Σε δηλώσεις του ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε τον λόγο του Καμένου για το ζήτημα των εγκλείστων ελλήνων στρατιωτών «υπερτροφικό»!  Επί λέξει είπε τα εξής: «Υπερτροφικός λόγος οι αναφορές για ομηρία. Δεν υπηρετούν το σκοπό μας για τους δύο στρατιωτικούς». Ίσως η φράση αυτή να διεκδικεί όσκαρ πρωτοτυπίας υπουργού, καθότι είναι απίθανο να βρεθεί άλλος αναπληρωτής υπουργός παγκοσμίως που να έχει επιτεθεί με τέτοια σφοδρότητα εναντίον του υπουργού του.

Ads

Πέραν του γεγονότος πως η χρήση του όρου «υπερτροφικός» είναι εντελώς αγενής και εμμέσως ρατσιστική, καθώς κάνει συνειρμό με την σωματοδομή του κ. Καμένου και παραπέμπει ευθέως στον εκσυγχρονιστικό χαρακτηρισμό «χοντρός», που απηύθυνε ο Σημίτης προς τον Έβερτ στο μακρινό 1996, είναι και πρωτάκουστο ο αναπληρωτής υπουργός αμύνης να εγκαλεί τον υπουργό του πως ενεργεί εναντίον των συμφερόντων της χώρας. Πραγματικά απίθανη δήλωση.

Εν προκειμένω, δύο τινά συμβαίνουν: είτε ο κ. Κουβέλης εκφράζει τις απόψεις του πρωθυπουργού και εμμέσως υποδεικνύει στον Καμένο να παραιτηθεί, είτε ενεργεί αυτόνομα, γεγονός που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να τον απολύσει. Τρίτη εκδοχή δεν μπορεί να υπάρξει.

Ας υποθέσουμε πως πράγματι οι δηλώσεις Καμένου είναι λανθασμένες και βλάπτουν την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Εάν ο πρωθυπουργός έχει πειστεί γι’ αυτό, τότε ο Καμένος πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να αντικατασταθεί. Μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο; Μπορεί. Αλλά μόνον εάν το επιθυμεί ο ίδιος ο Καμένος. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη και θα υποχρεωθεί ο πρόεδρος να διαλύσει τη Βουλή.

Ads

Λέγεται γενικώς πως ο Καμένος θα έβλεπε με καλό μάτι την έξοδό του από την κυβέρνηση- συνεχίζοντας όμως να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης – ώστε να διατηρήσει κάποια ανεξαρτησία και να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή στις προσεχείς εκλογές. Είναι γεγονός πως αυτό θα τον εξυπηρετούσε ίσως εκλογικά, καθώς θα κρατούσε αποστάσεις ασφαλείας από τις εξελίξεις, τόσο στα ανοιχτά εθνικά μέτωπα, όσο και στο μέτωπο της οικονομίας – όπου οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και των ευρωπαίων είναι ασφυκτικές και μη διαχειρίσιμες από την κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο όμως θα έθετε ευθέως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση υπό άμεση πολιτική ομηρία, καθώς θα είχαμε ουσιαστικά μια κυβέρνηση ανοχής, η οποία σε κάθε ευκαιρία θα μπορούσε να ανατραπεί από τους ΑΝΕΛ. Είναι επίσης γεγονός πως μόνον μια τέτοια αποφασιστική κίνηση των ΑΝΕΛ, για σοβαρό εθνικό θέμα, όπως το σκοπιανό, θα του έδινε πραγματικό εκλογικό μπόνους, καθώς θα απέτρεπε την συμφωνία για το όνομα. Κάθε άλλη επιλογή θα εκληφθεί από το εκλογικό σώμα, στο οποίο απευθύνονται οι ΑΝΕΛ, ως υποκριτική.

Με λίγα λόγια, ο Συριζα δεν έχει καμία δυνατότητα να απεμπλακεί από τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμένο. Εκτός και  εάν εντάσσεται αυτή η επίθεση Κουβέλη προς Καμένο σε μια στρατηγική πρόωρων εκλογών, την ευθύνη των οποίων δεν θα έχει πλέον ο πρωθυπουργός, αλλά εκείνος ο οποίος προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης.