Την παραίτησή τους υπέβαλαν τόσο η κόρη της Διευθύντριας του γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Βασιλικής Τσακανίκα, όσο και η κόρη της προϊσταμένης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  Ειρήνη Πανταλού, μετά από δημοσιεύματα που κατηγορούν την κυβέρνηση για «προσλήψεις ημετέρων».

Ads

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα οι Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου και Μαρίνα Λελούδα – Σκουρογιάννη προσελήφθησαν στη Βουλή στις 31 Μαΐου. Και οι δύο υπέβαλαν παράιτηση επικαλούμενες λόγους ευθιξίας.

Επίσης, στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκονται και η μετάταξη για τη Βουλή που πήρε η πρώην σύζυγος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση αλλά και η κόρη της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Η απάντηση Βούτση

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «άδικο» το γεγονός ότι δίνεται η εικόνα ύπαρξης μη αξιοκρατικών διαδικασιών. Ειδικά για λίστες ονομάτων με συγγενικούς δεσμούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο για τη δημιουργία εντυπώσεων, πολύ περισσότερο που είναι γνωστή η κατάσταση που παρέλαβε. Για πολλούς από αυτούς είναι άδικη η κριτική, όπως ανέφερε, διότι δεν θα μπορούσε κάποιος που έχει τις προϋποθέσεις, να εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση υπαλλήλου, αν συγγενικό του πρόσωπο έχει σχέση με τη Βουλή. «Κατά συνέπεια δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι η λειτουργία της Βουλής προχώρησε με διαφάνεια, αξιοκρατία, με δουλειά όλων των εργαζομένων και όχι με αργομισθίες.

Ads

«Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή», τόνισε και εξήγησε πως για τις μόνιμες θέσεις, που έχουν προβλεφθεί, εξελίσσονται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ. «Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες που ήταν αναγκαίες για να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν που κατέστησαν αναγκαίες οριακές ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού», εξήγησε. «Αναφορικά με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου,δεν υπήρξε καμία διάκριση στην αντιμετώπισή τους ούτε και παύση της υπαλληλικής τους ιδιότητας, ιδίως την περίοδο της κρίσης», σημείωσε. Οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους έγιναν οριζόντια και χωρίς καμία διάκριση. Αυτό το προσωπικό ορισμένου χρόνου δουλεύει αποδοτικά, έχει σημαντική συμβολή, η οποία προκύπτει και από τη διαδικασία αξιολογήσεων και κρίσεων στη Βουλή, όπως τόνισε ο κ. Βούτσης. «Βάλαμε τέλος στο πελατειακό καθεστώς που βρήκαμε. Δεν λάβαμε υπόψη μας κομματικά κριτήρια στις συμβάσεις για το προσωπικό ορισμένου χρόνου στη Βουλή» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η απάντηση Χριστοδουλοπούλου

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε: «Η κόρη μου υπηρετούσε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία από το 2004, είχε μπει με ΑΣΕΠ, και εν συνεχεία δούλεψε μέχρι και στην επαρχία. Είναι ένα παιδί ταλαντούχο με ξένες γλώσσες κτλ. Ανέβηκε στην ιεραρχία, η λύση που της προτεινόταν ήταν να είναι διευθύντρια σε κάποιο υποκατάστημα, δεν το ήθελε. Από εκεί και ύστερα περιθωριοποιήθηκε επειδή δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντα που είχε με βάση τον βαθμό της. Οπότε άρχισε να αναζητά τρόπους να αξιοποιήσει τις γλώσσες και έκανε την αίτηση αυτή της απόσπασης και στη συνέχεια της μετάταξης».

«Υπηρετεί στο τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων εδώ και καιρό και απλώς τώρα έγινε η μετάταξή της. Προφανώς, αν δεν είχε την πληροφόρηση, τον νόμο όλα αυτά μπορεί να μην είχε κάνει την αίτηση. Αφορούσε μόνο αποσπασμένους. Όλοι έκαναν αίτηση ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων και πολιτικής τοποθέτησης», πρόσθεσε ενώ όταν ρωτήθηκε αν τίθεται ζήτημα ηθικής τάξης, απάντησε πως «προφανώς με την έννοια που το λέμε, ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή ώστε στη συνέχεια να μεταταχθεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις κλπ».  «Δεν το συζητάμε αυτό, ούτε θέλω να πω ότι ήταν γνωστά τα προσόντα της και η βουλή βγήκε και φώναζε ‘έλα εδώ’. Δεν επιβαρύνει το δημόσιο ούτε με μία δραχμή, διότι ήδη πληρωνόταν από το δημόσιο και άρα δεν υπάρχει θέμα αυτού που λέγεται συνήθως ότι επιβαρύνεται παραμονές των εκλογών το δημόσιο με προσλήψεις» σημείωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου στον ALPHA.