Σήμερα συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από το Σάββατο της 11ης Μαρτίου του 1978, όταν μια ωρολογιακή βόμβα εξερράγη στην αίθουσα του κινηματογράφου Έλλη, στην οδό Ακαδημίας, κατά τη διάρκεια προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο τόξο». Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από τα καθίσματα του κοινού και η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τον πολύ βαρύ τραυματισμό ενός άτυχου θεατή, με αποτέλεσμα να χάσει τα δύο του πόδια. Μαζί του τραυματίστηκαν ακόμα 18 άνθρωποι.
Τρεις μήνες μετά, στις 20 Ιουνίου, μια άλλη έκρηξη, αυτή τη φορά στο Ρεξ της Πανεπιστημίου, τραυματίζει άλλους 15 θεατές. Στην οθόνη προβάλλονταν η σοβιετική ταινία με τίτλο «Ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα». Η ωρολογιακή βόμβα είχε τοποθετηθεί στα μεσαία καθίσματα της αίθουσας.

Ads

Ως βομβιστής συλλαμβάνεται ο τωρινός αρχηγός της Χρυσής Αυγής και για άλλη μια φορά υπόδικος στη δίκη της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Μαζί του συλλαμβάνονται ακόμα 8 νοσταλγοί του Χίτλερ. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1978 παραπέμπονται για κατοχή εκρηκτικών, όχι όμως με τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο. Ο Ν. Μιχαλολιάκος θα πέσει στα «μαλακά», καθώς κατηγορείται από τους τότε «συναγωνιστές» του ως καταδότης, και θα καταδικαστεί σε φυλάκιση 13 μηνών (15.1.1979), είχε προηγηθεί η σύλληψή του το 1976 για τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφων στην κηδεία του βασανιστή της χούντας Ευ. Μάλλιου.

Η περίοδος της Μεταπολίτευσης 1975-1978 σημαδεύτηκε από δεκάδες εμπρησμούς, επιθέσεις και βομβιστικές επιθέσεις από νοσταλγούς της χούντας αλλά και του Χίτλερ, επιθέσεις μιας ακροδεξιάς τρομοκρατίας, όρος που σπάνια χρησιμοποιείται πια από πολλά ΜΜΕ. Οι στόχοι, εκτός από τους κινηματογράφους που έπαιζαν σοβιετικές ταινίες, ήταν τα γραφεία της εφημερίδας μας, βιβλιοπωλείων, γραφείων του ΚΚΕ και του περιοδικού «ΑΝΤΙ». Μάλιστα, τα γραφεία της «Αυγής» θα γίνουν δύο φορές στόχος των ακροδεξιών ομάδων: η πρώτη φορά ήταν στις 24 Ιανουαρίου του 1977, όταν εστάλη επιστολή – βόμβα από την Εθνική Σοσιαλιστική Οργάνωση Πανελλήνων (ΕΣΟΠ) στα γραφεία της «Α», και η δεύτερη στις 16 Οκτωβρίου του 1977 όταν είχαμε τον εμπρησμό τους από ομάδα νεοφασιστών.

Η αναδρομή στο παρελθόν δεν είναι τυχαία. Μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε τη σύλληψη 11 ατόμων που φέρονται να ανήκουν στην ακροδεξιά και ανοιχτά ναζιστική ομάδα Combat 18, που φέρεται να έχει ενοποιηθεί -αν δεν η ίδια με άλλα ονόματα- με μια άλλη, τους Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές (ΑΜΕ), η οποία θεωρείται ότι είναι η ομάδα του «Περίανδρου», του παλιού πρωτοπαλίκαρου του Ν. Μιχαλολιάκου μέχρι την καταδίκη του για την άγρια επίθεση εναντίον του Δημήτρη Κουσουρή το 1998. Οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν αναλάβει την ευθύνη στις ιστοσελίδες τους για δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε αντιφασιστικά στέκια και βανδαλισμούς σε μνημεία, όπως του Παύλου Φύσσα, αλλά και εβραϊκά νεκροταφεία. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν όπλα, μολότωφ και 50 κιλά νιτρική αμμωνία, ύλη δηλαδή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία ή πολλές βόμβες, ανάλογα τι στόχο θα επιθυμούσαν να χτυπήσουν.

