Η υπεράσπιση της γης, της θάλασσας και του εναέριου χώρου μας σύντομα δεν θα αρκούν. Για αυτό το ΝΑΤΟ βάζει πλώρη και για το διάστημα.
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θέτουν για πρώτη φορά επί τάπητος το θέμα της διαστημικής άμυνας. Μπορεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ να έχει επιμείνει στο παρελθόν ότι «δεν θέλουμε να στρατιωτικοποιήσουμε το διάστημα», το ΝΑΤΟ όμως τώρα θέλει να κάνει μια «επισκόπηση» της τρέχουσας κατάστασης.
Η συμμαχία λέει ότι σήμερα οι συγκρούσεις διεξάγονται σε μη συμβατικά πεδία μάχης, όπως το Διαδίκτυο – μια μέρα όμως οι πόλεμοι μπορεί να διεξάγονται ακόμη και στο διάστημα. Και κάπως έτσι σιγά – σιγά αρχίζουν να εξετάζουν τι θα σήμαινε η άμυνα του διαστήματος. Ένα σενάριο θέλει τα διάφορα κράτη να εγκαθιστούν όπλα στην τροχιά της Γης ή να στοχεύουν κατευθείαν σε δορυφόρους. Οι διπλωμάτες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των δορυφόρων, που είναι σημαντικοί όχι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι θα μπορούσε να χάσει το τεχνολογικό του πλεονέκτημα έναντι της Κίνας ή της Ρωσίας.
Συντονιστής των διαστημικών δυνατοτήτων;
Η συμμαχία θέλει να είναι προετοιμασμένη για όλες τις πιθανότητες. Το πρώτο βήμα είναι η απογραφή των τεχνολογικών δυνατοτήτων κάθε χώρας – μέλους της συμμαχίας, η οποία όπως δηλώνει θεωρεί τον εαυτό της περισσότερο ως συντονιστή και δεν επιδιώκει να αναπτύξει δικές της διαστημικές ικανότητες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και, πιο πρόσφατα, η Ινδία έχουν αναπτύξει τις τεχνολογικές δυνατότητές τους για να καταρρίψουν εχθρικούς δορυφόρους. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν γνωστά αποτελεσματικά μέσα για την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΝΑΤΟ θέτει την άμυνα του διαστήματος στην ημερήσια διάταξη.
Η τρέχουσα Σύνοδος Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα είναι ένας ανοιχτός διάλογος. Ανακοινώσεις για μια πιθανή στρατηγική για την άμυνα του διαστήματος μπορεί να γίνουν όμως τον Δεκέμβριο, όταν διάφοροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν στο Λονδίνο. Ωστόσο, κανείς δεν εγγυάται ότι θα ληφθούν πράγματι αποφάσεις.
Η Ρωσία στην ατζέντα
Προς το παρόν, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για τη Ρωσία και προετοιμάζεται για την επικύρωση του τέλους της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF). «Οι πιθανότητες επανόδου της Ρωσίας στη συμμόρφωση με τα πρότυπα INF γίνονται όλο και πιο απίθανες», δήλωσε ο Γιενς Στόλτενμπεργκ. Πώς θα απαντήσει η συμμαχία σε αυτό; Ο Στόλτενμπεργκ λέει ότι «ο πύραυλος μεσαίας εμβέλειας SSC-8 της Ρωσίας αποτελεί σοβαρή απειλή», προσθέτοντας ότι αυτά τα συστήματα μπορούν να οπλισθούν με πυρηνικές κεφαλές και να φτάσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις μέσα σε λίγα λεπτά.
Ο χρόνος τελειώνει. Στις 2 Αυγούστου, η εξαμηνιαία περίοδος συμμόρφωσης της Ρωσίας λήγει. Αν δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τότε με τη συνθήκη INF, το ΝΑΤΟ έχει δεσμευθεί να αναλάβει δράση. Επί του παρόντος, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ελπίζει. Η συμμαχία έχει παροτρύνει τη χώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις πριν να είναι πολύ αργά. Μέχρι στιγμής, όμως, η Ρωσία δεν έχει δεχτεί την προσφορά της.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >