Τις δύο νέες ταινίες με πρωταγωνιστή τον καταξιωμένο Γάλλο ηθοποιό, Βενσάν Κασέλ, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Πρόκειται για τη βιογραφία «Γκωγκέν – Στην Ταϊτή» του Εντουάρντ Ντελύκ και το θρίλερ «Μαύρος Φάκελος» του Érick Zonca, το οποίο προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα. Τα δύο φιλμ παρουσιάζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα, διεκδικώντας τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης.

Ads

Γκωγκέν – Στην Ταϊτή / Gauguin – Voyage de Tahiti
Σκηνοθεσία: Εντουάρντ Ντελύκ / Édouard Deluc
Σενάριο: Étienne Comar, Édouard Deluc, Thomas Lilti, Sarah Kaminski
Ηθοποιοί: Βενσάν Κασέλ / Vincent Cassel, Τουχέι Άνταμς / Tuheï Adams, Malik Zidi
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 102 λεπτά
Διανομή: Seven Films
Σάββατο 24 Μαρτίου στις 20:00 στον Κινηματογράφο Δαναός 1

image

Το 1891, ο Γκωγκέν εξορίζεται στην Ταϊτή. Θέλει να βρει έμπνευση στη ζωγραφική, όντας ελεύθερος, μακριά από τους ηθικούς, πολιτικούς και αισθητικούς κώδικες της πολιτισμένης Ευρώπης. Βυθίζεται στη ζούγκλα, αψηφώντας τη μοναξιά, τη φτώχεια, την αρρώστια. Θα συναντήσει την Tehura, που θα γίνει σύζυγός του και το μοντέλο των σπουδαιότερων έργων του. Πρωταγωνιστεί ο Βενσάν Κασέλ.

Ads

Ο Édouard Deluc, υπογράφει το 1997 την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Petits Enfers, με τον Vincent Elbaz. Το 1999, σκηνοθετεί βιντεοκλίπ και συνεργάζεται μεταξύ άλλων, με τους Louise Attaque, Tété, Mickey 3D, Kid Loco και Jean-Louis Murat. Το 2002 σκηνοθετεί τη δεύτερη ταινία μικρού μήκους Je n’ai jamais tué personne, και στη συνέχεια, το 2004, ξεκινάει να εργάζεται στον κλάδο της διαφήμισης για επώνυμες μάρκες. Το 2009 σκηνοθετεί την τρίτη ταινία του μικρού μήκους Dόnde estά Kim Basinger? που βραβεύεται σε πολλά φεστιβάλ. Το 2012 πραγματοποιεί την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, Mariage à Mendoza, και το 2017, την ταινία Γκωγκέν – Στην Ταϊτή.

Μαύρος Φάκελος / Fleuve Noir / Black Tide
Σκηνοθεσία: Érick Zonca
Σενάριο: Érick Zonca, Lou de Fanget Signolet
Ηθοποιοί: Vincent Cassel, Romain Duris, Sandrine Kiberlain
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 113 λεπτά
Διανομή: Filmtrade
Σάββατο 24 Μαρτίου στις 22:00 στον Κινηματογράφο Δαναός 1
Παγκόσμια Πρεμιέρα

image

O έφηβος Dany, μέλος της οικογένειας Arnault, εξαφανίζεται. Ο François Visconti, ένας καταπονημένος και απογοητευμένος διοικητής της αστυνομίας, αναλαμβάνει την υπόθεση. Ο άντρας φεύγει προς αναζήτηση του εφήβου, ενώ είναι απρόθυμος να ασχοληθεί με τον ίδιο του τον δεκαεξάχρονο γιο, Denis. Όταν ο καθηγητής του Dany, Yan Bellaile, μαθαίνει για την εξαφάνιση του παλιού του μαθητή, ενδιαφέρεται πολύ για την έρευνα και προσφέρει τις υπηρεσίες του στον διοικητή. Όμως, καθώς κλιμακώνεται η κατάσταση, θα αποκαλυφθεί ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Πρωταγωνιστεί ο Βενσάν Κασέλ.

Ο Érick Zonca έζησε πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη κάνοντας περιστασιακές δουλειές. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, εργάζεται ως βοηθός στην τηλεόραση. Το 1993, γυρίζει την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Rives και το 1998 την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους La Vie rêvée des anges, που γνωρίζει άμεση επιτυχία. Συνεχίζει to 1999 με την ταινία Le petit voleur, για τη σειρά του Arte, Gauche/Droite. Το 2008, επανέρχεται με την ταινία Julia και δέκα χρόνια αργότερα, ολοκληρώνει την τελευταία του ταινία Μαύρος φάκελος.

image

Διαβάστε επίσης:

19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

image

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Φέτος γιορτάζει τα 19α γενέθλιά του. Δεκαεννέα διοργανώσεις που μέχρι σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες σινεφίλ να ανακαλύψουν το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του.

Το φεστιβάλ διαφοροποιείται, ανανεώνεται και ωθεί όλους τους κλάδους και τους φορείς τους σε μια συνεχή αλληλεπίδραση. Το κοινό θα έχει και φέτος την ευκαιρία να ανακαλύψει και να ταξιδέψει μέσα από διαφορετικές κουλτούρες, για εννέα ημέρες στην Αθήνα και επτά στην Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της μόδας αντικατοπτρίζεται στην οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης, δημιουργία των Typical Organization for standards and Order. Ξεκινώντας από την ιδέα του «catwalk», της πασαρέλας, στο πίσω πλάνο, οι δημιουργοί ξεδιπλώνουν την κίνηση ενός αιλουροειδούς σε 19 αστραφτερά φωτογραφήματα.

Το τρέιλερ του φεστιβάλ του Νίκου Πάστρα έχει την ίδια θεματική, συνδυάζοντας εμπνεύσεις από τη Νουβέλ Βαγκ με μια σύγχρονη και ρετρό οπτική. Τα χρώματα και τα στρας σμίγουν σ’ ένα μοναδικό και τολμηρό πλάνο.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από έξι ταινίες, το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Τσέχικη Δημοκρατία και η Ελβετία μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Τέλος, η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται για πρώτη φορά σε ένα φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου το Premiers Plans: Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην Angers και μας προτείνει να ανακαλύψουμε μερικές από τις ταινίες της τελευταίας διοργάνωσής του.

Διαβάστε επίσης:

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ, ΑΣΤΟΡ – Γενική είσοδος :6 €. (μειωμένο : 5  €)