Ads

Δεν είναι επίσης τυχαίο πόσο εύκολα βρίσκονται «γνωστοί» μεταξύ τους, από τη μία ομάδα στην άλλη, με τη Χρυσή Αυγή να αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον «χώρο», όπως προκύπτει και από τις συνομιλίες που είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας. Και μέσα σε αυτές τις αποκαλύψεις, ένας νεαρός δικηγόρος, που φέρεται να έχει ξεκινήσει από την ΟΝΝΕΔ και μετά από πορεία σε δεξιά και ακροδεξιά κόμματα να έχει καταλήξει συλληφθείς με κατηγορίες συμμετοχής στις παραπάνω ομάδες.

image

Η Ιταλία, η «στρατηγική της έντασης» και το σήμερα

Όταν κάνουμε αναδρομές στην ακροδεξιά τρομοκρατία εκείνης της εποχής, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την Ιταλία των «μολυβένιων χρόνων» και τη «στρατηγική της έντασης», μιας εκστρατείας σχεδιασμένης να οδηγήσει σε μια κατάρρευση του νόμου και κατ’ επέκταση σε πολιτική ανωμαλία, ευνοώντας ένα πραξικόπημα.

Η αρχή ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 1969, με μια βόμβα να σκάει στην έδρα της Banca Nazionale dell’Agricoltura (Αγροτική Τράπεζα) στην Πιάτσα Φοντάνα (περίπου 200 μέτρα από το Ντουόμο) στο Μιλάνο και άλλες τρεις στη Ρώμη. Οι βόμβες στη Ρώμη άφησαν πίσω τους 18 τραυματίες, ενώ στο Μιλάνο σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 88. Πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις ήταν η ακροδεξιά νεοφασιστική οργάνωση Όρντινε Νουόβο (Ordine Nuovo). Η αστυνομία συνέλαβε στη συνέχεια δύο αναρχικούς για τη βόμβα στο Μιλάνο, ο ένας εκ των οποίων, ο Τζουζέπε Πινέλι, εκπαραθυρώνεται από τον 6ο όροφο της αστυνομικής διεύθυνση από όπου ανακρινόταν. Το όνομα του Τζουζέπε Πινέλι θα χαραχθεί στη μνήμη ειδικά των θεατρόφιλων, καθώς για την «αυτοκτονία» του γράφτηκε το έργο του Ντάριο Φο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού».

H Όρντινε Νουόβο συνέχισε την εκστρατεία του τρόμου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Τον Ιούλιο του 1970 η νεοφασιστική ομάδα βάζει βόμβα στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη-Μεσίνα, ενέργεια που στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100. Το 1974, η Όρντινε Νουόβο δολοφόνησε 8 αντιφασίστες ακτιβιστές με βόμβα σε κάδο απορριμάτων στην Πιάτσα Ντε Λα Λοτζια στην Μπρέσια και τραυμάτισε 102 λίγο αργότερα, όταν έβαλε βόμβα σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, εξοντώνοντας άλλα 12 αθώα θύματα.

Μία από τις χειρότερες επιθέσεις της ακροδεξιάς τρομοκρατίας στη μεταπολεμική Ιταλία είναι η βομβιστική επίθεση στην Μπολόνια στις 2 Αυγούστου του 1980, πίσω από την οποία ήταν ένα παρακλάδι της Όρντινε Νουόβο, οι Nuclei Armati Rivoluzionari. Από την βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 200.

Βέβαια η ιστορία της φασιστικής βίας δεν σταματά τότε. Δυστυχώς, η Ιταλία συνεχίζει να μετρά θύματα από νεοφασίστες. Τον Δεκέμβριο του 2011, ένας ένοπλος που φέρεται να είχε σχέσεις με την Casa Pound, σκότωσε 2 Σενεγαλέζους μετανάστες στη Φλωρεντία και τραυμάτισε άλλους 3 πριν αυτοκτονήσει.

H Casa Pound είναι μια φασιστική οργάνωση της Ιταλίας που έχει υιοθετήσει πρακτικές που δεν συνηθίζουν οι ακροδεξιές οργανώσεις, όπως καταλήψεις κτηρίων, για να προσεγγίσει τον κόσμο και δη τη νεολαία. Μάλιστα, το «αρχηγείο» της είναι ένα κατειλημμένο κτήριο στη Ρώμη. Θυμίζουμε ότι η ιταλική φασιστική οργάνωση είχε οργανώσει το 2013 συνέντευξη Τύπου για τη δολοφονία των 2 χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο.

Τέλος, μόλις πριν έναν μήνα η Ιταλία είδε ένα 28χρονο Ιταλό ακροδεξιό, τυλιγμένο με την ιταλική σημαία και χαιρετώντας φασιστικά, να παραδίδεται στους καραμπινιέρους αφού είχε τραυματίσει μετανάστες που βρίσκονταν σε καφέ και στον σταθμό της πόλης Ματσεράτα. Ο δράστης ήταν, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της πόλης του με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά.

Πηγή: Η Αυγή