Στις 7 Μαρτίου του 1948, τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως και για πρώτη φορά με την Ελλάδα. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, στις 7 Μαρτίου του 2018, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, διοργανώνεται μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Η εκδήλωση έχει σκοπό να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα της ενσωμάτωσης, μέσω συζήτησης με τους Δημήτρη Γάκη, Βουλευτή Δωδεκανήσου, Φιλήμωνα Ζαννετίδη, Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Νικόλαο Παπαδόπουλο, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και Ευδοκία Βούβαλη από την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος», ενώ παράλληλα θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Το χρονικό της Ενσωμάτωσης».

Ads

Εκτός αυτών, στην εκδήλωση, το κοινό των Βρυξελλών θα έχει την ευκαιρία να γευτεί τοπικές συνταγές και να παρακολουθήσει παραδοσιακούς χορούς από τα Δωδεκάνησα, με την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών, και των Γιώργου Παπαγιού στην λύρα, Βαγγέλη Ξεπαπαδάκη στο λαούτο και Νικόλαου Χασάπη στα κρουστά.

image

Ιστορική αναδρομή

Τα Δωδεκάνησα που από αρχαιοτάτων χρόνων είχαν σημαντική παρουσία στην ιστορία του ελληνισμού, ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μόλις το 1947, έχοντας αποτελέσει τον πόθο των Περσών, των Σαρακηνών, των Βενετών, των Σταυροφόρων, των Ιωαννιτών Ιπποτών και των Οθωμανών, στην κατοχή των οποίων ήταν μέχρι και το 1911 και την έναρξη του ιταλοτουρκικού πολέμου. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών το 1943, τα Δωδεκάνησα πέρασαν στην Γερμανία και μετά την παράδοση των ναζί, το 1945, στην Μεγάλη Βρετανία.

Ads

image

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελλάδα. Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Στις 9 Ιανουαρίου του 1948, με το άρθρο 1 του Νόμου υπ’ αριθμ. 518 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947». Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

Τι αξίζει να επισκεφθείτε

Ρόδος: Η μοναδικά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο των Δωδεκανήσων. Μαζί με την οδό Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τα τείχη, τα εντυπωσιακά κτίρια στο Μανδράκι (λιμάνι), το φρούριο του Αγίου Νικολάου και την περίφημη κοιλάδα με τις πεταλούδες, είναι λόγος για ένα ταξίδι στο υπέροχο αυτό νησί των Δωδεκανήσων.

Κως: Στη γενέτειρα του Ιπποκράτη ξεχωρίζει το κάστρο και η παλιά πόλη.

Αστυπάλαια: Η Χώρα με τους ανεμόμυλους, τα ασβεστωμένα σπίτια και το κάστρο, που θυμίζει κυκλαδίτικο οικισμό, θα σας γοητεύσει.

Πάτμος: Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η Χώρα με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και το υποβλητικό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε Πάσχα και καλοκαίρι.

Κάρπαθος: Η Όλυμπος της Καρπάθου, ένα πραγματικό αξιοθέατο: ένας μεσαιωνικός οικισμός (9ου αιώνα) με ανεμόμυλους, παλιούς φούρνους και γραφικά εκκλησάκια που αντιστέκεται στον χρόνο. Ίσως ο πιο εντυπωσιακός του Αιγαίου. Μη χάσετε τα Άπελλα, παράλια μοναδικής ομορφιάς και την κοντινή βραχώδη Κάσο για μια μοναδική απόδραση.

Κάλυμνος: Ο Βαθύς με το «φιορδ» του είναι από τα πιο εντυπωσιακά στο Αιγαίο και αντάξιο της μοναδικότητας των περίφημων Καλύμνιων σφουγγαράδων.

Τήλος: Το σπήλαιο Χαρκαδιό, όπου ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά νάνων ελεφάντων, και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.

Σύμη & Καστελλόριζο: Οι νεοκλασικοί οικισμοί τους, αριστουργήματα αρχιτεκτονικής, μαγεύουν.

image

Νίσυρος: Το ηφαίστειο με τα εξωγήινα χρώματα θα κάνει αυτό το ταξίδι να σας μείνει αξέχαστο.

Χάλκη: Πολύ κοντά στην κοσμοπολίτικη Ρόδο αλλά τόσο διαφορετική! Ένα μικρό πανέμορφο νησί, μια γραφική χώρα με πολύχρωμα σπίτια, υπέροχες γαλάζιες παραλίες, κρυστάλλινα νερά και ήρεμοι ρυθμοί. Μοναδική η παραλία Φτενάγια με τα καταπράσινα νερά.

Λέρος: Πράσινο και γαλάζιο σε απολυτή αρμονία, σε ένα νησί ξεχωριστό. Με εξαιρετική τοπική κουζίνα, κόλπους και κρυστάλλινα νερά. Ανακαλύψτε τα μυστικά της στο Λακκί, στην Αγία Μαρίνα, στα Άλιντα, στο Παντέλι. Ιδανικό ορμητήριο για εξερευνήσεις με σκάφος, αλλά και για τους λάτρεις των καταδύσεων.

Λειψοί, Αρκίοι, Αγαθονήσι, Μαράθι: Tα μικρά ανεξερεύνητα διαμάντια των Δωδεκανήσων. Βραχονησίδες σε απίθανα σχήματα, φιόρδ που καταλήγουν σε λευκές αμμουδιές και τιρκουάζ ορμίσκοι.

Σημειώνεται πως την Τρίτη 6 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου πραγματοποιεί μια ακόμη εκδήλωση, αυτή την φορά με θέμα το «έπος του 1987». Στις 14 Ιουνίου του 1987, η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης έγραψε ιστορία καθώς έγινε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δημοσιογράφοι Βασίλης Σκουντής και Γιάννης Φιλέρης έζησαν από «μέσα» τη συγκλονιστική βραδιά. Μέσω των βιβλίων τους «Είμαστε πια πρωταθλητές» και «Ευρωμπάσκετ ’87. Τίποτα δεν μας σταμάτησε» θα εξιστορήσουν τις αναμνήσεις τους από εκείνη τη μεγαλειώδη βραδιά, ενώ θα μιλήσουν και για άγνωστες μέχρι τώρα ιστορίες! Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι πρώην διεθνείς καλαθοσφαιριστές Παναγιώτης Φασούλας και Μιχάλης Κακιούζης.