Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και η ακροδεξιά κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Γαλλία.

Ads

Ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με το exit poll του ισνστιτούτου Elabe, το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IFOP, η Λεπέν λαμβάνει 24% και ο Μακρόν 22,5%. 

Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών αυτών ήλθε ωστόσο από την πλευρά των Οικολόγων Πρασίνων ΕΕLV του Γιανίκ Ζαντό, οι οποίοι γιορτάζουν το πρωτοφανές αποτέλεσμα του 12,7%, το οποίο τους καθιερώνει ως τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν το σερί των κακών αποτελεσμάτων, με μόλις 8,3%. Κατώτερο του αναμενομένου φαίνεται ότι είναι το ποσοστό του αριστερού κινήματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λουκ Μελανσόν, που φαίνεται να λαμβάνει 6,7%, όσο και το πάλαι ποτέ πανίσχυρο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που λαμβάνει επίσης 6,7%.

Ads

«Τη διάλυση της Βουλής» ζήτησε η Μαρίν Λεπέν μετά τη νίκη της.  Ο 23χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του «Εθνικού Συναγερμού» ζήτησε τη «συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία να συγκεντρώνει τα λαϊκιστικά κόμματα που κατέγραψαν άνοδο στην Ευρώπη. 

«Αξιοπρεπές» χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις σημερινές ευρωεκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά όχι τιμωρητική». Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία η πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Σχολίασε επίσης πως η υψηλή συμμετοχή που καταγράφηκε στη Γαλλία είναι μια «καλή είδηση». Πρόσθεσε τέλος ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντιθέτως η κυβέρνηση θα «εντείνει» την εφαρμογή του προγράμματός της κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.

Ακολούθησε δήλωση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει διάλυση της Βουλής», αντίθετα, τόνισε η κυβέρνηση «θα προχωρήσει εντατικά στη δεύτερη πράξη του προγράμματος του προέδρου».