Για το Κίνημα Αλλαγής η έκρηξη αισιοδοξίας του περασμένου Νοεμβρίου αποτελεί ήδη πολιτική ανάμνηση. Και η δημοσκοπική ευφορία του Δεκέμβρη ξεθωριάζει αργά αλλά σταθερά, υπό το βάρος του Μακεδονικού, της Novartis και της επιστροφής στην πρώτη γραμμή του παλαιού, συστημικού ΠΑΣΟΚ.
Σε απλούς και πραγματικούς πολιτικούς όρους, το Κίνημα Αλλαγής οδεύει στο ιδρυτικό του συνέδριο την επόμενη εβδομάδα εν μέσω τριβών και διχασμών, χωρίς κοινή πυξίδα σε μείζονα θέματα και με ανοιχτό το ερώτημα εάν και πως μπορεί να ευδοκιμήσει η, αρχικώς θερμή, συγκατοίκηση Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη.
Οι οργανωτικές διαφωνίες και οι μηχανισμοί
Η εσωκομματική ψηφοφορία αυτής της Κυριακής για την ανάδειξη του 50% των συνέδρων θα αποτελέσει και το πρώτο crash test επί του ερωτήματος αυτού, καθώς οι δημόσιες διαφωνίες επικεντρώνονται επί του παρόντος στα οργανωτικά ζητήματα. Στην εσωκομματική εκλογή θα αναδειχθούν οι μισοί σύνεδροι (περίπου 2.000) ενώ οι υπόλοιπου μισοί θα οριστούν από τα κόμματα και τις «συνιστώσες» που απαρτίζουν τον νέο φορέα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει αντίθετος στην διαδικασία αυτή διότι θεωρεί ότι δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση, και το Ποτάμι δεν θα κατεβάσει δικούς του υποψηφίους στην ψηφοφορία της Κυριακής. Πρόκειται για μια απόφαση που, ουσιαστικά, υπαγορεύεται από την πεποίθηση Θεοδωράκη πως η όλη διαδικασία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Χαριλάου Τρικούπη και ότι υπάρχει σχέδιο επικράτησης των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το σκηνικό, παραμένει στον αέρα η συγκρότηση και των βασικών οργάνων του νέου κομματικού φορέα, της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ το κλίμα τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδεινώσει οι εκατέρωθεν ψυχροπολεμικές διαρροές: Στη μεν Σεβαστουπόλεως έγιναν δεκτά με ιδιαίτερο εκνευρισμό δημοσιεύματα που έφεραν την Φώφη Γεννηματά να δέχεται εισηγήσεις διαγραφής του Σταύρου Θεοδωράκη, στην δε Χαριλάου Τρικούπη σχολιάστηκε καυστικά το μήνυμα του επικεφαλής του Ποταμού “έχουμε φλερτ, δεν συζούμε ακόμα” – μια φράση, που φέρεται να ειπώθηκε σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος.
Ριζικές και άμεσες κινήσεις βεβαίως δεν προβλέπονται καθώς αμφότεροι οι εταίροι εξακολουθούν να έχουν πολιτική ανάγκη ο ένας τον άλλον. Η μεν Φώφη Γεννηματά χρειάζεται το Ποτάμι και τα υπόλοιπα σχήματα του Κινήματος για να διατηρεί εν ζωή το αφήγημα της διευρυμένης και ενωμένης κεντροαριστεράς, ο δε Σταύρος Θεοδωράκης χρειάζεται to ΠΑΣΟΚ και τον μηχανισμό του για να μπορεί να προσβλέπει σε κοινοβουλευτική επιβίωση.
Όμως οι όροι της πολιτικής συγκατοίκησης, πόσο μάλλον της συμβίωσης, αποδεικνύονται εξαιρετικά δύσκολοι και το μέλλον του όλου εγχειρήματος δείχνει αμφίρροπο. Στην πραγματικότητα, χρειάστηκαν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για να αναδειχθεί το πολιτικό, προγραμματικό και ιδεολογικό έλλειμμα του Κινήματος Αλλαγής και να εξαερωθεί σημαντικό κεφάλαιο των υψηλών προσδοκιών για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.
H Novartis και τα πολιτικά βαρίδια
Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξαέρωση έχει παίξει η αυξανόμενη – όσο και αναμενόμενη – πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, με καταλύτες τα μέτωπα του Μακεδονικού και της Novartis. Και στα δύο μέτωπα έγινε απολύτως ορατή η απόσταση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, καθώς στο μεν Μακεδονικό ο Σταύρος Θεοδωράκης συντάχθηκε επί της ουσίας με την κυβερνητική γραμμή, στην δε Novartis έμεινε αρκετά μακριά από την γραμμή της Φώφης Γεννηματά περί «σκευωρίας» και, εν τέλει, πιέστηκε για να στηρίξει την επιλογή του άκυρου στην ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή.
Ειδικά στο σκάνδαλο της Novartis, η σχέση των δύο εταίρων φαίνεται να δοκιμάζεται έντονα, καθώς φέρνει το Κίνημα Αλλαγής σε θέση άμυνας και το αναγκάζει να στηρίξει το παλαιό και φθαρμένο σύστημα εξουσίας. Για το ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίστηκε την εξουσία, η στήριξη αυτή μπορεί να είναι νομοτελειακή, το ήδη αποδυναμωμένο όμως Ποτάμι δεν θέλει να χρεωθεί τα βαρίδια ενός πολιτικού παρελθόντος που δεν του ανήκει. Πρόκειται για εκείνα τα πολιτικά βαρίδια στα οποία αναφέρθηκε ιδιαιτέρως αιχμηρά, έως και φωτογραφικά, χθες ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης διαμηνύοντας: «Προϋπόθεση για να πάει καλά το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής και να πεισθούν οι πολίτες, είναι να φύγουν πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.. Τα βαρίδια πρέπει να φύγουν από το σκάφος, προκειμένου να απογειωθεί».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >