρίν.
Οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη αντιμετωπίζουν απειλές από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις, σημείωσε επίσης ο Μουστάφα. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν στην Αφρίν. Απελπισμένοι και τρομαγμένοι, χιλιάδες φεύγουν καθημερινά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη», επεσήμανε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στον λογαριασμό της στο Twitter. Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με την τοπική Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για να προσφέρει κουβέρτες και συσσίτιο στους πρόσφυγες: «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα όσα χρειάζονται οι οικογένειες», τόνισε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ, σε δηλώσεις του έπειτα από περιοδεία του στη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν, επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «… η αξιοπιστία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζεται στην Αφρίν με τον κουρδικό πληθυσμό είναι σχεδόν μηδενική». Ο Μάουρερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ βοηθά κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει σε χωριά κοντά στο Χαλέπι, όμως τόνισε ότι χρειάζεται τακτική πρόσβαση στην Αφρίν, όπου οι άμαχοι έχουν δικαίωμα σε ουδέτερη, αμερόληπτη βοήθεια και το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >