Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν γερμανοί πολιτικοί μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. «Πρόκειται για έκφραση προστατευτισμού που προσβάλλει τους στενούς εταίρους όπως την ΕΕ και τη Γερμανία και που περιορίζει το ελεύθερο εμπόριο», επισήμανε η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις, προσθέτοντας ότι οι δασμοί αντιβαίνουν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ads

Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να συντονίσει τα επόμενα βήματά της με την Κομισιόν η οποία ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να εξαιρέσει την ΕΕ. Διαφορετικά οι Βρυξέλλες έχουν ετοιμάσει ήδη κατάλογο αντίμετρων, με επιβολή δασμών, μεταξύ άλλων, στο καλαμπόκι και το μπέρμπον. «Προέχουν όμως οι συνομιλίες», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι «το καλύτερο θα ήταν να εξαιρεθούμε». Η ίδια δεν φαίνεται να συμφωνεί με την τακτική της εκατέρωθεν επιβολής δασμών. «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει μια τέτοια μάχη», όπως εκτίμησε. Αντιθέτως ο Τραμπ έχει πει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι θεμιτοί και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να τους κερδίσουν εύκολα. Σήμερα Σάββατο η Κομισιόν θα έχει συνομιλίες με τον εντεταλμένο του αμερικανού προέδρου για θέματα εμπορίου.

Βολές Τραμπ κατά Γερμανίας

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είναι ακόμη νωρίς για να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις των δασμών στη γερμανική βιομηχανία. Μόλις το 4,4% των γερμανικών εξαγωγών χάλυβα καταλήγουν στις ΗΠΑ. Οι μεγάλες μονάδες παραγωγής χάλυβα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δεν πρόκειται να πληγούν βραχυπρόθεσμα, εκτίμησε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Λάσετ, προειδοποιώντας όμως την ίδια ώρα για τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες μεσοπρόθεσμα. «Όποιος ασκεί τέτοια πολιτική θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, όπως είπε.

Ads

Ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προχτές Πέμπτη δυο διατάγματα τα οποία προβλέπουν την επιβολή δασμών για τον εισαγόμενο χάλυβα και το εισαγόμενο αλουμίνιο. Ο ίδιος προανήγγειλε πιθανές εξαιρέσεις για χώρες «που αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ με δίκαιο τρόπο τόσο στο εμπόριο όσο και στρατιωτικά». Σε αυτές δεν συγκαταλέγεται η Γερμανία, όπως είπε. Αντιθέτως, η Γερμανία ανήκει σε εκείνες τις χώρες οι οποίες «εκμεταλλεύθηκαν τις ΗΠΑ για μεγάλο διάστημα», με εξαιρετικά χαμηλές δαπάνες για την άμυνα.

Στη Γερμανία οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν μόλις στο 1,2% του ΑΕΠ την ώρα που οι Αμερικανοί ξοδεύουν πάνω από 4%. Διακηρυγμένος στόχος του ΝΑΤΟ για το 2024 είναι οι δαπάνες για την άμυνα να κυμαίνονται στο 2% επί του ΑΕΠ. Ως ένα βαθμό το εμπόριο και ο στρατός πάνε «χέρι-χέρι», είπε ο Τραμπ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος επικρίνει τον συγκριτικά χαμηλό αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που συνδέει το ζήτημα με την επιβολή δασμών.

Συναγερμός στη γερμανική βιομηχανία

Η διασύνδεση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν. «Τα ζητήματα του ΝΑΤΟ και το εμπόριο είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα», διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ανάπτυξη Κατάινεν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δασμοί είναι ένα αμιγώς εμπορικό ζήτημα.

«Η επιβολή δασμών δεν οδηγεί πουθενά, ούτε τις ΗΠΑ», εκτίμησε και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU/CSU Κρίστιαν Χίρτε. Ο ίδιος προτείνει να αξιοποιηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας-συμπεριλαμβανομένων των επαφών γερμανών βουλευτών με αμερικανούς συναδέλφους τους- προκειμένου να μετακινηθεί ο Τραμπ από την «παράλογη οικονομική του πολιτική». Περισσότεροι από 100 ρεπουμπλικάνοι βουλευτές του Κογκρέσου επιχείρησαν την ύστατη στιγμή να μεταπείσουν τον Τραμπ. «Δεν μπορεί να μην νοιάζονται οι βουλευτές για το ότι ο πρόεδρος τούς παρακάμπτει σε ένα τόσο μείζονος πολιτικής σημασίας ζήτημα το οποίο μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας στις εκλογικές τους περιφέρειες», επισήμανε ο Χίρτε.

Συναγερμός έχει σημάνει και στη γερμανική οικονομία που έχει ένα ιδιαίτερα έντονο εξαγωγικό πρόσημο. Υπάρχει «τεράστια ανησυχία για την απόφαση του αμερικανού προέδρου», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των μεγάλων οικονομικών και βιομηχανικών συνδέσμων που προειδοποιούν για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα φαύλος κύκλος προστατευτισμού. Ο οικονομικός κλάδος συνιστά στην κυβέρνηση Μέρκελ να επιχειρήσει να επιλύσει το ζήτημα δια μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εκτιμούν παράγοντες της οικονομίας, οι θιγόμενες χώρες θα μπορούσαν να αποφασίσουν αντίμετρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας Κεμπφ όμως, μια τέτοια απάντηση θα πρέπει να αποτελεί ultima ratio.

Πηγή: Deutsche Welle